Ευφορία στο ΠΑΣΟΚ από τα γκάλοπ

Ακόμη μια μέτρηση της κοινής γνώμης που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα μεγαλώνει την ευφορία που διακατέχει το ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσκόπηση της V.PRC, την οποία δημοσίευσαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ». Ευφορία που είναι αντιστρόφως ανάλογη του προβληματισμού που υπάρχει στη Ρηγίλλης.

 

Η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Φλας από την εταιρεία Μέτρον Ανάλυσις, εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται πανελλαδικά της Ν.Δ. με 32,5% έναντι 31,3% της Ν.Δ.

Ανάσα

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταληφθεί από τη σαγήνη και τη γοητεία των δημοσκοπήσεων», χθες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου πως τα γκάλοπ έδωσαν βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης κορυφαία στελέχη αισθάνθηκαν μουδιασμένα από τον αιφνιδιασμό των αποτελεσμάτων, καθώς ανέμεναν πως η ψαλίδα όχι μόνο δεν θα έκλεινε, αλλά θα διευρυνόταν μετά τον «ανένδοτο», ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αιχμαλωτίσει την κοινή γνώμη. Έφθασε μάλιστα να μιλήσει για στημένα γκάλοπ.

26 Μαρτίου

Πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει την εκλογική προετοιμασία με σταθερό προσανατολισμό στις 26 Μαρτίου, χωρίς κορυφαία στελέχη να αποκλείουν και επίσπευση, αφού το κλίμα που υπάρχει αυτήν την ώρα στην κοινωνία, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ευνοεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η εκτίμηση που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων απεικονίζουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων αυτήν την ώρα, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι προ διμήνου, περίπου, μετά δηλαδή την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων για τους χαμηλόμισθους και τη βελτιωμένη εικόνα της κυβέρνησης, πολλά στελέχη εκφράζονταν με βεβαιότητα για την επερχόμενη νίκη. Όμως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Κ. Σκανδαλίδης είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καλύψει τη διαφορά των ευρωεκλογών, με αποτέλεσμα να δεχθεί τότε έντονες επικρίσεις.

Χαμηλοί τόνοι

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ­ όπως λένε ­ η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και τώρα. Η γραμμή είναι «χαμηλοί τόνοι», διότι πιστεύουν ότι ο χειρότερος εχθρός του ΠΑΣΟΚ είναι ο εαυτός του. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η δήλωση του κ. Δ. Ρέππα ότι τις κυβερνήσεις αναδεικνύουν οι πολίτες με την ψήφο τους και όχι οι δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ωστόσο εμφανίστηκε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος. Χαρακτήρισε «πολύ φυσιολογικά» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και πρόσθεσε: «Χαίρεται κανείς όταν υπάρχουν θετικές προοπτικές για την παράταξη από την οποία προέρχεται. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχουμε την ανάγκη των γκάλοπ για να διαπιστώσουμε το θετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα. Ήδη τους τελευταίους μήνες το βλέπουμε παντού όπου κινούμαστε».

Προβληματισμός

Στη Ν.Δ., αντίθετα, επικρατεί βαθύς προβληματισμός. Επιτελικά στελέχη δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό τους, διότι ανέμεναν πως οι δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου θα ήταν πολύ καλές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι πριν από μία εβδομάδα στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν με πολύ σιγουριά: «Κερδίσαμε επικοινωνιακά το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση έχασε παντού. Το βιντεολόττο και τα λάθη του κ. Σημίτη στην επίσκεψη Κλίντον μάς έδωσαν νέα ώθηση».

«Στημένα»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών του, στη Γλυφάδα, μίλησε για στημένα γκάλοπ και επετέθη στην κυβέρνηση: «Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Επέκρινε και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς να τα κατονομάσει: «Δεν διστάζουν», είπε, «να στρεβλώνουν την πραγματικότητα μέσω του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε ορισμένα ΜΜΕ. Με κραυγές και ψιθύρους προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν την κοινή γνώμη στα καιροσκοπικά τους παιχνίδια». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε στον κ. Σημίτη για τα όσα είπε εναντίον του από την Κρήτη και δανείστηκε τη φράση του για το «πικρό ποτήρι». «Η κυβέρνηση Σημίτη», είπε, «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έλαβε το μήνυμα και τώρα περιμένει το οριστικό των εθνικών εκλογών. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη γουλιά από το πικρό ποτήρι που ξεκίνησε να πίνει».

«Πρωτιά στη Ν.Δ.»

Η επίσημη αντίδραση του κόμματος έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος δήλωσε ότι «η τελευταία πραγματική δημοσκόπηση ήταν οι ευρωεκλογές με την πρωτιά και την νίκη της Ν.Δ. Να περιμένετε τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις από τις έγκυρες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ελλάδα δεν είναι μόνο το Λεκανοπέδιο. Οι εθνικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν και την πρωτιά και τη νίκη της Ν.Δ.».

Οι αναποφάσιστοι

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις άλλων κορυφαίων στελεχών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η Ν.Δ. θα πρέπει να δώσει έμφαση να κερδίσει το 30% του εκλογικού σώματος, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει ακόμη, είναι αναποφάσιστοι και αυτοί είναι εκείνοι που θα δώσουν τη νίκη». Ο κ. Π. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν κανείς πάρει τοις μετρητοίς αυτές τις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να κυβερνά τη χώρα ο Συνασπισμός και όχι το ΠΑΣΟΚ, αφού η δημοτικότητα του κ. Κωσταντόπουλου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κ. Σημίτη».

Ο «ανένδοτος»

Αυτά ειπώθηκαν δημοσίως, όμως στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί η ηγεσία. Τώρα προβληματίζονται αν ήταν σωστή επιλογή ο «ανένδοτος» και ορισμένοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να «είχαμε μείνει στο βιντεολόττο και να μη διευρύνουμε τις καταγγελίες για διαφθορά, αφού δεν είχαμε στοιχεία». Παράλληλα εμφανίζονται σίγουροι ότι ακολουθήθηκε λαθεμένη τακτική από το κόμμα τους στην επίσκεψη Κλίντον, με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιρρίψουν ευθύνες και στη Ν.Δ. για τα επεισόδια. «Έπρεπε», λένε, «να ήμασταν αποφασιστικοί και ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή και να είχαμε συγκροτήσει μέτωπο σκληρής γραμμής μαζί με την κυβέρνηση εναντίον των κινητοποιήσεων».

Παράλληλα τίθεται και πάλι το θέμα της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Ορισμένα στελέχη τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τον στενό ηγετικό πυρήνα, διότι είναι σίγουρο ότι θα γίνουν λάθη. Τώρα στη Ρηγίλλης εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Εκτιμούν ότι τα πράγματα σε εκείνη τη μέτρηση της κοινής γνώμης θα είναι περισσότερο ευνοϊκά για τη Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “