Καλεί Αβραμόπουλο, Σαμαρά

Με δύο κινήσεις ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει οριστικά μέσα στον Ιανουάριο τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά και βάζει τέλος στη σεναριολογία για το αν θα ενταχθούν και πότε στο κόμμα.

Η πρώτη κίνηση θα είναι να συναντηθεί με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει ότι στο θέμα του δημάρχου δεν χρειάζονται μεσολαβητές. Έτσι θα του ζητήσει να μιλήσουν οι δυο τους με ανοιχτά χαρτιά και θα του πει ευθέως ότι το κόμμα τον χρειάζεται στην πιο κρίσιμη μάχη του, τις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεσμευθεί ότι στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές ο δήμαρχος θα αναλάβει σημαντικό υπουργείο, είτε το Εξωτερικών είτε το Πολιτισμού. Η απάντηση του δημάρχου – όπως λένε – στη Ρηγίλλης θα δημοσιοποιηθεί ώστε να κλείσει οριστικά ένα κεφάλαιο που είναι ανοιχτό εδώ και ένα χρόνο.

Πάντως οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης το τελευταίο διάστημα για την απόφαση που θα πάρει ο δήμαρχος είναι αντιφατικές. ” Άλλοι μάς λένε ότι έρχεται σίγουρα στο κόμμα και άλλοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μετακινείται από τον δήμο”, τονίζουν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν: “Για το λόγο αυτό πρέπει αυτή η υπόθεση να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα”.

Μετά τον κ. Δ. Αβραμόπουλο σειρά έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Την περασμένη εβδομάδα για μια ακόμη φορά η Ρηγίλλης διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος της «Άνοιξης» επιστρέφει στη Ν.Δ.

Πράγματι είναι δύσκολο πριν από τις εθνικές εκλογές ο κ. Α. Σαμαράς να περάσει το κατώφλι της Ρηγίλλης. Για ένα και μόνο λόγο: επειδή δεν το θέλει ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως αν “έρθει ο Σαμαράς εγώ θα φύγω” και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει καταλάβει ότι ο επίτιμος σ΄ αυτό το θέμα δεν μπλοφάρει και όσα λέει τα εννοεί.

Παρ΄ όλα αυτά η θέληση του κ. Κ. Καραμανλή είναι ο κ. Α. Σαμαράς να γυρίσει στη Ν.Δ.

Έτσι θα επιδιώξει να τον πείσει να μην πάρει μέρος η «Άνοιξη» στις προσεχείς εκλογές. Και θα δεσμευθεί ότι θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία, είτε χάσει η Ν.Δ. είτε κερδίσει.

Ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι ακόμη και μισή μονάδα να πάρει η «Άνοιξη» στις εκλογές αυτό το ποσοστό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την Ν.Δ., ιδιαίτερα αν οι εκλογές κριθούν οριακά. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν πάντως ότι είναι δύσκολο να δεχθεί την πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή ο κ. Α. Σαμαράς, καθώς – όπως λένε – αν δεν δώσει τη μάχη των επόμενων εκλογών η «Άνοιξη» ουσιαστικά θα αυτοδιαλυθεί και ο πρόεδρός της θα είναι μόνος του και επομένως αδύναμος να διαπραγματευθεί την ένταξή του στη Ν.Δ. με κάποιους όρους.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “