Τώρα τους θέλει όλους

Προσκλητήριο στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γιώργο Σουφλιά και βεβαίως τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη απηύθυνε από τον Πειραιά ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε μια καθαρά προεκλογική ομιλία στο κέντρο της πόλης.

«Σ΄ αυτό τον αγώνα υπάρχει χώρος για όλους. Οι πόρτες είναι ανοιχτές” είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε: ” Αφουγκραζόμαστε τις φωνές της ψυχής σας. Θα είμαστε όλοι παρόντες στο προσκλητήριο και στην πανστρατιά”.

Στελέχη της Ρηγίλλης διευκρίνιζαν ότι η πρόσκληση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα επώνυμα στελέχη αλλά και σε όσους έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα για οποιονδήποτε λόγο.

Πάντως, αμέσως μετά τις γιορτές, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τους κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο και Κ. Μητσοτάκη, τους οποίους θα καλέσει να μπουν στην πρώτη γραμμή, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμενου να διευκολύνει την επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο κόμμα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, έπειτα από δύο 24ωρα έντονου προβληματισμού όπως λένε οι συνεργάτες του, “βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα και είναι έτοιμος να δώσει την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα σε όποια απόφαση και αν καταλήξει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Αποφασίζει

Προς το παρόν πάντως το μόνο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ότι θα επισπεύσει την ανακοίνωση της απόφασής του. Αυτό το υποσχέθηκε και σε βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά χθες το πρωί. Παράλληλα εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις να στηρίξει σε κάθε περίπτωση την επανεκλογή του κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Άλλοι προτείνουν αυτό να γίνει χωρίς προσφυγή στις κάλπες και άλλοι με δέσμευση του κ. Κ. Καραμανλή ότι η Ν.Δ. θα “επανεκλέξει ως κυβερνητική πλειοψηφία τον σημερινό Πρόεδρο μετά τις εκλογές”. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του παλαιού βουλευτή, προσκείμενου στην ηγεσία, κ. Γ. Παπαναγιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι “μπορεί να ψηφίσουμε τον Στεφανόπουλο και πριν από τις εκλογές.”

Υψηλοί τόνοι

Στην ομιλία του στον Πειραιά ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα στη σήψη και τη διαφθορά.

Στους ίδιους υψηλούς τόνους ήταν και η ομιλία του χθες το πρωί στη Βουλή στη συζήτηση για το προκαθορισμένο στοίχημα, γεγονός που ερμηνεύτηκε από βουλευτές όλων των τάσεων ότι τελικά θα αποφασίσει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αυτή είναι η άποψη πολλών επιτελών της Ρηγίλλης καθώς εκτιμούν ότι ακόμη και αν δεν προκαλέσει την πρόωρη αναμέτρηση η Ν.Δ., αυτό θα το πράξει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου αφού πιστεύει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αυτή την ώρα το ευνοούν. Και επικαλούνται γι΄ αυτό τη χθεσινή δήλωση του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος είπε: “Αν το κόμμα της Ν.Δ. αλλάξει στάση και ψηφίσει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο αμέσως αναγνωρίζει ότι παύει να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και εμμέσως, αλλά καταφανώς, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Σημίτη, στην κυβέρνηση”.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου: “Οι μάσκες έπεσαν, η κυβέρνηση από τη μια μας καλεί να ψηφίσουμε τον κ. Στεφανόπουλο και από την άλλη λέει πως αν το πράξουμε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “