Τώρα ανακάλυψαν... Στεφανόπουλο

Πληθαίνουν οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. που πιέζουν τον κ. Κ. Καραμανλή να βρει τρόπο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και σε κάθε περίπτωση να ταχθεί ανοικτά υπέρ της επανεκλογής τού κ. Κ. Στεφανόπουλου.

 

 

Ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις σε κανέναν ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ωστόσο ότι είναι πιθανόν πλέον η Ν.Δ. να προτείνει την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου, αφού είναι πολύ δύσκολο να πάει κόντρα στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Το επιχείρημα ότι κάποιοι θα τον κατηγορήσουν πως φοβήθηκε την αναμέτρηση δεν μπορεί να είναι καθοριστικό στη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης», λένε τα ίδια στελέχη, τα οποία ταυτόχρονα προεξοφλούν πως ούτε σκέψη δεν υπάρχει πλέον για την υποψηφιότητα του κ. Κ. Μητσοτάκη. Και εξηγούν ότι θα αρκούσε και μόνον η χαμηλή αποδοχή που έχει στην κοινή γνώμη για το ύπατο αξίωμα, αφού μόνον 8% των Ελλήνων τον θεωρούν κατάλληλο για Πρόεδρο. Προστέθηκε όμως ­ όπως λένε τα ίδια στελέχη ­ και η δήλωσή του για το Ελσίνκι.

Πισώπλατο χτύπημα

«Ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η παρέμβαση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τη θεωρεί πισώπλατο χτύπημα και είναι από αυτά που δεν συγχωρεί», λένε χαρακτηριστικά στελέχη που γνωρίζουν καλά τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι ήταν λάθος η επαναπροσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού από τον κ. Κ. Καραμανλή. «Αν είχε επιμένει στη θέση ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι υπερκομματικό στέλεχος δεν θα δημιουργούσαν τώρα τόσο μεγάλο πρόβλημα οι δηλώσεις του. Διότι η Ρηγίλλης θα επαναλάμβανε ότι «όπως είπαμε ο κ. Μητσοτάκης είναι υπερκομματικός και μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα». Από την πλευρά τους βουλευτές, φίλοι τού κ. Κ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρη, σταθερή και ολοκληρωμένη άποψη για τα εξωτερικά θέματα και θα ήταν καλό για το κόμμα αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ακολουθήσει την ίδια γραμμή».

Πληγώνει

Την πρώτη δημόσια επίθεση ο κ. Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε από τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη: «Ο κ. Μητσοτάκης πληγώνει θανάσιμα την καρδιά των οπαδών της Ν.Δ., μίας παράταξης που τον στήριξε δέκα ολόκληρα χρόνια στην ηγεσία του κόμματος και τον έκανε πρωθυπουργό της χώρας».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης πάντως σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες στο θέμα της δημοσκόπησης κράτησε την επίσημη κομματική γραμμή. «Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν, δεν είναι ποτέ σταθερές», είπε χαρακτηριστικά όταν εκλήθη να σχολιάσει τα αποτελέσματα της MRB.

Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητά μια εντυπωσιακή κίνηση, η οποία θα ανατρέψει τα κακό κλίμα και θα ανεβάσει την ψυχολογία βουλευτών και στελεχών. Μετά τα δύο σοκ που υπέστη ο ίδιος και το κόμμα από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και τη δημόσια διαφωνία τού κ. Μητσοτάκη για το Ελσίνκι, τώρα ­ όπως λένε ­ οι συνεργάτες του ετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν πολύ ηλεκτρισμένη χθες στη Ρηγίλλης και η ψυχολογία των βουλευτών πολύ κακή. Οι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. «Δεν τους αδικούμε», λένε στη Ρηγίλλης, «αυτή την ψυχολογία την έχει δημιουργήσει σε στελέχη και οπαδούς η απουσία του κόμματος από την εξουσία για πολλά χρόνια. Αρκετοί έχουν χάσει το κουράγιο τους και αρκεί μια κακή στιγμή για να κυριαρχήσει η απαισιοδοξία».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα επιτελικά στελέχη κ.κ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και Άρ. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησαν να κάνουν τονωτικές ενέσεις στους βουλευτές. Όλοι επισήμαναν ότι η μάχη δεν έχει χαθεί, αντίθετα η Ν.Δ. διατηρεί τις δυνάμεις της. Στο ίδιο θετικό κλίμα ήταν και η κ. Ντ. Μπακογιάννη: « Το ζητούμενο είναι σήμερα να υπάρξει πανστρατιά και ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του Έλληνα πολίτη».

Δεν έλειψαν πάντως και οι δημόσιες αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της Ν.Δ. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας κ. Π. Λουκάκου όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει τώρα η Ν.Δ.: «Να ρωτήσετε τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σπηλιωτόπουλο», ήταν η απάντηση.

Στο μεταξύ στελέχη της Ν.Δ., με πρώτο τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, συζητούν για την επιστροφή τού κ. Στ. Μάνου στη Ν.Δ. και την τοποθέτησή του, όπως λένε, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ίδιος ο κ. Στ. Μάνος χθες αναφέρθηκε με χιούμορ στο χαμηλό ποσοστό του κόμματός του: «Οι Φιλελεύθεροι είναι πάτοι και βρίσκω ότι θα ήταν καλό να πω στους πολίτες ότι μας αδικούν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “