Οργισμένο όχι από Σουφλιά

Με ένα ξέσπασμα-ψυχρολουσία για τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Γ. Σουφλιάς έκλεισε πίσω του οριστικά την πόρτα της Ρηγίλλης. Ανακοίνωσε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν θα πολιτευθεί και κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή για «αλαζονική» και «καιροσκοπική» συμπεριφορά.

 

Η απόφαση του Θεσσαλού πολιτικού ήρθε σε μια πολύ κακή στιγμή για τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στη Ρηγίλλης. Είχαν προηγηθεί οι δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ και το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής από τον κ. Κ. Μητσοτάκη για την απόφαση του Ελσίνκι. Και ακόμη οι συνεχείς πιέσεις ιστορικών στελεχών όπως ο κ. Γ. Ράλλης για στήριξη της υποψηφιότητας Κ. Στεφανόπουλου χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Ούτε με ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, πάντως, ο Θεσσαλός πολιτικός διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο κ. Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να αλλάξει το δυσμενές κλίμα, οργάνωνε την αντεπίθεσή του με μια στρατηγική κίνηση. Απηύθυνε άνοιγμα στους κ. κ. Γ. Σουφλιά, Δ. Αβραμόπουλο, Κ. Μητσοτάκη, Σ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο και σχεδίαζε να συναντηθεί με έναν έναν χωριστά ξεκινώντας τις επαφές του αυτή την εβδομάδα.

Αυτήν ακριβώς την πρωτοβουλία του κ. Κ. Καραμανλή ακύρωσε ο κ. Γ. Σουφλιάς με την αιφνιδιαστική απόφασή του να ξεκαθαρίσει τη στάση του τώρα. Σε εθνικό δίκτυο «έσπασε» όλες τις γέφυρες της επιστροφής του στο «μαντρί». Παράλληλα επετέθη με δριμύτητα στον κ. Κ. Καραμανλή τον οποίο κατηγόρησε ότι έφτιαξε ένα κόμμα στα μέτρα του. «Πριν από δύο χρόνια η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. διά ίδιον όφελος με διέγραψε μαζί με άλλα πέντε στελέχη. Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός άλλου κόμματος. Ενός κόμματος ιδιοκτησιακής αντίληψης μίας μικρής ομάδας, το οποίο δεν εκφράζει την πολιτική και το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης», είπε μιλώντας εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, καθώς με δυσκολία κάποιες στιγμές συγκρατούσε την οργή του. Και πρόσθεσε: « Δεν θα εμμείνω στο πρωτοφανές γεγονός για τα πολιτικά ήθη να διαγράφει ο πρόεδρος του κόμματος τον συνυποψήφιό του για την ηγεσία ούτε θα αναλύσω τη μόνιμη μέχρι προ ολίγου υβριστική επωδό ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής, αλλά ούτε την πρόσφατη αλαζονική και άκρως υποτιμητική δήλωση ότι θα μου δώσει χάρη». Ο Θεσσαλός πολιτικός κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι παραποίησε τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ., συρρίκνωσε το κόμμα, δημιούργησε σύγχυση και «επέτρεψε πάγιες πολιτικές της να οικειοποιούνται άλλα κόμματα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στους θεσμούς όπως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Και το περιβάλλον

Ο Θεσσαλός πολιτικός επέκρινε ακόμη το περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή, ενώ άφησε αιχμές και για τα στελέχη άλλων τάσεων που στηρίζουν τις επιλογές της ηγεσίας. «Τα τελευταία δύο χρόνια απέφυγα να κρίνω δημόσια την ηγεσία της Ν.Δ. Προτίμησα να μιλάω σπάνια για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Δεν το κρύβω ότι έτρεφα κάποιες ελπίδες αλλαγής. Όλο αυτό το διάστημα διαπίστωνα ότι ήταν συνειδητή η επιλογή τής ηγεσίας για τη δημιουργία αυτού του άλλου κόμματος προσαρμοσμένου στα μέτρα τα δικά της και του περιβάλλοντός της».

Αιφνιδίασε

Ο κ. Γ. Σουφλιάς αιφνιδίασε ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι μπορεί να γυρίσει στη Ρηγίλλης. Η αντίδραση του κ. Κ. Καραμανλή πάντως ήταν ήπια και έδειξε τη διάθεσή του να μην αντιπαρατεθεί αυτήν την ώρα με τον Θεσσαλό πολιτικό. «Θα προτιμούσαμε ο κ. Γ. Σουφλιάς να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ν.Δ. για να βρεθούμε και πάλι μαζί στις επάλξεις. Λυπούμαστε για την επιλογή του. Ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε και έχει πολλά να προσφέρει και στην κρίσιμη μάχη και στην παράταξη».

Τη λύπη του για την απόφαση του κ. Γ. Σουφλιά εξέφρασε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η απόφασή του δεν θα ωφελήσει ούτε την παράταξη ούτε τον ίδιο.

Βαρύ κλίμα

Στη Ν.Δ., πάντως, το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ. Κορυφαία στελέχη δεν έκρυβαν τη μεγάλη αγωνία τους για την κρίσιμη εκλογική μάχη του Μαρτίου και μιλούσαν για τη «δεύτερη χειρότερη ημέρα της Ν.Δ. ύστερα από εκείνη της δημοσιοποίησης της δημοσκόπησης της MRB την περασμένη εβδομάδα». Οι επιτελείς της Ρηγίλλης, πάντως, έλεγαν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα κάνει τις επαφές που έχει προαναγγείλει με όλα τα στελέχη που βρίσκονται μακριά από το κόμμα και πρόσθεταν ότι « υπάρχει πικρία μεγάλη στη βάση του κόμματος με την απόφαση του Θεσσαλού πολιτικού».

Το ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά και κομματικά στελέχη χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη την απόφαση του κ. Γ. Σουφλιά, αλλά απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις. Σχολίαζαν πάντως ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς είναι «ανεξάρτητο πολιτικό στέλεχος με αυτόνομη πολιτική παρουσία και οι απόψεις του είναι σεβαστές και ακούγονται πάντα με προσοχή».

Δυο χρόνια σιωπή

Σχεδόν δυο χρόνια μετά τη διαγραφή του, ο κ. Γ. Σουφλιάς πήρε τη μεγάλη απόφαση. Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι χθες είχε επιλέξει τη σιωπή. Σε κανέναν δεν αποκάλυπτε τις πραγματικές του προθέσεις. Έτσι, οι κατά καιρούς συνομιλητές του κάθε φορά που επιχειρούσαν να «μαντέψουν» τι πρόκειται να κάνει, αποτύγχαναν με αποτελέσματα να δίνονται στη δημοσιότητα αντιφατικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους τελευταίους οκτώ μήνες έκανε πολλές προσπάθειες να προσεγγίσει τον Θεσσαλό πολιτικό. Όλες ήταν όμως χωρίς αποτέλεσμα. Κανείς τώρα στη Ν.Δ. δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η αιτία αυτής της αποτυχίας ήταν ο λάθος τρόπος που επιχείρησε να τον προσεγγίσει ο κ. Κ. Καραμανλής ή αν ο ίδιος από την αρχή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Ν.Δ.

Τις πρώτες επαφές με τον κ. Γ. Σουφλιά έκανε ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος διατηρεί μαζί του πολύ καλές σχέσεις από την περίοδο της κούρσας για τη διαδοχή τού κ. Μ. Εβερτ. Ο κ. Μ. Λιάπης ήταν στον στενό πυρήνα των επιτελών τού κ. Γ. Σουφλιά. Αναγκάστηκε όμως να τον εγκαταλείψει όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο πρώτος εξάδελφος και σημερινός πρόεδρος του κόμματος. Η καλή σχέση όμως διατηρήθηκε. Ο κ. Μ. Λιάπης τον συνάντησε περισσότερες από δύο φορές και τους μετέφερε τις προθέσεις του κ. Κ. Καραμανλή. Η συζήτηση όμως διεκόπη, όταν ο Θεσσαλός πολιτικός τού είπε ορθά κοφτά: «Μιχάλη, σε εκτιμώ, πιστεύω στις καλές σου προθέσεις, αλλά με μεσολαβητές δεν συνομιλώ. Αν θέλει να μου πει κάτι ο Καραμανλής, ας το πει ο ίδιος».

Ο κ. Μ. Λιάπης έπειτα από αυτά πήγε στη Ρηγίλλης και είπε στον Καραμανλή: « Τώρα το παιχνίδι είναι πάνω σου. Περιμένει τηλέφωνο». Αυτό το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Από τον Σεπτέμβριο γράφτηκαν σενάρια επί σεναρίων για το αν θα τηλεφωνήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πότε.

Την ίδια ώρα, όμως, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Γ. Σουφλιά να συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη συνεργασία στις προσεχείς εκλογές. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Γ. Σουφλιά, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος στο ΠΑΣΟΚ, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η θέση του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι βέβαιη, αρκεί να το αποφασίσει.

Πώς αντιδρούσε ο κ. Γ. Σουφλιάς σε όλα αυτά; Με την ίδια λακωνική δήλωση του γραφείου Τύπου του, που έλεγε «ουδέν σχόλιον».

Δεν γνώριζαν

Τα πράγματα πήγαν ακόμη πιο άσχημα στις σχέσεις τού κ. Γ. Σουφλιά με τη Ν. Δ. το τελευταίο εικοσαήμερο. Ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε να του απευθύνει άνοιγμα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Αυτά που είπε, όμως, αντί να μικρύνουν το χάσμα το μεγάλωσαν. Ο Θεσσαλός πολιτικός ενοχλήθηκε πολύ και διεμήνυσε οργισμένος στη Ρηγίλλης να πάψουν να ασχολούνται μαζί του. Παράλληλα διέψευσε την περασμένη Παρασκευή ότι συζητά με κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ. Η τακτική που ακολούθησε ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε ως αποτέλεσμα κανείς ­ ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Ν.Δ. ­ να μη γνωρίζει μέχρι την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ τι επρόκειτο να πει. Επιτελικά στελέχη και των δύο κομμάτων τηλεφωνούσαν στους δημοσιογράφους για να πληροφορηθούν τι πρόκειται να πει ο Θεσσαλός πολιτικός. Μια πληροφορία όμως που δεν γνώριζαν ούτε οι δημοσιογράφοι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “