Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η Ν.Δ.

Το πεσμένο ηθικό των βουλευτών του μετά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα επιχειρήσει να ανεβάσει σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί υπουργών και βουλευτών που προεξοφλούν την νέα νίκη του κόμματος στις εκλογές. Αυτές οι δηλώσεις όμως έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ζήτησε να τηρηθούν από όλους χαμηλοί τόνοι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα στελέχη που κάνουν επινίκιες δηλώσεις επανέλαβε και πάλι χθες με περισσότερη έμφαση την «επίσημη γραμμή» η οποία είναι: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, όμως αυτό το οποίο προέχει για μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την ψήφο του ελληνικού λαού. Γιατί οι κυβερνήσεις αναδεικνύονται με τις εκλογές και όχι μέσω δημοσκοπήσεων».

Ενδεικτική του κλίματος ευφορίας που υπάρχει στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευ. Γιαννόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «από πέρυσι είχαμε πει πως αυτή την εποχή το ΠΑΣΟΚ θα καλπάζει γοργότατα προς την εξουσία με μεγάλη επιτυχία. Θα σαρώσουμε».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κ. Γ. Αρσένης. «Οι δημοσκοπήσεις ­ είπε ­ επιβεβαιώνουν κάτι που έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα και στις εκλογές του 2000. Όποτε και αν γίνουν αυτές θα τις κερδίσει».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής πάντως, όπως και ο υπουργός Τύπου, κράτησε χαμηλούς τόνους: «Νομίζω ότι οι σφυγμομετρήσεις αυτές δεν ενδιαφέρουν τόσο πολύ σε ό,τι αφορά το απόλυτο ποσοστό και την πρόθεση ψήφου. Δείχνουν ένα ρεύμα αύξησης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και προοιωνίζονται το αποτέλεσμα των εκλογών».

Βαρύ κλίμα

Στη Ν.Δ. το κλίμα βαραίνει όλο και περισσότερο. Τα όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής στην κομματική συγκέντρωση στη Γλυφάδα για «στημένα γκάλοπ» δεν ήταν ικανά να πείσουν τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν καταληφθεί και πάλι από απαισιοδοξία. Στα πηγαδάκια της Βουλής χθες το μόνο θέμα που κυριαρχούσε ήταν η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εκτιμήσεις έδιναν και έπαιρναν. Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως εξέφραζαν την άποψη ότι «ο ανένδοτος» αγώνας όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς αλλά υπάρχει κίνδυνος στον τελικό απολογισμό να ζημιώσει το κόμμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήμερα θα επιχειρήσει να ρίξει αλλού το κέντρο βάρους των συζητήσεων. Θα καλέσει, στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους βουλευτές σε εκλογική ετοιμότητα χωρίς και πάλι όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα καταγγείλει την κυβέρνηση και θα επιτεθεί με πολύ σκληρή γλώσσα στον Πρωθυπουργό, τον οποίο θα κατηγορήσει για άλλη μια φορά ότι έχει εξαρτήσεις από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Θα προεξοφλήσει ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών ό,τι και αν προβλέπουν οι «Κασσάνδρες».

Ο κ. Κ. Καραμανλής επίσης θα επιμένει στον ανένδοτο αγώνα του, θα επαναλάβει την επιτυχία του κόμματός του στους κουλοχέρηδες, θα αναφερθεί στο «Ξυστό» και θα σταθεί στο Προκαθορισμένο Στοίχημα. ¨«Αυτήν την ώρα δεν μπορεί να μην επιμένει στον ανένδοτο γιατί θα είναι ομολογία ήττας», λένε παλιοί βουλευτές και επισημαίνουν ότι «μπορείς να αλλάξεις στρατηγική μόνο όταν είσαι σε θέση ισχύος». Πάντως, όπως προβλέπουν επιτελικά στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης, μόλις περάσει η μπόρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα φέρει όλα τα επώνυμα στελέχη του κόμματος προ των ευθυνών τους. «Δεν θα επιτρέψει ­ υποστηρίζουν ­ να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Δηλαδή να περιμένουν όλοι στη γωνία πότε θα γίνει το λάθος για να γίνουν τιμητές και να λένε ότι δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις τους».

Τα ίδια στελέχη λένε ότι «αν ο ανένδοτος δεν τροφοδοτήθηκε με νέες καταγγελίες η ευθύνη είναι και των στελεχών, τα οποία ανέλαβαν να ερευνήσουν υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες σκανδάλων και ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους».

«Πονοκέφαλος» και στο Διαδίκτυο

Στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στη Ρηγίλλης ήρθε να προστεθεί και ένα άρθρο τού μέχρι πριν από λίγο καιρό στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., κ. Γιάννη Λούλη. Το άρθρο που καταχωρήθηκε στο Ίντερνετ αποκαλύπτει ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. «Και πριν από ένα μήνα γνωρίζαμε πως η εικόνα της κυβέρνησης βελτιωνόταν, πως η δημοτικότητα του κ. Σημίτη έχει άνοδο και πως το ΠΑΣΟΚ είχε ελαφρώς πιο έντονο αέρα νίκης (στο νου των εκλογέων), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προβλέψεις σηματοδοτούν και πραγματική νίκη. Άρα ό,τι ίσχυε πριν από ένα μήνα ισχύει και τώρα. Χωρίς στην ουσία να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του ταξιδιού Κλίντον στο πολιτικό τοπίο». Ο κ. Γ. Λούλης όμως δεν σταματά εκεί. Επικρίνει όσους στη Ρηγίλλης προέβλεπαν μετά τις ευρωεκλογές ότι είναι θέμα χρόνου η Ν.Δ. να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Πρώτα επικρίνει όσους στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι έχουν σήμερα το «πάνω χέρι» και αγνοούν τα προβλήματα της κυβερνητικής εικόνας και τονίζει: «Ήσαν εκτός πραγματικότητας όσοι στη Ν.Δ. πίστευαν μετά τις ευρωεκλογές ότι είχαν το “πάνω χέρι” συγκαλύπτοντας αδυναμίες της κομματικής εικόνας. Γι΄ αυτό όποιος εκ των δύο μονομάχων είτε διακατέχεται από σύνδρομο αλαζονείας είτε από αυταρέσκεια θα πληρώσει ακριβό τίμημα στην εκλογική μάχη που έρχεται. Την πιο απρόβλεπτη εκλογική μάχη της μεταπολίτευσης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “