Το τελεσίγραφο του Σουφλιά

Μετέωρο είναι το τελικό βήμα για την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Ρηγίλλης. Η αισιοδοξία του περασμένου μήνα των επιτελών της Ν.Δ. για σύντομη επανένταξη του Θεσσαλού πολιτικού στο κόμμα δεν επιβεβαιώθηκε. Τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι μπορεί η συμφωνία να οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Ο Γιώργος Σουφλιάς από το καλοκαίρι διαμήνυσε με τρόπο σαφή στη Ρηγίλλης ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία συμφωνία με μεσολαβητές. Αντιθέτως, θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο της επιστροφής με τον ίδιο τον Καραμανλή με μια προϋπόθεση: να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και να του τηλεφωνήσει. Στο μήνυμα υπήρχε και ένας χρονικός ορίζοντας. Οι φίλοι του Θεσσαλού πολιτικού έλεγαν πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά ο Γιώργος Σουφλιάς αποδεσμεύεται».

Το τηλεφώνημα αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μολονότι επιθυμεί διακαώς την επιστροφή τού Θεσσαλού πολιτικού στο κόμμα διστάζει να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο λόγος είναι απλός. Φοβάται μήπως η βάση του κόμματος θεωρήσει ότι μετάνιωσε για τις διαγραφές και τώρα ζητεί συγγνώμη.

Ο Γιώργος Σουφλιάς από την πλευρά του δεν θέλει να διευκολύνει στον κ. Κ. Καραμανλή και να δεχθεί η συμφωνία για την επιστροφή του να γίνει με τη μεσολάβηση τρίτων ή έστω με μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κ. Καραμανλή η οποία δεν θα ανακοινωθεί. «Αν δεν κάνουν αυτό που πρέπει στη Ρηγίλλης και σύντομα, κακό του κεφαλιού τους», λένε με νόημα οι φίλοι του Γιώργου Σουφλιά και δεν αποκλείουν τώρα κανένα ενδεχόμενο στις επόμενες κινήσεις του. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρον για συνεργασία με τον Γιώργο Σουφλιά. Την Κυριακή, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Θόδωρος Τσουκάτος από τη Λάρισα τού απηύθυνε έμμεση αλλά σαφή πρόταση να προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα.

Στη Ρηγίλλης υπάρχει μεγάλη ανησυχία και επεξεργάζονται νέα σχέδια για την προσέγγιση του Θεσσαλού πολιτικού. Ένα από αυτά είναι να ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας μέσα στη Βουλή με τον εξής τρόπο: να μιλήσει για ένα θέμα ο κ. Γ. Σουφλιάς και να πάρει τον λόγο να συμφωνήσει μαζί του ο κ. Κ. Καραμανλής. Αυτό το σενάριο όμως απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Θεσσαλού πολιτικού. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πάντως ότι η μόνη λύση είναι ο κ. Κ. Καραμανλής να τηλεφωνήσει στον κ. Γ. Σουφλιά, διαφορετικά μπορεί να χαθεί μια ευκαιρία που ουσιαστικά εξυπηρετεί ­ όπως υποστηρίζουν ­ και τους δύο αλλά κυρίως τη Ν.Δ. στην κρίσιμη αναμέτρησή της με το ΠΑΣΟΚ, που θα είναι οι εκλογές του Μαρτίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “