Θα σβήσουν τόκους

«Παζάρια» μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Τραπεζών έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τα πανωτόκια.

 

Παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα έκα νε χθες και η ΟΤΟΕ, η οποία αφού τόνισε ότι η περυσινή νομοθετική ρύθμιση δεν έλυσε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, πρότεινε τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα για τα πανωτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σκοπεύει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τα υπερήμερα δάνεια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουν πλέον οι οφειλέτες εξαιτίας των υψηλών τόκων που έχουν προκύψει από τους ανατοκισμούς. Προτείνει μάλιστα στις Τράπεζες να εφαρμόσουν κίνητρα, ρυθμίσεις αλλά και νομική κάλυψη στις διοικήσεις, ώστε να γίνει εφικτή η διαγραφή παλαιών χρεών.

Τι δεν αποκλείουν οι τραπεζίτες

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία όμως να αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως τόνιζε κορυφαίος τραπεζίτης στα «ΝΕΑ», μπορεί να αφορούν δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέχρι την περίοδο που τα ονομαστικά επιτόκια ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Στα πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να σβηστούν και οι τόκοι που έχουν προκύψει από τους ανατοκισμούς. Όμως είναι ριζικά αντίθετοι στην προοπτική η ρύθμιση να αφορά περιπτώσεις δανείων των οποίων οι φάκελοι έχουν κλείσει ή περιπτώσεις όπου έχουν γίνει ρυθμίσεις.

Αυστηρότερα και τα δάνεια…

Παράλληλα θεωρούν ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σημερινό πλαίσιο που ισχύει για τον υπολογισμό των τόκων υπερημερίας. «Αν αλλάξουν οι κανόνες προς την κατεύθυνση να γίνει αυστηρότερο εις βάρος των Τραπεζών το πλαίσιο που ισχύει για τα υπερήμερα δάνεια, τότε οι Τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική χορηγήσεών τους», τόνιζε κορυφαίος τραπεζίτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Τράπεζες είτε θα πρέπει να κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη είτε να προχωρούν πάραυτα σε δικαστικές ενέργειες για τα δάνεια εκείνα που δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τι προτείνει η ΟΤΟΕ

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ προτείνει τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα για τον ανατοκισμό. Αυτά είναι:

*Να καταργηθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση η αναδρομικότητα του νόμου που προβλέπει ότι «εάν δεν υπάρχει συμφωνία περί ανατοκισμού, γίνεται αυτοδίκαια ανατοκισμός κατ’ εξάμηνο κατ’ ελάχιστο όριο». Με αυτή, να δίνεται επίσης λύση όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες που επικαλούνται οι Τράπεζες για τις περιπτώσεις ρυθμίσεων παλαιών οφειλών.

*Να σταματήσουν οι εκτοκισμοί εκεί που δεν υπάρχει συμφωνία και να γίνει επαναπροσδιορισμός των οφειλών με αφαίρεση της συνολικής επιβάρυνσης που έχει προκύψει από τους ανατοκισμούς.

*Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των παλαιών δανείων με νέα χαμηλότερα επιτόκια, με στόχο τη στήριξη όλων των υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων.

*Να αλλάξει η φιλοσοφία των χρηματοδοτήσεων που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ως κύριο κριτήριο τις εμπράγματες υποθήκες και τις ασφάλειες, και οι χρηματοδοτήσεις να γίνονται με αναπτυξιακά κριτήρια βιωσιμότητας και προοπτικής των επιχειρήσεων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “