Αμηχανία και διαφορετικές εκτιμήσεις στην αντιπολίτευση

Με αμηχανία, νευρικότητα, αλλά με διαφορετικές εκτιμήσεις, υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την απόφαση του Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε ο ίδιος θέση με καθυστέρηση σχεδόν μιας μέρας και επετέθη στον κ. Σημίτη λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις του Καραμανλή, του Παπανδρέου και του Μητσοτάκη δεν διανοήθηκαν ποτέ να κάνουν αυτό που έγινε στο Ελσίνκι. Πάντως σε άλλο κλίμα είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και με ενδιαφέρον αναμένουν σήμερα στη Ρηγίλλης την τοποθέτηση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο κ. Μ. Έβερτ απέφυγε να τοποθετηθεί πριν μελετήσει, όπως είπε, το κείμενο της συμφωνίας.

Το ΚΚΕ κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα κατά των σχεδιασμών της «νέας Τάξης». Ο Συνασπισμός χαρακτήρισε κατ΄ αρχήν θετική την απόφαση, ενώ το ΔΗΚΚΙ μίλησε για «φιάσκο». Ο πρόεδρος των «Φιλελευθέρων» συνεχάρη την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας πολύ σωστή τη στάση της. Όσο για τον δήμαρχο Αθηναίων, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συγχαρεί τηλεφωνικά τον κ. Κ. Σημίτη.

Η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. αντέδρασε με καθυστέρηση. Πήρε θέση ουσιαστικά όταν το κλίμα είχε διαμορφωθεί και η κυβέρνηση είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Η πρώτη δήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής από τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο και χαρακτηρίστηκε από εφημερίδα που πρόσκειται στην παράταξη ως «υποτονική». Το Σάββατο το μεσημέρι ο κ. Κ. Καραμανλής πήρε ανοιχτά θέση μιλώντας στη συνδιάσκεψη γυναικών της Ν.Δ. Αφού είπε ευθύς εξ αρχής πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο οι αποφάσεις του Ελσίνκι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, επικέντρωσε την κριτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μίλησε εκτενώς για το ενδεχόμενο παραπομπής των διαφορών Ελλάδος-Τουρκίας στη Χάγη. Είπε ότι «από την εξέλιξη στο Ελσίνκι η Τουρκία αποκόμισε ουσιαστικά ένα τεράστιο όφελος. Ανοίγει ο δρόμος της προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης αφήνει ένα τεράστιο κενό που έχει σχέση με τη ρήτρα ασφαλείας που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διατήρησαν για την ασφάλεια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι δυνατόν ­ συνέχισε ­ σε 15 ξένους δικαστές ­ που μπορούμε πράγματι να τους αναγνωρίσουμε την αρμοδιότητα να κρίνουν μια νομική διαφορά ­ να τους δώσουμε το δικαίωμα να κρίνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Να αποφανθούν για την περίφημη θεωρία “γκρίζων ζωνών” για τα 150 νησιά και βραχονησίδες ή για το δικαίωμα ασφαλείας και οχύρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;».

Διάσταση

Σε άλλο μήκος κύματος είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτιμά ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση. Τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία των κειμένων διότι πρόκειται για κείμενο διπλωματικό που χωράει πολλές αναγνώσεις. Σήμερα θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να είναι στο ίδιο κλίμα.

Την πιο σκληρή στάση από τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε ο κ. Π. Παυλόπουλος: «Πίσω από τις γκεμπελικού τύπου προπαγανδιστικές κραυγές και θριαμβολογίες κρύβεται επιμελώς μια νέα εθνική και επώδυνη υπαναχώρηση». είπε και πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση αυτή ακόμη και τα εθνικά μας θέματα “παίζονται” στη Σοφοκλέους, όπερ σημαίνει πως ο σημιτικός “εκσυγχρονισμός” είναι πράγματι “αγοραίος”».

Συζητήσεις και σχόλια προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία στο Ελσίνκι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επιτρέπονται ούτε θριαμβολογίες ούτε επικρίσεις γιατί ακολουθούν 4 δύσκολα χρόνια για τα εθνικά θέματα και απαιτείται συνεννόηση. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τόνιζαν ότι «με τη δήλωσή του αυτή ο Θεσσαλός πολιτικός είναι προφανές πως επιθυμεί να μεγαλώσει το χάσμα που τον χωρίζει με τη Ρηγίλλης».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε ως τον «μεγάλο ηττημένο» το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «έτσι και αλλιώς προωθείται η διχοτόμηση» και τόνισε: «Στο Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε ουσιαστικά την έναρξη μιας διαδικασίας που ανοίγει τον δρόμο για προβλήματα διάρκειας στο Αιγαίο και τελικά παραπέμπει στο δικαστήριο της Χάγης τις όποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και το ΔΗΚΚΙ. «Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να δεχθεί αυτές τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και πρέπει να αντισταθεί με δημοκρατικούς αγώνες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος αφού χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική τη συμφωνία τόνισε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά το Κυπριακό και το Αιγαίο και δεν χρειάζονται προεκλογικές θριαμβολογίες.

«Αισθανόμαστε την ελπίδα να αυξάνεται»

 

Θετική χαρακτήρισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος τη συμφωνία του Ελσίνκι. Μιλώντας στους πιστούς στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι, ο κ. Χριστόδουλος τόνισε: «Με τις συμφωνίες του Ελσίνκι αισθανόμαστε την ελπίδα να αυξάνεται για αίσιο τερματισμό της δοκιμασίας του αδελφού λαού της Κύπρου. Εμείς θέλουμε στο νησί μια κυβέρνηση και όχι διζωνική ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “