Η επίσκεψη Κλίντον ίσως αποβεί θετική

Με μια σκληρή δήλωση του εκπροσώπου της εναντίον της κυβέρνησης η Ν.Δ. επιχείρησε χθες να διασκεδάσει την αμηχανία της για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον στη χώρα μας. «Μεγάλο φιάσκο» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, όμως δεν φαίνεται να υιοθετούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι κ. Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ.

Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ατολμία και ανικανότητα που είχε ως αποτέλεσμα να διασυρθεί η Ελλάδα διεθνώς και να χάσουμε μια σημαντική ευκαιρία να προβάλουμε τις πάγιες ελληνικές θέσεις». Και πρόσθεσε: «Με την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον η κυβέρνηση αρκέστηκε σε κάποιες τυπικές και ευγενικές αναφορές και εμμέσως πλην σαφώς απεδέχθη την αποσύνδεση των τυπικών υποχρεώσεων της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή προοπτική. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης άκουσε αμήχανος τον Ετζεβίτ να θέτει το Κυπριακό στο ράφι, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η κυβέρνηση έχασε μια τεράστια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Ρηγίλλης, ο κ. Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο έθεσε με σαφήνεια τα εθνικά μας και τόνισε ότι «για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας απαράβατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός από την Άγκυρα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών». Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης σήμερα θα τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα αυτό. Σε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε όμως είπε ότι ίσως η επίσκεψη αποβεί θετική στο μέλλον και πρόσθεσε: «Βλέπω τον Κλίντον πιο αποφασισμένο από τον Μπους και σας το λέω εγώ που έχω φιλοξενήσει τον Μπους. Όμως η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τους χειρισμούς της που οδήγησαν στην αναβολή και τα επεισόδια».

Ο κ. Μ. Έβερτ εκτιμά, όπως και ο κ. Κ. Καραμανλής, ότι δεν προέκυψε τίποτα από την επίσκεψη, έχει την άποψη όμως ότι η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “