Ο Καραμανλής σε σταυροδρόμι

Να τετραγωνίσει τον κύκλο στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επιχειρεί ο κ. Κ. Καραμανλής και ενώ πλησιάζει η στιγμή που έχει πει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του, ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τη στάση του την οποία θα κρατήσει το κόμμα του. Ο τετραγωνισμός του κύκλου για τη Ν.Δ. δεν είναι σχήμα λόγου.

Τέσσερις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις έχουν διατυπωθεί δημοσίως για την Προεδρία από έξι κορυφαία στελέχη. Θέσεις ορισμένες από τις οποίες υπαγορεύονται από προσωπικές στρατηγικές και ευσεβείς πόθους. Άλλα λένε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η Ντ. Μπακογιάννη, άλλα ο κ. Μ. Έβερτ και ο κ. Γ. Ράλλης, άλλα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και άλλα ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κ. Καραμανλής μέσα σε αυτό το μωσαϊκό των θέσεων αναζητεί μια συνθετική πρόταση, ώστε το κόμμα να εμφανισθεί ενωμένο στις εκλογές.

Ακόμη δεν διάλεξε

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ένα: ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει διαλέξει ακόμη τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Σε αυτήν τη διαπίστωση καταλήγουν πλέον όλοι στη Ν.Δ. «Αν είχε αποφασίσει θα το είχε πει. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιστρέψει αυτήν την ώρα το δυσμενές κλίμα», λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής ήδη απέκλεισε ένα από πέντε σενάρια που κυριαρχούσαν εδώ και μήνες στην επικαιρότητα. Την ψήφο κατά συνείδηση.

«Η θέση μας θα είναι διαυγής, καθαρή και κρυστάλλινη», είπε και τα πέντε σενάρια έγιναν τέσσερα. Οι συνεργάτες του θεωρούν δεδομένο ότι κ. Κ. Καραμανλής θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

«Σε αυτό πια δεν μπορεί να κάνει πίσω. Ακόμη και αν οι συνθήκες δεν τον ευνοούν και επιχειρήσει να τις αποφύγει, δεν θα κερδίσει τίποτα. Διότι θα δώσει την εντύπωση ότι φυγομαχεί και σε λίγο χρόνο ο κ. Κ. Σημίτης θα βρει τρόπο να προκαλέσει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο, με δεδομένες τις πρόωρες εκλογές, είναι ο κ. Κ. Καραμανλής να μην προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία και να δηλώσει ότι μετά την προσφυγή στις κάλπες η Ν.Δ. θα επανεκλέξει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο.

Το δεύτερο είναι να προκαλέσει εκλογές και να μην αποκαλύψει την προεκλογική περίοδο τι θα κάνει μετά.

Έτσι, θα έχει ­ όπως ορισμένοι πιστεύουν ­ τη στήριξη του κ. Κ. Μητσοτάκη, αφού θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τον προτείνει μετά τις εκλογές.

Το τρίτο, με πολύ μικρές πιθανότητες, είναι να προτείνει ευθύς εξ αρχής τον κ. Κ. Μητσοτάκη ώστε στις εκλογές να δώσουν τη μάχη μαζί. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης θεωρούν απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Λένε όμως ότι μπορεί ο κ. Κ. Καραμανλής να τον προτείνει μετά τις εκλογές, εάν βεβαίως τις κερδίσει.

Το τέταρτο είναι να προτείνει τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ή κάποιο άλλο πρόσωπο έκπληξη.

Ως προς τον δήμαρχο Αθηναίων, πάντως, οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τονίζουν ότι τον θεωρεί μάχιμο πολιτικό και θα τον ήθελε σε κορυφαίο υπουργείο.

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδιάζει να επιταχύνει την ανακοίνωση της απόφασής του. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Πριν δηλαδή από την Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία θα γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με στόχο να επικυρωθεί πανηγυρικά η απόφαση του προέδρου.

«Ανενδότου» συνέχεια από τα Γρεβενά

ΓΡΕΒΕΝΑ

Ανενδότου συνέχεια και από τα Γρεβενά, για τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή τη φορά, όμως, με ευθείες βολές εναντίον του προσώπου του Πρωθυπουργού, για «επαφές» του με οργανωμένα συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε ομιλία του, στα Γρεβενά, και αναφερόμενος στον άγονο διαγωνισμό για την πώληση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για απόφαση που αφήνει βαριές σκιές, υποψίες και ερωτηματικά. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στα «θέματα διαφάνειας», με συχνές αναφορές, «μισό Πακέτο Ντελόρ που χάθηκε στον δρόμο, αφού μπήκε σε τσέπες κάποιων», «στους ευνοημένους με σκανδαλώδεις συμβάσεις», στη διάταξη «που επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις έργων του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, χωρίς τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “