Με δύο βάρκες για το Ελσίνκι η Ν.Δ.

Σε δύο βάρκες πατάει η Ν.Δ. ως προς την πολιτική που υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο Ελσίνκι. Οι προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Κ. Καραμανλής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας οδηγούν στην άσκηση βέτο από την Ελλάδα. Αν αυτό πράγματι συμβεί, η Ν.Δ. προειδοποιεί ότι θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για αποτυχία της πολιτικής της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ ο «ανένδοτος» αγώνας του στρέφει τώρα την προσοχή του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύει ότι η Σύνοδος του Ελσίνκι δίνει την ευκαιρία να επικρίνει την κυβέρνηση για τους λαθεμένους ­ κατά τη γνώμη του ­ χειρισμούς της Ελλάδας στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Οι δημόσιες επικρίσεις του κ. Κ. Καραμανλή ουσιαστικά άρχισαν μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τού Προέδρου Κλίντον.

Τότε στη Ρηγίλλης υπήρχαν φόβοι μήπως η κυβέρνηση ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις ­ όπως έλεγαν ­ και συμφωνήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα. Ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τον τίτλο της υποψήφιας χώρας διότι, έστω και ατύπως, τότε θα μετέχει στις βασικές πλέον λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σημαντικά πολιτικά όργανα δηλαδή. Και κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι «έδειξε να συναινεί μεταβάλλοντας σταδιακά τη θέση του στην προοπτική της υποψηφιότητας της Τουρκίας χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις και χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα».

Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης λένε ότι ο κ. Κ. Σημίτης θα κρατήσει σκληρή στάση στο Ελσίνκι και είναι έτοιμος να ασκήσει «βέτο» αν αυτό χρειαστεί. Έτσι οι επιτελείς της Ρηγίλλης αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, ώστε να μπορούν να κατηγορήσουν τον Πρωθυπουργό και σε αυτή την περίπτωση. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Σημίτη να επιστρέψει ως ήρωας στη χώρα με δήθεν επιτυχία», λένε στη Ρηγίλλης, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σ. Δήμας αποκάλυψε τη γραμμή που θα κρατήσει το κόμμα του σε μια τέτοια περίπτωση «Εάν ο Πρωθυπουργός», είπε, «αναγκαστεί να βάλει βέτο όχι μόνο δεν μπορεί να πανηγυρίσει, αλλά στην ουσία θα έχει ομολογήσει την αποτυχία της πολιτικής του, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους εταίρους μας για τις ελληνικές θέσεις».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “