Επειγόντως ανασχηματισμός στη... Ν.Δ.

«Τ α παθήματα μάς έγιναν μαθήματα», λένε στη Ρηγίλλης και εμφανίζονται αποφασισμένοι, ηγεσία και επιτελείς, να αλλάξουν τακτική. Τώρα που πέρασε η καταιγίδα, κάνουν τον λογαριασμό και μετρούν τα ραπίσματα ­ «σφαλιάρες» τα λένε οι ίδιοι ­ που δέχθηκαν από την επομένη των ευρωεκλογών μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή τη νίκη, έτσι που πια δεν ξέρουμε μήπως θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση το κόμμα αν είχαμε χάσει τότε».

Από χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος για νά ξετυλίξει το κουβάρι πάλι από την αρχή. Ετοιμάζεται για ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος στην καρέκλα του. Ο «ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών», λένε συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ.

Ευθύνες για όλους

Η πρώτη κίνηση θα είναι να ανοίξουν οι πόρτες του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. «Το φαινόμενο, οι βουλευτές να προσπαθούν εβδομάδες επί εβδομάδων να τον δουν και να μην τα καταφέρνουν, δεν θα επαναληφθεί», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει. «Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, βέβαια, δεν την έχει μόνο ο πρόεδρος. Ευθύνονται εξίσου αρκετά επώνυμα στελέχη που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, τα οποία, μολονότι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία που δεν διαθέτει ο πρόεδρος, δεν τον προφύλαξαν από τις κακοτοπιές».

Τα νέα ονόματα

Αμετακίνητος στη θέση του πρέπει να θεωρείται πάντως ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο κ. Καραμανλής είναι ευχαριστημένος μαζί του και όπως λέει με κάθε ευκαιρία, «η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε. «Θα αλλάξει, όμως, ριζικά η επικοινωνιακή τακτική του κόμματος. Το νέο σύνθημα είναι «εγώ και η γενιά μου». Έτσι συγκροτείται ομάδα κρούσης, στην οποία συμμετέχουν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιχάλης Λιάπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και ενδεχομένως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Κωστής Χατζηδάκης όταν θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί; Θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να επικοινωνούν με το κόμμα και θα αναλαμβάνουν να προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το πρωί της Τετάρτης άστραψε και βρόντηξε ο κ. Κ. Καραμανλής όταν διαπίστωσε ότι μάταια οι τηλεοράσεις αναζητούσαν επώνυμα στελέχη να βγουν σε δελτία και εκπομπές και να μιλήσουν για την απόφασή του να να στηρίξει την επανεκλογή Στεφανόπουλου. Είχαν γίνει όλοι άφαντοι, είτε γιατί δεν ήθελαν να υπερασπισθούν την απόφαση είτε από αδιαφορία. Έτσι έμεινε μόνο ο Προκόπης Παυλόπουλος να περιφέρεται όλη την ημέρα από στούντιο σε στούντιο.

Η πρώτη σύσκεψη

Και για να μην περάσουν οι γιορτές και όλα αυτά ξεχαστούν στο ράφι, η πρώτη σύσκεψη του στενού πυρήνα της ομάδας κρούσης έγινε χθες. Ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη την κ. Ντ. Μπακογιάννη και τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο, Μ. Λιάπη, για να καθορίσουν το πλαίσιο της λειτουργίας του νέου οργάνου. Η πρώην υπουργός, όμως, ειδοποίησε μισή ώρα νωρίτερα ότι έχει ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Έτσι η σύσκεψη ματαιώθηκε και θα επαναληφθεί σύντομα. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης διαβεβαιώνουν ότι στο εξής το κόμμα θα λειτουργεί συντεταγμένα. «Οι πόρτες του προέδρου ­ λένε ­ θα είναι ανοιχτές σε όλα τα στελέχη, αλλά επίσης κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να απουσιάζει όχι μόνο στις κρίσιμες περιόδους αλλά και από τις καθημερινές μάχες που δίνει το κόμμα».

Στη Ρηγίλλης παραδέχονται τώρα ότι ο πρόεδρος και οι επιτελείς του ευθύνονται κυρίως για τις «σφαλιάρες» του τελευταίου εξαμήνου. Η αλαζονεία που επέδειξαν ­ ομολογούν ­ ηγεσία και επιτελείς τής Ρηγίλλης ήταν πρωτοφανής. Πρώτη τους κίνηση ήταν να κατεβάσουν τα ρολά και να εξαφανισθούν. Δεν μπορούσε για τρεις μήνες βουλευτής και στέλεχος όχι να δει από κοντά τον πρόεδρο, αλλά και να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο. Και ήταν φυσικό το κόμμα να βαρέσει διάλυση. Ξαφνικά ήρθε ο Σεπτέμβριος και όλοι περίμεναν τον κ. Κ. Καραμανλή « να βάλει το γκολ» ή να κάνει την έκπληξη. Τους πρόλαβαν όμως οι σεισμοί και εκεί έγινε το δεύτερο λάθος. «Δεν χρειάζεται το κόμμα να κάνει τίποτα. Τώρα τη δουλειά για μας θα την κάνουν οι τηλεοράσεις. Ο κόσμος θα μείνει για μήνες στις σκηνές και μόλις μπει ο χειμώνας, η λαϊκή κατακραυγή θα είναι τέτοια, που ο κ. Κ. Σημίτης δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά». Έπεσαν έξω, αφού για πρώτη φορά ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ καλά και αντί να χάσει η κυβέρνηση από τους σεισμούς, κέρδισε. Μέχρι να καταλάβει η Ρηγίλλης, ήρθε η νέα σφαλιάρα με την επίσκεψη Κλίντον.

Σε θολά νερά

Πάλι τα έκαναν όλα λάθος. «Αντί ­ όπως παραδέχονται κάποιοι τώρα ­ να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να συνταχθούμε με την κυβέρνηση εναντίον των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, ψαρεύαμε ψήφους στα θολά νερά της δεξαμενής των αντιαμερικανικών συναισθημάτων μιας μερίδας πολιτών». Αποτέλεσμα να κερδίσει και πάλι ο Σημίτης από την επίσκεψη, ενώ όλοι στη Ν.Δ. περίμεναν ότι θα βγει χαμένος. Μετά επένδυσαν όλες τις προσδοκίες τους στο Ελσίνκι και πάλι έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους για το τι θα συμβεί εκεί. Και σαν να μην έφθανε το ότι ο κ. Κ. Σημίτης αποκόμισε κέρδη στην κοινή γνώμη, ήρθε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης να ρίξει ακόμη μία δυνατή «σφαλιάρα» στην ηγεσία της της Ν.Δ. Διαφώνησε ανοιχτά με τον κ. Κ. Καραμανλή και ουσιαστικά συμφώνησε με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού. «Και αυτό συνέβη σε μία μέρα που η δημοσκόπηση της MRB ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών για τη Ν.Δ. Αναζητώντας τρόπο ο κ. Κ. Καραμανλής να αλλάξει το κλίμα έπεσε στην παγίδα της «συστράτευσης». Απηύθυνε προσκλητήριο στους κ.κ. Γ. Σουφλιά και Δ. Αβραμόπουλο, χωρίς να έχει ακριβή πληροφόρηση για τις πραγματικές τους προθέσεις. Αποτέλεσμα; Ο δήμαρχος σφύριξε αδιάφορα και ο κ. Γ. Σουφλιάς βρήκε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του. Όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά μίλησε με τρόπο απαξιωτικό για τον κ. Κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του.

Σωστή, αλλά άκαιρη

Και μέσα σε αυτή τη θύελλα, ο κ. Κ. Καραμανλής έπρεπε να αποφασίσει αν θα προκαλέσει εκλογές ή όχι, και αν θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία και σ’ αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε τη σωστή απόφαση. Μόνο που θα μπορούσε να το είχε κάνει εγκαίρως και να μη δώσει την εντύπωση ότι σύρθηκε πίσω από την κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη λένε ότι τη νύχτα των ευρωεκλογών έπρεπε να έχει δηλώσει από το Ζάππειο «Η Ν.Δ. είναι ο νικητής των εκλογών και ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι θα στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου».

Για άλλη μία φορά για το κόμμα της Ν.Δ. ίσχυσε το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “