Σημίτης: Να απαντάτε σκληρά

Όλοι δηλώνουν νικητές της χθεσινής μάχης στη Βουλή. Κυβέρνηση και Ν.Δ. εκφράζουν την μεγάλη ικανοποίησή τους για τις «βόμβες» κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Κ. Καραμανλής.

Στη Ρηγίλλης έχουν όμως έναν ακόμη λόγο να χαίρονται. Για πρώτη φορά ο κ. Κ. Μητσοτάκης στους διαδρόμους της Βουλής «βαθμολογούσε» τον Πρωθυπουργό κάτω από τη βάση και έδινε άριστα στον κ. Κ. Καραμανλή, αφού είπε από το βήμα ότι την κυβέρνησή του ανέτρεψαν το 1993 τα οικονομικά συμφέροντα. Όσο για τον κ. Κ. Σημίτη κάλεσε τους υπουργούς του να μην πτοούνται με τις επιθέσεις της Ν.Δ. περί διαφθοράς, να απαντούν σκληρά και να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Μην πτοείσθε

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα συνεχίσει τις κατηγορίες για δήθεν σκάνδαλα διότι, μολονότι γνωρίζει ότι αυτή είναι μια αδιέξοδη πολιτική, προσδοκά πολιτικά οφέλη. «Μην πτοείσθε και μην αφήνετε τίποτα αναπάντητο. Να απαντάτε σκληρά, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Και να προσφεύγετε στη Δικαιοσύνη» είπε με έμφαση στους υπουργούς του και τους κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προσδιορίζει πλέον τη στρατηγική του με βάση την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ ζήτησε το κόμμα να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανόν οι εκλογές να γίνουν τον Μάρτιο. Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κυβερνητικά στελέχη να περάσουν στην αντεπίθεση και να προβάλουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο χάνεται και ξεχνιέται μέσα στο πολιτικό κλίμα που δημιουργεί η Ν.Δ.

Αποστάσεις Άκη

Πάντως, ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθες στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ουσιαστικά πήρε αποστάσεις από την αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή, λέγοντας ότι για τον μέσο Έλληνα πολίτη δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον «να ακούει ποιος με ποιον συναναστρέφεται επίσημα και ανεπίσημα». Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης. Οι επιθέσεις του θα εντοπισθούν τις προσεχείς ημέρες στο προκαθορισμένο στοίχημα, αφού εκτιμά ότι οι καταγγελίες του για τον ηλεκτρονικό τζόγο βρίσκουν μεγάλη αποδοχή στην κοινή γνώμη.

Ικανοποιημένοι

Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ακόμη ότι η ομιλία του στη Βουλή συσπείρωσε όλες τις τάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Όλοι τον χειροκρότησαν ζωηρά και μετά έσπευσαν να τον συγχαρούν», λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτης.

Τα δύο κορυφαία στελέχη μάλιστα εξέδωσαν και κοινή δήλωση με την οποία απάντησαν στην επίθεση που δέχθηκαν από τον κ. Σημίτη, ότι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Τύπου που εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μαζί με τον προμηθευτή του Δημοσίου (οπλικών συστημάτων) κ. Θ. Λιακουνάκο. Στη δήλωσή τους, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορούν τον κ. Σημίτη ότι «πανικόβλητος και ευρισκόμενος σε αδιέξοδο και αμηχανία να απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες του κ. Κ. Καραμανλή επιχείρησε να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις» και πρόσθεσαν: «Τόσο το Ίδρυμα όσο και ο “Ελεύθερος Τύπος” δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με οποιασδήποτε μορφής προμήθειες ή εργολαβίες του Δημοσίου που αποτελούν την ουσία της διαπλοκής. Αντί να συκοφαντεί ο κ. Κ. Σημίτης, οφείλει να χτυπήσει τη διαπλοκή και να εφαρμόσει το νόμο που απαγορεύει σε εργολάβους δημοσίων έργων και σε προμηθευτές του Δημοσίου να κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αλλα πού να τολμήσει όταν είναι γνωστό ότι αυτοί τον στηρίζουν και με αυτούς διαπλέκεται».

Όχι σε Σαμαρά

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, με την αναφορά του στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα οικονομικά συμφέροντα, ουσιαστικά έκλεισε για μεγάλο διάστημα την πόρτα της Ν.Δ. στον Αντώνη Σαμαρά. Η Πολιτική Άνοιξη αντέδρασε και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τον κ. Κ. Καραμανλή που υιοθετεί, όπως είπε, τη γραμμή Μητσοτάκη, να πάρει θέση αν «θεωρεί νόμιμη και διαφανή την αρχική σύμβαση για το Ξυστό που υπεγράφη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 1993».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή του στα «ΝΕΑ», διευκρινίζει ότι η ερώτησή του στη Βουλή σχετικά με την τρομοκρατία αφορούσε σε δημοσίευμα που είχε υιοθετήσει τις απόψεις περί συνδρομής του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα τρομοκρατίας. Και προσθέτει: «Ο κοινοβουλευτικός μου έλεγχος είχε σαν στόχο να δοθεί μια σαφής απάντηση, ούτως ώστε το επί 10ετία αναπάντητο ερώτημα να μη χρησιμοποιείται ως στοιχείο ενοχής της πατρίδας μας στα θέματα της τρομοκρατίας, όπως έγινε και με την “Ουάσιγκτον Ποστ”».

Επιμένουν στη Ν.Δ. για το προκαθορισμένο στοίχημα

Ως «το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών» χαρακτηρίζουν στη Ρηγίλλης το προκαθορισμενο στοίχημα. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα επικεντρώσει τις προσεχείς ημέρες την επίθεσή του προς την κυβέρνηση στο γεγονός ότι στην αρχή είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 16 εταιρείες στον διαγωνισμό, αλλά τελικά συμμετείχαν μόνο δύο, εκ των οποίων η μία ήταν «η βιτρίνα» για να υπάρχει δήθεν ανταγωνισμός. Και θα μιλάει για στημένο διαγωνισμό με το επιχείρημα ότι η διακήρυξη φωτογράφιζε τον διάδοχο. «Το αποκορύφωμα της διαστρέβλωσης του διαγωνισμού ­ κατά τη Ν.Δ. ­ είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ο διευθυντής του τεχνικού τμήματος της ανάδοχης εταιρείας απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΑΠ στην οποία περιέγραφε τις λειτουργικές προδιαγραφές του παιχνιδιού». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισημαίνει ότι η διάταξη της διακήρυξης που φωτογράφιζε τον μελλοντικό ανάδοχο ήταν εκείνη η οποία ρητώς ανέφερε στη σελίδα 6 τα εξής: «Τα παιχνίδια αυτά θα διεξαχθούν σε μορφή on line με βάση την τεχνολογική υποδομή του ΟΠΑΠ», ενώ στη σελίδα 67 αναφέρει: «Οι τερματικές μηχανές των πρακτορείων είναι τύπου LDI και LDIE της Ιντρακόμ».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “