Διπλό χτύπημα στη Ν.Δ.

«Μαύρη» ημέρα ήταν η χθεσινή για τη Ν.Δ. Η χειρότερη ­ όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη ­ από την ημέρα που ο κ. Κ. Καραμανλής ανέλαβε τα ηνία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε δύο ηχηρά ραπίσματα. Το πρώτο ήταν η δημοσκόπηση-«καταπέλτης» της MRB από την οποία προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου μία μονάδα από τη Ν.Δ. και ο κ. Σημίτης προηγείται του κ. Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης ­ στην οποία τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. είχαν επενδύσει πολλά ­ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την ηγεσία της Ν.Δ. σε αλλαγή στρατηγικής στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ορισμένοι στη Ρηγίλλης δεν θεωρούν απίθανο η Ν.Δ. να στηρίξει την επανεκλογή Στεφανόπουλου, προκειμένου να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Το δεύτερο ράπισμα ήρθε από τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έριξε λάδι στη φωτιά. Διαφώνησε ανοικτά με τον πρόεδρο του κόμματος για τη συμφωνία στο Ελσίνκι, τη χαρακτήρισε θετική και υποστήριξε ότι αυτή ήταν η πολιτική που είχε ακολουθήσει και ο ίδιος όταν ήταν πρωθυπουργός, την περίοδο ’90-’93.

Η δήλωση Μητσοτάκη έγινε μόλις μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ., με την οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα του για τη συμφωνία. Η Ρηγίλλης, πάντως, απέφυγε να σηκώσει το γάντι. Τα επιτελικά στελέχη συγκράτησαν την οργή και την ενόχλησή τους και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με σχόλια του τύπου «αυτές είναι οι πάγιες θέσεις του επιτίμου προέδρου, τις οποίες έχει εκφράσει και άλλες φορές». Η αντίδραση της Ρηγίλλης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς η παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη ήρθε σε μία στιγμή που η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν άντεχε να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης.

Επιτυχία

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία τη συμφωνία του Ελσίνκι σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, ο χρόνος δεν θα δουλεύει πλέον υπέρ της Τουρκίας. Αντίθετα θα θέσει την Τουρκία ενώπιον σκληρών διλημμάτων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία στα άλλα σημεία της είναι ασαφής, «σε ορισμένα σημεία μάς δημιουργεί και αμφιβολίες αν θα λειτουργήσει προς όφελός μας και πάντως δεν δεσμεύει την Τουρκία, η οποία από την επομένη έσπευσε να τα αμφισβητήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Και αυτό ήταν το μόνο σημείο της δήλωσής του το οποίο βρίσκεται στο ίδιο κλίμα των δηλώσεων του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι καλύτερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Και κατέληξε: «Και να μπορούσαμε να εμποδίσουμε την απόφαση του Ελσίνκι δεν θα είχαμε κανέναν εθνικό λόγο να το επιδιώξουμε. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η πολιτική της Ν.Δ. ήταν σταθερά πάγια να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αυτή την πολιτική ακολούθησε και η κυβέρνησή μας.

Τότε, το ΠΑΣΟΚ πολέμησε αυτή την πολιτική. Την πολέμησε σκληρά. Το γεγονός ότι σήμερα και σε αυτό έρχεται στη δική μας πολιτική, την οποία μάλιστα υμνεί και επαινεί, δεν είναι βέβαια κάτι το οποίο μπορεί να είναι σ’ εμάς τους νεοδημοκράτες δυσάρεστο».

Αντίθετη με Καραμανλή

Η δήλωση αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την τοποθέτηση του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τις πάγιες θέσεις των κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη.

Η ηγεσία της Ν.Δ. μπορεί να μην αντέδρασε, υπήρξαν όμως βουλευτές που εξέφρασαν δημοσίως την πικρία τους για τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν τα όσα ειπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας έφθασαν μέχρι του σημείου να πουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη χαριστική βολή στο κόμμα, στη χειρότερη στιγμή του. Βουλευτές, φίλοι του κ. Μητσοτάκη, από την πλευρά τους έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες ξεκάθαρες θέσεις του για τις ελληνοτουρκικές θέσεις και θα ήταν καλό για την παράταξη αν και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τη συμφωνία στο Ελσίνκι είχε τηρήσει την ίδια στάση.

Με Στεφανόπουλο

Εν τω μεταξύ ο κ. Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις του κόμματός του και αμέσως μετά σε δηλώσεις του επανέλαβε:

«Στο Ελσίνκι είχαμε μια μεγάλη δυνατότητα: να κατοχυρώσουμε τη θέση και την ασφάλεια της χώρας και να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Δυστυχώς, τη δυνατότητα αυτή δεν την αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε».

Η δημοσκόπηση

Στη Ρηγίλλης, πάντως, δεν ανησυχούν τόσο με την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, «είναι μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια και σε λίγο αυτό θα έχει ξεχαστεί όπως και τόσα άλλα». Εκείνο που τους προβληματίζει τώρα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης MRB. Και αυτό γιατί σε αυτήν τη δημοσκόπηση είχαν επενδύσει πολλά και πριν από δύο εβδομάδες όταν άλλες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν «κάντε υπομονή» και θα δείτε τα αποτελέσματα της MRB. Τώρα μη μπορώντας να χαρακτηρίσουν αναξιόπιστα τα αποτελέσματα και αυτής της δημοσκόπησης, λένε:

«Ήταν αναμενόμενο, αφού οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και συσπειρώνονται γύρω από τα κόμματά τους. Έτσι ανέβηκε και η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι προηγείται της Ν.Δ. Στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτε». Επισημαίνουν ακόμη ότι «τον κ. Σημίτη τον ευνόησε και η συγκυρία αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα η επίσκεψη του Κλίντον».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., ωστόσο, επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα τις προσεχείς εβδομάδες είναι αδύνατον το κόμμα τους να κερδίσει τις εκλογές. «Πρέπει να γίνει μία κίνηση εντυπωσιακή από τον κ. Κ. Καραμανλή», λένε.

Την ίδια ώρα ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ίσως θα ήταν καλύτερα ο κ. Κ. Καραμανλής να βρει τρόπο να αποφύγει τις εκλογές. Και άλλος τρόπος δεν υπάρχει από το να στηρίξει την επανεκλογή τού Κωστή Στεφανόπουλου.

Με αυτή την πρόταση όμως διαφωνούν πολλά κομματικά στελέχη, αλλά και μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος, καθώς οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. εδώ και καιρό ετοιμάζονται για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπάρχουν όμως και αισιόδοξες φωνές στη Ρηγίλλης, εκείνων που λένε ότι «κάθε θαύμα στην Ελλάδα κρατά τρεις ημέρες και πολύ σύντομα το πιθανότερο είναι να αλλάξει και πάλι το πολιτικό κλίμα από ένα απρόοπτο γεγονός που τώρα δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει».

Περιμένουν απρόοπτο

Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα στη Ν.Δ. αυτή την ώρα είναι ανοικτά και ο κ. Κ. Καραμανλής αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές ή το αργότερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και όχι μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “