Σε δύο ταμπλό ο Αβραμόπουλος

Ο Ιανουάριος φαίνεται ότι είναι ο μήνας του Δημήτρη Αβραμόπουλου Ιανουάριο άνοιξε πέρυσι τη συζήτηση για το νέο κόμμα. Ιανουάριο θα πάρει φέτος την πιο σημαντική απόφαση στην πολιτική του σταδιοδρομία. Θα επιλέξει, δηλαδή, αν θα ακολουθήσει τον κ. Κ. Καραμανλή ή θα παραμείνει στη Πλατεία Κοτζιά. Μια απόφαση καθόλου εύκολη. «Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Δημήτρη δεν θά ήθελα να είμαι αυτή την εποχή», έλεγε παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. όταν τον έβλεπε την περασμένη εβομάδα στο Σύνταγμα να ανάβει για πέμτη συνεχή χρονιά το χριστουγεννιάτικο δένδρο μέσα σε τραγούδια χαρές και χειροκροτήματα και ­ το κυριότερο ­ σε απευθείας σύνδεση με όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι δυνατόν να αφήσει όλα αυτά τα «μεγαλεία» ο Δημήτρης για να στριμώχνετε στη Ρηγίλλης; Πολύ αμφιβάλλω συνέχισε το ίδιο στέλεχος μονολογώντας, στο καφενείο της Βουλής, μόλις τελείωσαν οι ζωντανές συνδέσεις.

Ρίσκο

Αυτό ακριβώς είναι και το δίλημμα του δημάρχου. Βάζει στη ζυγαριά τα συν και τα πλην της μιας και της άλλης κίνησης και δεν μπορεί να βρει την άκρη και αυτό γιατί δεν γνωρίζει ένα βασικό δεδομένο: Ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Εάν οι δημοσκοπήσεις έδειχαν επικράτηση του κ. Κ. Καραμανλή, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και η επιλογή του δημάρχου ενδεχομένως ευκολότερη. Όμως όλα δείχνουν ότι αυτή η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι και μάλιστα με πολλές δυσκολίες για τη Ν.Δ, άρα η όποια επιλογή έχει μεγάλο ρίσκο.

Επιλογή πρώτη: Ο δήμαρχος παραιτείται στις αρχές του χρόνου και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών. Στη Ρηγίλλης τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες και η βάση του κόμματος πανηγυρίζει.

«Ο πρόεδρος του κόμματος θα χαιρετήσει δημοσίως την επιστροφή του στη Ρηγίλλης. Θα είναι σημαντική στιγμή, καθώς οι δύο άνδρες θα δώσουν μαζί αυτή την κρίσιμη μάχη. Την πιο κρίσιμη ίσως των τελευταίων 20 ετών», λένε οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τον δήμαρχο. Ουδείς αμφιβάλλει, πάντως, ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος σε μια τέτοια περίπτωση θα εκλεγεί πρώτος.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Εάν η Ν.Δ. κερδίσει, ο κ. Κ. Καραμανλής θα τον τοποθετήσει σε ένα μεγάλο υπουργείο. Άλλοι λένε το Εξωτερικών και άλλοι το Πολιτισμού.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., λόγω χαρακτήρος, αυτό που θα του υποσχεθεί προεκλογικά αυτό θα του δώσει.

«Δεν πρόκειται να αθετήσει τον λόγο του», λένε οι συνεργάτες του. Η πορεία και η παραμονή του στην κυβέρνηση όμως θα εξαρτηθεί από τη στάση του και το έργο που θα επιτελέσει. Πλέον δεν θα είναι το πρώτο βιολί, αλλά ένας υπουργός υπό τον κ. Κ. Καραμανλή. Αυτά θα συμβούν αν η Ν.Δ. κερδίσει.

Αν όμως χάσει, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα είναι ένας απλός βουλευτής της αντιπολίτευσης. Το σενάριο που λέει ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τον κ. Κ. Καραμανλή και να είναι ο νέος πρόεδρος, είναι μια κουβέντα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η ανατροπή του σημερινού προέδρου δεν είναι εύκολη υπόθεση εκτός πια και αν υποστεί συντριβή στις εκλογές. «Εάν χάσουμε, η ήττα μας θα είναι οριακή. Ουδείς θα μπορεί να θέσει θέμα ηγεσίας. Εξάλλου, το σύνδρομο των ηγετών μιας χρήσεως πρέπει να τελειώσει κάποτε στη Ν.Δ.», υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Επιλογή δεύτερη: Να παραμείνει στον δήμο, λέγοντας ότι θέλει να ολοκληρώσει το έργο του στην Αθήνα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα δεχθεί επικρίσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ., τα οποία θα τον κατηγορήσουν «για φυγομαχία και ύποπτη συμπεριφορά». Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή «δεν θα μιλήσει, αλλά στο εξής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πρέπει να ξέρει ότι είναι απέναντί του με ό,τι αυτό συνεπάγεται», λένε στελέχη της Ρηγίλλης που γνωρίζουν καλά πώς αντιδρά ο κ. Κ. Καραμανλής. Αυτό σημαίνει πως αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, ο δήμαρχος Αθηναίων θα περάσει δύσκολες ημέρες. Ουδεμία διευκόλυνση θα έχει, ούτε οικονομική ενίσχυση. Όσο για τις πολιτικές του φιλοδοξίες, πρέπει να τις βάλει στο ράφι για πολύ καιρό.

Εάν όμως η Ν.Δ. χάσει, τότε ανοίγει για τον δήμαρχο πεδίον δόξης λαμπρόν. Θα γίνει πόλος συσπείρωσης όλων των απογοητευμένων και οι προϋποθέσεις για ίδρυση δικού του κόμματος θα είναι καλύτερες από ποτέ, μολονότι δεν θα είναι βουλευτής. «Έτσι και αλλιώς το παιχνίδι πλέον δεν γίνεται στη Βουλή, αλλά από ΜΜΕ», λένε στελέχη της Ν.Δ. που προσβλέπουν στις μελλοντικές κινήσεις του δημάρχου. Και τονίζουν: «Ουδείς τότε θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι διασπά ή υπονομεύει την Ν.Δ. Αντίθετα, θα μπορεί να λέει ο ίδιος ότι είναι η μόνη ελπίδα της παράταξης.

Στη Ρηγίλλης, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο κ. Δ. Αβραμ
όπουλος μετά τις γιορτές θα ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τον δήμο και είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη δίπλα στον κ. Κ. Καραμανλή. Και εξηγούν ότι «δεν μπορεί ένα στέλεχος τέτοιου μέγεθους να απουσιάζει από το προσκλητήριο».

Η απόφαση Καραμανλή

Λένε ακόμη πωςι σε όλες τις συνομιλίες που είχε το τελευταίο διάστημα με τον κ. Κ. Καραμανλή, αυτό άφησε να εννοηθεί. Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το θέμα αμέσως μετά τις γιορτές. Θα του απευθύνει δημόσια πρόσκληση για να επιστρέψει στο κόμμα. «Τίποτα δεν θα γίνει παρασκηνικά, όλα θα γίνουν δημοσίως ώστε η βάση του κόμματος να γνωρίζει ποιος βοήθησε και ποιος γύρισε την πλάτη και γιατί την κρίσιμη ώρα». Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «αυτοί είναι οι ευσεβείς πόθοι της Ρηγίλλης» και εκτιμούν ότι «θα ήταν λάθος του δημάρχου να εγκαταλείψει αυτή την ώρα τον δήμο, λίγο πριν από την Ολυμπιάδα και να προσδεθεί στο άρμα του κ. Καραμανλή». Το θέμα της Ολυμπιάδας το επισημαίνουν με έμφαση και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να είναι ο επικεφαλής τού «Αθήνα 2004».

Ωστόσο, ο ίδιος ο δήμαρχος αποφεύγει να αποκαλύψει στους συνομιλητές του τις πραγματικές του προθέσεις. Οι απαντήσεις του σ΄ αυτά τα ερωτήματα δίνονται με τρόπο που ο καθένας μπορεί να τις ερμηνεύσει όπως θέλει. Λέει, για παράδειγμα, «δεν είναι της ώρας οποιαδήποτε συζήτηση αφορά μελλοντικές πολιτικές μου κινήσεις. Οι εκλογές δεν με αφορούν. Οι δικές μας εκλογές έγιναν πριν από έναν χρόνο». Επιμένει δε, στην παλιά δήλωσή του ότι «θα εγκαταλείψει τον δήμο όταν υπάρξουν ισχυροί και αξιόπιστοι λόγοι για κάτι τέτοιο».

Ίσες αποστάσεις

Παράλληλα τηρεί ίσες αποστάσεις από τους κ.κ. Κ. Σημίτη και Καραμανλή. Μιλάει και για τους δύο με τα καλύτερα λόγια, ενώ πριν από δύο μήνες ξάφνιασε τη Ρηγίλλης όταν με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επανεκλογής τού κ. Κ. Στεφανόπουλου. Διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη Ν.Δ. και έθεσε τέλος στα σενάρια που έλεγαν ότι ίσως προταθεί για Πρόεδρος από τη Ν.Δ. «Θέλω να παραμείνω στη μάχιμη πολιτική», λέει ο δήμαρχος. Αν όμως η πρόταση γινόταν από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τότε η τιμή θα ήταν μεγάλη και η εκλογή βεβαία, επομένως τα πράγματα θα άλλαζαν.

Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. που ισχυρίζονται ότι μπορούν τα ερμηνεύουν τις κινήσεις Αβραμοπόπουλου, λένε ότι δήμαρχος θα ακολουθήσει αυτή την τακτική μέχρι την τελευταία στιγμή».

Εάν διαπιστώσει πως υπάρχει αέρας νίικης στα πανιά της Ν.Δ., τότε θα μπει στο πλοίο. Αν όμως τα πράγματα δεν είναι καλά για τη Ν.Δ. θα παραμείνει στον δήμο. Σε κάθε περίπτωση ο Ιανουάριος είναι κοντά και το αργότερα σε ένα μήνα ο δήμαρχος θα είναι αναγκασμένος να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “