Στήριξη Ντόρας σε Καραμανλή

Η ανοιχτή στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Κώστα Καραμανλή, η οποία θεωρήθηκε ουσιαστικά ως δέσμευσή της ότι θα σταθεί δίπλα του στην κρίσιμη επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ήταν η σημαντικότερη στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μια συνεδρίαση η οποία διεξήχθη μέσα σε βαρύ κλίμα. Οι βουλευτές κατηφείς, περίμεναν μια ένεση αισιοδοξίας από τον πρόεδρο, η οποία έγινε ­ αν και σε μικρή δόση ­ με τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε με έμφαση ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών «όποια τεχνάσματα και αν εφευρίσκονται». Παράλληλα αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα διεξαχθεί Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Η Συνδιάσκεψη ­ που ισοδυναμεί με Συνέδριο, αφού παίρνουν μέρος 2.400 στελέχη ­ θα επικυρώσει ουσιαστικά την όποια απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κ. Καραμανλής στη χθεσινή συνεδρίαση έκανε μια κίνηση τακτικού ελιγμού προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη συζήτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και την τακτική του κόμματος στον «ανένδοτο», καθώς και κατά την επίσκεψη Κλίντον. Στην πρωτολογία του μίλησε μόνο για τη Σύνοδο του Ελσίνκι εφαρμόζοντας αυστηρά την ημερήσια διάταξη. Έτσι κανείς βουλευτής δεν επιχείρησε να μιλήσει για τα θέματα που καίνε το κόμμα αυτή την περίοδο. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης όμως, και ενώ όλα είχαν κυλήσει ομαλά, επιχείρησε να ανεβάσει το ηθικό των βουλευτών: «Αισθάνομαι ­ είπε ιδιαίτερα περήφανος για την υπευθυνότητα, την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα της παράταξης και των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έτσι θα προχωρήσουμε. Έτσι θα νικήσουμε. Έτσι θα κυβερνήσουμε, όσα τεχνάσματα και αν εφευρίσκονται. Οι επιλογές μας είναι σωστές σ΄ αυτό το νοσηρό φαινόμενο ενός κράτους σε παραλυσία, σε διάλυση, σε αποσύνθεση και σε διαφθορά»

Την παράσταση πάντως έκλεψε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε μια «κακή» στιγμή για το κόμμα άδραξε την ευκαιρία να στηρίξει ανοιχτά την ηγεσία προκαλώντας τα θετικά σχόλια φίλων και αντιπάλων. Ενώ μιλούσε για τα εθνικά θέματα είπε επί λέξει: «Συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για τον τόνο ο οποίος επικράτησε στην ομιλία του. Πράγματι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να είναι θέματα κομματικής αντιπαράθεσης. Είμαι δε ιδιαίτερα περήφανη για τον τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ. χειρίστηκε τα θέματα αυτά».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., ερμηνεύοντας την κίνηση της πρώην υπουργού τονίζουν ότι με τη δήλωσή της αυτή ουσιαστικά δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον κ. Κ. Καραμανλή μέχρι τις εκλογές. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι «ήταν πολιτικά επιτυχής ελιγμός διότι αν νικήσει ο κ. Κ. Καραμανλής δικαίως θα διεκδικεί μέρος της νίκης, ενώ αν πάλι χάσει τότε δεν θα μπορεί κανείς να την κατηγορήσει για υπονόμευση».

Για τη Σύνοδο του Ελσίνκι ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση να μην δεχθεί τον άνευ όρων χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας, για την Κύπρο, για την Τουρκία. Ο ενδεχόμενος χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας θεαματικής αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να πει αν θα πρέπει ή όχι ο κ. Κ. Σημίτης να θέσει βέτο στο Ελσίνκι. Για το θέμα αυτό η θέση του κόμματος δόθηκε από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σ. Δήμα, ο οποίος είπε: «Ενδεχόμενο βέτο για την υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο πανηγυρισμού για τον κ. Σημίτη αλλά αντίθετα θα επιβεβαιώσει την αποτυχία του να πείσει εκτός των άλλων θεμάτων τους Ευρωπαίους να δεχθούν την εντός τακτού χρονικού διαστήματος ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Καραμανλής: Όχι ψήφο κατά συνείδηση

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ο κ. Κ. Καραμανλής ν’ αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον Antenna, τόνισε με έμφαση ότι «η πρότασή μας όταν έρθει η ώρα, θα είναι καθαρή, διαυγής και κρυστάλλινη. Σας αποκλείω από τώρα την ψήφο κατά συνείδηση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, είπε ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα η μεγάλη αποδοχή που έχει στον κόσμο, πρόσθεσε όμως ότι αυτή την ώρα υπάρχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που το δημιουργεί η παραμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι εκείνος ευθύνεται για την έλλειψη συνεννόησης, διότι, όπως είπε, άνοιξε πρόωρα το θέμα του Προέδρου, πριν έρθει σε επαφή με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε για μία ακόμη φορά να μιλήσει ανοιχτά για εκλογές τον Μάρτιο. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος, εξέφρασαν την άποψη ότι το πιθανότερο είναι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και δεν απέκλεισε να προτείνει τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο μετά την προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι η επιστροφή του κ. Σουφλιά στη Ν.Δ. είναι θέμα λίγου χρόνου.

Άνοιγμα έκανε και προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι τον θέλει δίπλα του και πριν και μετά τις εκλογές.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “