ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Ούτε στίφη οπαδών διαθέτει ο Γιώργος Σουφλιάς ούτε το πέρασμά του προκαλεί παραλήρημα ενθουσιασμού. Αλλά αν αυτά είναι ­ από καιρό ­ πράγματα γνωστά σ΄ όλους, πολύ λιγότεροι ήσαν εκείνοι που ανέμεναν πόσο περιζήτητος θα ήταν, και για τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο θα πλησίαζαν οι εκλογές.

Μόνος δεν θα κέρδιζε εκλογές. Χωρίς αυτόν, όμως, η Ν.Δ. θα δυσκολευθεί πολύ να τις κερδίσει. Ενώ με αυτόν μαζί του, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ένα ­ ακόμα ­ βήμα προς τη νίκη. Χαρισματικός δεν είναι ­ πόσοι όμως πολιτικοί είναι, σήμερα πια, χαρισματικοί; Είναι όμως άνθρωπος σοβαρός και αξιόπιστος που εμπνέει, σε όλους σχεδόν τους χώρους, εμπιστοσύνη. Και την εμπιστοσύνη αυτή εμπνέει, ιδίως, σε εκείνους ακριβώς τους ψηφοφόρους που δεν είναι ενταγμένοι σ΄ ένα κόμμα και ζυγίζουν ­ ακόμα ­ την επιλογή τους.

Αλλά αν αυτό είναι το πλεονέκτημα που θα προσέφερε η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η απουσία του από τους καταλόγους υποψηφίων της Ν.Δ. θα αποτελούσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα άλλου είδους ­ όχι όμως λιγότερο σημαντικό ­ πλήγμα.

Γιατί γενική είναι η αίσθηση πως η Ν.Δ. διαθέτει μεν σήμερα αδιαμφισβήτητο αρχηγό, δεν διαθέτει, όμως, και μια νέα γενιά από στελέχη πρώτης ­ κατά την κοινή αντίληψη ­ γραμμής, που να πείθουν τους πολίτες ότι είναι έτοιμα και ­ σε θέση… ­ να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Και η έλλειψη αυτή εξηγεί γιατί όλοι, στον χώρο της, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο πρόσωπο και στις δυνατότητες του Κώστα Καραμανλή. Θα αρκέσει;

Θα μπορούσε, ασφαλώς, κανείς να υπενθυμίσει πως ούτε το 1981 το ΠΑΣΟΚ διέθετε ­ εκτός από τον αρχηγό του ­ παρόμοια γνωστά και γενικής αποδοχής στελέχη και πως τα πρόσωπα που έχουν έκτοτε επιβληθεί ήσαν, τότε, αδοκίμαστα. Η απάντηση θα μπορούσε ίσως να είναι πως στην περίοδο 1974-1981 το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε ­ και είχε αναπτύξει ­ σε μια κοινωνική δυναμική που αναπλήρωνε τα όποια, φαινομενικά όπως αποδείχθηκε, κενά σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ όλα φαίνεται σήμερα να δείχνουν πως παρόμοια δυναμική δεν έχει ­ ακόμα; ­ αναπτύξει η Ν.Δ. Και είναι αυτός ένας ακόμα λόγος, για τον οποίο η απουσία του Γιώργου Σουφλιά μπορεί ­ πολύ ­ να της στοιχίσει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “