Ο κύβος ερρίφθη στη Ραφήνα πριν από 18 ημέρες

Στο σπίτι του στη Ραφήνα πριν από 18 ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής κατέληξε στην απόφασή του να στηρίξει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Ήταν απόγευμα Κυριακής, 5 Δεκεμβρίου, όταν κάλεσε στο σπίτι του στη Ραφήνα διαδοχικά όλα τα κορυφαία στελέχη τα οποία συμβουλεύεται πριν λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις του.

Ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Αχιλλέας Καραμανλής και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ήπιαν καφέ διαδοχικά στο εξοχικό του προέδρου και σαν να είχαν συνεννοηθεί το είπαν όλοι ότι «δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τον Στεφανόπουλο». Βέβαια, παραβίαζαν ανοιχτές πόρτες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε σχεδόν οριστικοποιήσει την απόφασή του, αλλά ήθελε να ακούσει και άλλες γνώμες, για την ακρίβεια είχε οδηγηθεί εκεί διά της εις άτοπον απαγωγής. Πρώτα, από το καλοκαίρι, είχε αποκλείσει την πιθανότητα να προτείνει για υποψήφιο τον κ. Κ. Μητσοτάκη. «Αυτήν την απόφαση δεν την άλλαξε ποτέ μολονότι ορισμένοι πίστευαν το αντίθετο», λένε στενοί συνεργάτες του. Ύστερα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές χωρίς να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο. Το είχε πει αυτό στη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στις αρχές του μήνα. «Η απόφασή μας, είπε, θα είναι καθαρή, κρυστάλλινη». Το μόνο στο οποίο δεν είχε καταλήξει και τον βασάνιζε μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν αν θα πρέπει να ψηφίσει η Ν.Δ. τον σημερινό Πρόεδρο ύστερα από εκλογές ή όχι. «Τη λύση την έδωσαν οι δημοσκοπήσεις», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Ήταν εμφανές ότι εκλογές τον Μάρτιο δεν κερδίζαμε. Το κλίμα ήταν πολύ κακό και έγινε ακόμη χειρότερο με το ράπισμα που δεχθήκαμε από τον Γιώργο Σουφλιά, το ναυάγιο του ανένδοτου και το «άδειασμα» του κ. Μητσοτάκη για το Ελσίνκι».

Η συνάντηση

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το γεγονός ότι πριν από 10 ημέρες οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο σπίτι τού κ. Π. Μολυβιάτη. Τη συνάντηση αυτή την αποκάλυψε χθες η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αφήσει να εννοηθεί τότε μιλώντας στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν θα τον προτείνει για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης του είπε «σε αποδεσμεύω από το προσωπικό μου ζήτημα, αλλά πρόσεξε να κάνεις πολιτικούς χειρισμούς να αναδείξεις το πολιτικό πρόβλημα και να προκαλέσεις σε κάθε περίπτωση εκλογές».

Την οριστική του απόφαση για την υποστήριξη του Κωστή Στεφανόπουλου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής την πήρε το τελευταίο 24ωρο. Κατέληξε δηλαδή ότι δεν θα προκαλέσει εκλογές και θα ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τις γιορτές. Ο λόγος που επέσπευσε την ανακοίνωση της απόφασης ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε από τους περισσότερους βουλευτές και κυρίως όσους εκλέγονται στην επαρχία. «Δεν μπορούμε να πάμε στις περιφέρειές μας, το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Κάνε κάτι, πρόεδρε, πάρε μιαν απόφαση. Όποια και αν είναι θα την υπερασπιστούμε. Αρκεί να ξέρουμε τι θα κάνει το κόμμα», διαμήνυσαν στον κ. Κ. Καραμανλή με τους κ.κ. Δήμα και Σιούφα. Ο πρόεδρος του κόμματος πήρε πολύ σοβαρά το μήνυμα και ανταποκρίθηκε. Βάρυνε όμως στην απόφασή του για επίσπευση και κάτι ακόμη. Ήθελε να πάρει μία πρωτοβουλία μέχρι τις γιορτές ώστε να μη συντηρηθεί το κλίμα μιζέριας και απαισιοδοξίας που υπάρχει στη βάση του κόμματος.

Έτσι το μεσημέρι της Τρίτης έκανε έναν τελευταίο κύκλο τηλεφωνημάτων στα ιστορικά στελέχη. Του επανέλαβαν όλοι ότι η λύση είναι ο Στεφανόπουλος. Δεν τους είπε όμως τι θα κάνει και πότε θα το κάνει. Αυτό το έμαθαν για ευνόητους λόγους πρώτοι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Πρώτα πήρε την κ. Μπακογιάννη: «Κοίτα να δεις, Ντόρα», της είπε, «θα υποστηρίξω τον Στεφανόπουλο και θα ζητήσω εκλογές. Δεν έχω άλλη λύση, θέλω να το καταλάβεις».

«Πρόεδρε, ως προς τον Στεφανόπουλο δεν έχω πρόβλημα, επιμένω όμως ότι πρέπει να προκαλέσεις εκλογές», ήταν η απάντηση της πρώην υπουργού. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφώνησε στον πρώην πρωθυπουργό. «Κύριε πρόεδρε, λυπάμαι, πρέπει να προτείνω Στεφανόπουλο και μάλιστα θα τον ψηφίσουμε χωρίς να θέτουμε ως προϋπόθεση τις εκλογές. Θέλω την κατανόηση και τη στήριξή σας». «Είναι μέγα πολιτικό λάθος, Κώστα. Πρέπει να κάνεις εκλογές και να αναδείξεις το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», του είπε φανερά ενοχλημένος ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση.

«Ο κύβος ερρίφθη», είπε αμέσως μετά ο κ. Κ. Καραμανλής σε έναν έμπιστο συνεργάτη του και λίγες ώρες αργότερα αιφνιδίασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία ήδη ήταν έτοιμη για εκλογές τον Μάρτιο.

Οριστικά στη… σύνταξη ο Κώστας Μητσοτάκης

 

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Προχθές στη Βουλή, μετά την ανακοίνωση του Καραμανλή για Στεφανόπουλο, κατέρρευσε ο μύθος του απόλυτα ψύχραιμου πολιτικού. Το κομπολόι δεν «απορρόφησε» τον εκνευρισμό του

Ήταν η πρώτη φορά που οι βουλευτές της Ν.Δ. είδαν τον κ. Κ. Μητσοτάκη στην πολυετή και πολυτάραχη πολιτική του σταδιοδρομία να αισθάνεται τόσο άσχημα και να το δείχνει. Ήταν η πρώτη φορά που είδαν να καταρρέει ο μύθος του απόλυτα ψύχραιμου πολιτικού, ο οποίος ­ όπως ο ίδιος λέει ­ κατάφερε να κοιμηθεί με την ευκολία που κοιμάται κάθε μεσημέρι ακόμη και την ημέρα που ανέτρεψε την κυβέρνησή του ο Αντώνης Σαμαράς. Το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Ο παλαίμαχος πολιτικός, που παρά την ηλικία του οι δυνάμεις και η σκέψη του τον βοηθούν να είναι μάχιμος, αισθάνθηκε ότι βγαίνει στη σύνταξη και αυτή τη φορά με τρόπο οριστικό».

Και πριν από δύο χρόνια

Πράγματι, είχε προσπαθήσει μια ακόμη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής να βγάλει στη σύνταξη τον πρώην πρωθυπουργό. Πριν από δύο χρόνια, όταν διέγραψε τους 6 βουλευτές, έδειξε και στον κ. Κ. Μητσοτάκη την πόρτα της εξόδου από τη Ρηγίλλης. Τον βάφτισε «υπερκομματικό στέλεχος» και νόμισε ότι ξεμπέρδεψε. Οι σχέσεις των δύο ανδρών για περισσότερο από έναν χρόνο ήταν κάκιστες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όταν πλησίαζαν οι ευρωεκλογές, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Και στην περίπτωση αυτή η ρήση έχει κυριολεκτική σημασία, αφού πράγματι ο κ. Κ. Καραμανλής έπεσε στην ανάγκη του κ. Κ. Μητσοτάκη προκειμένου το κόμμα να εμφανισθεί ενωμένο στις εκλογές. Όπερ και εγένετο, με συνεχή όμως ανοίγματα του κ. Καραμανλή προς τον πρώην πρωθυπουργό. Η Ν.Δ. τα πήγε καλά, κέρδισε σ΄ αυτή την αναμέτρηση. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στη Ρηγίλλης περισσότερο ενισχυμένος από κάθε άλλη φορά την τελευταία πενταετία. Τα ανοίγματα του κ. Κ. Καραμανλή προς τον πρώην πρωθυπουργό όμως ήταν απλώς κινήσεις τακτικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε να του χρυσώσει το χάπι. Το πικρό χάπι, αυτό που του έδωσε χθες με την απόφασή του να στηρίξει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν του έδωσε ευκαιρία

«Δεν του έδωσε την ευκαιρία να δώσει με την ψυχή του και όλες του τις δυνάμεις μια τελευταία μάχη για την παράταξη. Μια μάχη που σίγουρα θα την κερδίζαμε αν τη δίναμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά». Αυτά έλεγε χθες με πολλή θλίψη ένας βουλευτής, φίλος του κ. Κ. Μητσοτάκη. Είναι μια άποψη όμως που δεν την συμμερίζονται πολλοί στη Ρηγίλλης και πάντως δεν τη συμμερίζεται κανείς από τη λεγόμενη παλιά φρουρά. Εγκαίρως οι κ.κ. Έβερτ, Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννης και Δήμας διαμήνυσαν στον κ. Κ. Καραμανλή πως αν προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση θα τους έβρισκε όλους απέναντί του. Βεβαίως υπήρχαν και στελέχη της άλλης πλευράς. Με πρώτους τους κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Γ. Βουλγαράκη που έλεγαν ότι η μόνη λύση για την ενότητα και τη νίκη είναι η υποψηφιότητα Μητσοτάκη. Μια θέση με την οποία συμφωνούσε και ο κ. Μ. Λιάπης.

Στην απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή πάντως δεν βάρυναν οι απόψεις των στελεχών, ούτε της μιας πλευράς ούτε της άλλης. Την απόφαση του, που ήταν «όχι στον Μητσοτάκη», την είχε λάβει από τον Ιούλιο όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου.

Ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός. Πίστευε ότι με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη θα συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ και οι εθνικές εκλογές αντί να γίνουν με αντιπάλους τον ίδιο και τον κ. Σημίτη, θα δίνονταν ανάμεσα στα δίδυμα Στεφανόπουλου- Σημίτη και Μητσοτάκη-Καραμανλή.

Και αυτή η μάχη, κατά τη γνώμη του, ήταν σίγουρα χαμένη για τη Ν.Δ..

Το ερώτημα που τίθεται τώρα από στελέχη της Ρηγίλλης είναι «μα καλά, δεν τα ήξερε αυτά ο κ. Μητσοτάκης τόσους μήνες; Πώς στενοχωρήθηκε τόσο πολύ;». Η απάντηση από όσους τον γνωρίζουν καλά είναι ότι «πράγματι τα ήξερε, όμως ήλπιζε, χωρίς να το λέει σε κανέναν, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή κάτι θα άλλαζε». Μάλιστα οι ελπίδες του είχαν αναπτερωθεί τελευταία, εκτιμούν βουλευτές, επειδή ήταν κυρίαρχη η αντίληψη ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα προκαλέσει εκλογές. Κυρίαρχη ήταν και η αντίληψη ότι αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. θα τις χάσει. «Ε, λοιπόν, με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη η ήττα θα ήταν αξιοπρεπής, αφού το κόμμα θα ήταν περισσότερο συσπειρωμένο από ποτέ», λέει ένα παλιό στέλεχος του κόμματος και προσθέτει: «Μόνο που αυτή θα ήταν μια εξέλιξη που δεν ενδιέφερε καθόλου τον κ. Κ. Καραμανλή».

Δεν υπάρχουν περιθώρια

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Ο κ. Κ. Καραμανλής ξέρει ότι με τον κ. Κ. Μητσοτάκη πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για στενές σχέσεις. Θα προσπαθήσει όμως να μη γίνουν χειρότερες. Και θα το επιδιώξει με δύο τρόπους. Πρώτον, θα κάνει διαρκείς αναφορές στην προσφορά του πρώην πρωθυπουργού και δεύτερον θα δίνει διαρκώς σημαντικούς ρόλους στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη την οποία ­ όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι της ­ «βλέπουμε να τη χρίζει πάλι υπαρχηγό για να εξευμενίσει τον Μητσοτάκη».

Ο χρόνος θα δείξει αν η πίκρα του κ. Κ. Μητσοτάκη είναι τόση που δεν θα μπορέσει να τον προσεγγίσει ποτέ ο κ. Κ. Καραμανλής. Ή αν σε δυο-τρεις μήνες όλα θα έχουν ξεχαστεί.

Ν. Δ.: Απέφυγαν τις δημόσιες επικρίσεις

Η θύελλα αντιδράσεων που ανέμενε η Ρηγίλλης στην απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να μην προκαλέσει εκλογές, δεν ήρθε. Αντίθετα, τα χαμόγελα επέστρεψαν στα πρόσωπα των περισσοτέρων βουλευτών οι οποίοι δεν επιθυμούσαν ­ ο καθένας για τους δικούς του λόγους ­ μια πρόωρη αναμέτρηση. Αλλά και οι βουλευτές της μητσοτακικής πτέρυγας απέφυγαν να επικρίνουν δημοσίως τον κ. Κ. Καραμανλή για την απόφασή του. Εξέφρασαν την πίκρα τους διά της σιωπής. Δηλαδή αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τις αποφάσεις της ηγεσίας σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες εκλήθησαν. Μόνο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον Φλας είπε ότι διαφωνεί με τους πολιτικούς χειρισμούς του κ. Κ. Καραμανλή και ότι έπρεπε να γίνουν εκλογές γιατί η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα ψηφίσει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, όπως άλλωστε θα πράξει και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός χαμήλωσε χθες τους τόνους και είπε ότι γυρίζουμε σελίδα «γιατί τώρα ό,τι έγινε έγινε».

Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή και οι φίλοι του βουλευτές πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι με την απόφαση του προέδρου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας χθες στο Mega είπε ότι θα ζητεί στο εξής συνεχώς εκλογές και υποστήριξε ότι φοβήθηκε την αναμέτρηση τον Μάρτιο ο κ. Κ. Σημίτης. Το μεσημέρι είχε επιικεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για την απόφαση του κόμματός του να τον ψηφίσει ξανά για Πρόεδρο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “