Εγκλωβίστηκε με Στεφανόπουλο

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Στεφανόπουλο. Αυτή είναι πλέον η πεποίθηση των περισσότερων επιτελικών στελεχών της Ρηγίλλης τα τελευταία 24ωρα. Και όταν λέμε όλοι οι δρόμοι, μη φανταστείτε ότι απέμειναν πολλοί ­ είναι, πλέον, μόνο δύο αλλά και οι δύο ανηφορικοί και δύσβατοι.

Έχασε την ευκαιρία

Αλλιώς είχε σχεδιάσει τα πράγματα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αλλιώς του ήρθαν. Είχε πιστέψει δηλαδή ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει το προβάδισμα που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές ώστε ο ίδιος να λαμβάνει τις αποφάσεις του με τον αέρα του κυρίαρχου του παιχνιδιού. Πίστευε ότι η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου θα είναι τόσο αποδυναμωμένη ώστε λίγη σημασία θα είχε για τους πολίτες η πρότασή του για την Προεδρία, αφού στην πλειοψηφία των πολιτών θα είχε ωριμάσει η άποψη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απομακρυνθεί όσο πιο σύντομα γίνεται από την εξουσία. Έτσι έχασε την ευκαιρία να μιλήσει πρώτος για την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου ώστε να μην έχει χαρίσει στο ΠΑΣΟΚ το πλεονέκτημα να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την προεδρική εκλογή. Τώρα κορυφαία στελέχη λένε ότι η μεγάλη ευκαιρία ήταν η νύχτα των ευρωεκλογών.

«Στη συνέντευξη στο Ζάππειο θα μπορούσε να πεί: Η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα, επομένως καθορίζει τις εξελίξεις. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι η επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία. Ουδείς θα μπορούσε να πει τότε ότι φοβάται τις εκλογές αφού ήταν το πρώτο κόμμα», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Τώρα ο πρώτος δρόμος ­ και ο πιθανότερος ­ για τον κ. Κ. Καραμανλή είναι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και μετά το κόμμα του να ψηφίσει για Πρόεδρο τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Η πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και των επιτελών της Ν.Δ. πιστεύει πλέον ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να προσπεράσει τον σημερινο Πρόεδρο. «Το πολιτικό κλίμα αλλά και η βούληση των πολιτών, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δεν επιτρέπει πειραματισμούς στο θέμα

αυτό», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη και εξηγούν ότι μια πειστική πρόταση θα ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής να δηλώσει ότι «η Ν.Δ. θα επανεκλέξει τον σημερινο Πρόεδρο μετά τις εκλογές. Πρώτα όμως πρέπει να οδηγηθούμε στις κάλπες γιατί προέχει η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας». Η απάντηση στο ερώτημα γιατί αυτό δεν το είπε ο κ. Κ. Καραμανλής νωρίτερα αλλά ανακάλυψε με μεγάλη καθυστέρηση τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, θα μπορούσε να ήταν ­ όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη ­ η εξής: «Τώρα είναι η σωστή στιγμή για την ανακοίνωση αυτών των αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το θέμα της εκλογής Προέδρου νωρίς παίζοντας με τους θεσμούς για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι στις τρεις ψηφοφορίες που θα γίνουν πριν από τη διάλυση της Βουλής οι βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν λευκό.

Ο δεύτερος δρόμος

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο κ. Κ. Καραμανλής να ανακρούσει πρύμνα και να αποφύγει την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Να πει δηλαδή ότι εμείς θα στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Κ. Στεφανοπουλου γι’… αυτό και γι’… αυτό τον λόγο. Δεν προκαλούμε πρόωρες εκλογές διότι δεν παίζουμε με τους θεσμούς μολονότι είμαστε σίγουροι ότι θα τις κερδίσουμε. Σε κάθε περίπτωση σε λίγους μήνες η χώρα θα απαλλαγεί οριστικά από την κυβέρνηση. Οι εισηγητές αυτής της άποψης λένε ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Κ. Καραμανλής ουσιαστικά θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο μέχρι να γίνει το κλίμα και πάλι δυσμενές για την κυβέρνηση.

Η απάντηση όμως σ΄ αυτή την πρόταση είναι ότι το πιθανότερο η κυβέρνηση να βρει τρόπο να προκαλέσει η ίδια εκλογές αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου. «Τότε ο κ. Καραμανλής και θα έχει κατηγορηθεί για δειλία και την πρόωρη αναμέτρηση δεν θα αποφύγει», λένε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αυτή η επιλογή δεν έχει πολλές πιθανότητες. Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γ. Ράλλης, επανέλαβε χθες ότι πρέπει να υπερψηφισθεί από την παρούσα Βουλή ο κ. Κ. Στεφανοπουλος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ αν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα Στεφανόπουλο και με τα δύο χέρια».

Πάντως πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι την Πρωτοχρονιά. Αυτή την ώρα όμως αυτά είναι τα δύο και μοναδικά σενάρια που επεξεργάζεται ο κ. Κ. Καραμανλής. Τα παλαιότερα σενάρια της ενδεχόμενης υποψηφιότητας Αβραμόπουλου – Μητσοτάκη ή κάποιου «προσώπου-έκπληξη από τον χώρο των γραμμάτων» προς το παρόν έχουν μπει στο ράφι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “