Φρέσκα ονόματα στις μεγάλες κάλπες απειλούν τους «επωνύμους»

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στη μάχη των εκλογών σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και απειλούν με σοβαρές πιθανότητες να χτυπήσουν τις πρώτες θέσεις γκρεμίζοντας τα κάστρα που επί χρόνια έκτιζαν επώνυμα στελέχη. Ακόμη όμως και αν δεν καταφέρουν να πάρουν την πρωτιά, σίγουρα θα ανακατέψουν για τα καλά την τράπουλα. Θα αλλάξουν τη σειρά εκλογής των βουλευτών και μέσα στην καραμπόλα δεν αποκλείεται λόγω της πολυσταυρίας παλιοί βουλευτές, χωρίς να το καταλάβουν, να μείνουν εκτός Βουλής.

Για παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Χρήστος Παπουτσής ακολουθούν με σταθερό βηματισμό τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι πρώτος και με διαφορά στην Α’ Αθηνών, ενώ στην ίδια περιφέρεια ο Προκόπης Παυλόπουλος σε κάθε νέα δημοσκόπηση έρχεται όλο και πιο κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πιο δυνατό χαρτί των υποψηφίων που είτε πολιτεύονται για πρώτη φορά είτε αλλάζουν εκλογική περιφέρεια είναι ο ενθουσιασμός του νεοφώτιστου. Γι’ αυτούς η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει εδώ και μήνες. Έχουν ενοικιάσει γραφεία, έχουν τυπώσει αφίσες και φυλλάδια, όπου γάμος, χαρά και λύπη είναι παρόντες, ενώ δεν υπάρχει βραδιά που να μην την περάσουν σε νυχτερινό κέντρο και απόγευμα που να μην επισκεφθούν στέκια νεολαίας.

Στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών θα γίνει και η μεγάλη σφαγή. «Το κολαστήριο των επωνύμων» αποκαλούν σε Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη αυτή την περιφέρεια και έχουν απόλυτο δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996 εξέλεξε 9 βουλευτές. Πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου, δεύτερο τον Γεράσιμο Αρσένη και τρίτο τον Γιάννο Παπαντωνίου. Τώρα ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Χρήστος Παπουτσής δίνουν μάχη και οι δυο για τη δεύτερη θέση, μια που η πρωτιά του υπουργού Εξωτερικών είναι αδιαφιλονίκητη. Τη δεύτερη θέση όμως χτυπά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ θα δώσει μάχη στα χαρακώματα να κρατήσει τη θέση του και ο υπουργός Παιδείας. Όσο για τους βουλευτές που εξελέγησαν σε χαμηλότερες θέσεις ­ έχουν ακόμα εκλεγεί, κατά σειρά, οι κ.κ. Α. Αλευράς, Π. Οικονόμου, Αθ. Τσούρας, Αν. Πεπονής, Ε. Ανουσάκη και Γ. Ρωμαίος ­ φαίνεται ότι απειλούνται σοβαρά αν δεν περάσουν σύντομα στην αντεπίθεση.

Στην Ν.Δ. τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα και θα γίνουν επώδυνα για πολλούς είτε είναι σε πρώτες θέσεις είτε σε τελευταίες αν μπει στη μάχη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στις προηγούμενες εκλογές στις τρεις πρώτες θέσεις είχαν εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Στέφανος Μάνος και ο Γιώργος Βουλγαράκης. Τώρα ο Στέφανος Μάνος είναι εκτός, θα είναι όμως υποψήφιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, που εμφανίζεται εξαιρετικά δημοφιλής. Μπαίνει επίσης στο παιχνίδι με πολλές αξιώσεις ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ανεβασμένη εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις η κ. Μ. Γιαννάκου, ενώ ένα ακόμα νέο πρόσωπο θα είναι ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που θα έχει τη στήριξη των ανθρώπων του προέδρου.

Στη Β’ Αθηνών, στο ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνουν ηχηρά ονόματα και σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύει η πρωτοκαθεδρία της Βάσως Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη. Θα είναι αρκετά τα νέα πρόσωπα με σοβαρές πιθανότητες εκλογής που θα αλλάξουν τη σειρά και δεν αποκλείεται κάποιοι να μείνουν εκτός Βουλής. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο διοικητής της Γενικής Τράπεζας Γιώργος Δασκαλάκης και ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος μπαίνουν με αξιώσεις στη μάχη.

Στη Ν.Δ. ο τυχερός της αναμέτρησης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο κ. Μ. Λιάπης αφού χτυπά την πρωτιά την οποία κατέχει μέχρι σήμερα ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης.

Ο πρώην υπουργός μετακομίζει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς θα είναι υποψήφιος στην Β’ Αθηνών ο γιος του Μιλτιάδης. Αδειάζει όμως μια θέση καθώς ο κ. Τζαννής Τζαννετάκης που εκλέγεται χωρίς σταυρό δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όλα δείχνουν ότι η Φάνη Πετραλιά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Παναγιώτης Καμμένος, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος και ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κινδυνεύουν να χάσουν την καλή σειρά, ενώ σκληρή μάχη πόρτα πόρτα ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ δίνουν νέοι υποψήφιοι, όπως ο Χάρης Τομπούλογλου και η Κατερίνα Παπακώστα.

Στη Θεσσαλονίκη, στην Α΄ Περιφέρεια, που δίνεται στο ΠΑΣΟΚ μάχη των επωνύμων (Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, Παπαθεμελής και Καστανίδης ) θα ταράξει τα νερά μόνο ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια.

Προς το παρόν δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αυτό το σενάριο, καθώς ο κ. Σ. Βούγιας επιθυμεί να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο, αυτή τη φορά όμως και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στη Ν.Δ. οι σημερινοί βουλευτές κινδυνεύουν από μια νέα δημοτική σύμβουλο, την κ. Έλενα Ράπτη, η οποία δεν θα είναι υποψηφία μόνο αν γίνουν πρόωρες εκλογές λόγω ορίου ηλικίας.

Στην Α’ Πειραιά προκαλεί κρύα ρίγη στους βουλευτές η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα, όμως δεν φαίνεται ­ προς το παρόν­ ο γνωστός αθλητής να το επιθυμεί και πολύ.

Όσο για την Αχαΐα, είναι προφανές τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ αν κατέλθει ο κ. Ν. Παπανδρέου και τι θα συμβεί στη Ν.Δ. αν είναι στο ψηφοδέλτιο ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώτος πάντως δεν έχει πει το «ναι» και ο δεύτερος δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν θα είναι υποψήφιος στην Αχαία, στην Αθήνα ή θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας.

Σημαντικό ρόλο πάντως στη σειρά εκλογής των βουλευτών σ΄ αυτές τις εκλογές σε αρκετές περιοχές της χώρας θα παίξουν ­ όπως επισημαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων ­ οι υποψηφιότητες των παιδιών παλαιών στελεχών. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ενδεικτικά το παράδειγμα της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά, κόρης του Γιώργου Γεννηματά, η οποία συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες εκλογής.

Ως αντίστοιχη περίπτωση αναφέρουν στη Ρηγίλλης τη Σοφία Καλαντζάκου στη Μεσσηνία. Η υποψήφια παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα της και στη Ν.Δ. θεωρούν σχεδόν βεβαία την εκλογή της.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “