ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Με θολές και συχνά αντιφατικές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για τις κάλπες. Ο κ. Κ. Καραμανλής περιοδεύει ανά την Ελλάδα, επιστρατεύει όλη τη ρητορική του δεινότητα και καλεί τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν και να απομακρύνουν από την εξουσία την κυβέρνηση της «σήψης και της διαφθοράς». Την κυβέρνηση που ­ κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ. ­ δεν ορθώνει το ανάστημά της σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους και που χρησιμοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μικροκομματικά της παιχνίδια.

Διαπιστώσεις γενικόλογες και αόριστες με τις οποίες κατ’ αρχήν συμφωνούν όλοι στο κόμμα του. Τα δύσκολα αρχίζουν μόλις έλθει η ώρα της εξειδίκευσης των θέσεων. Για παράδειγμα, ουδείς έχει καταλάβει τι θα έκανε η Ν.Δ. στο Ελσίνκι αν ήταν κυβέρνηση. Άλλα λέει για τις ελληνοτουρκικές διαφορές ο πρόεδρος, άλλα ο κ. Κ. Μητσοτάκης, άλλα ο κ. Μ. Έβερτ. Όσο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκεί είναι που δεν βρίσκει κανείς άκρη. Καθε συνέντευξη στελέχους είναι και μια νέα θέση που προστίθεται στο μωσαϊκό της πολυφωνίας της Ν.Δ. Και αν στα εθνικά ζητήματα και στην εκλογή Προέδρου δεν μπορούν να έχουν κοινή στάση, είναι προφανές τι συμβαίνει στα άλλα θέματα.

Τι φταίει; Η εύκολη απάντηση της Ρηγίλλης είναι ότι η Ν.Δ. κατατρύχεται από το σύνδρομο των καπετανάτων. Ο καθένας ­ λένε τραβάει τον δρόμο του και χαράσσει προσωπική στρατηγική. Αυτό πράγματι ισχύει ως προς τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Μ. Έβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτη. Για όλους τους άλλους όμως, η ευθύνη βαρύνει την ηγεσία και τον τρόπο λειτουργίας της. Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που δεν παράγει πολιτική σε κανένα συλλογικό όργανο. Σε όλες τις συνεδριάσεις γίνεται απλή καταγραφή των απόψεων του προέδρου. Έτσι, οι θέσεις του κόμματος στα μεγάλα θέματα μένουν για καιρό μετέωρες και τα στελέχη αυτοσχεδιάζουν. Αρκεί να δει κανείς τι λέγεται κάθε Δευτέρα στους τομεάρχες και θα καταλάβει. Η ηγετική ομάδα δείχνει να έχει επενδύσει τα πάντα στις ικανότητες του προέδρου. Όσες και αν είναι αυτές όμως, δεν αρκούν για να κερδηθούν οι εκλογές. Χρειάζεται συντεταγμένη ομάδα που να πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα σύγχρονα προβλήματα. Τέτοια ομάδα η Ρηγίλλης δεν διαθέτει ακόμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “