Η γκάφα του... ανταποκριτή

Άφωνους άφησε ο κ. Κ. Μητσοτάκης ηγεσία και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όταν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και ταύτισε ευθέως το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία.

 

Αυτό έγινε σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα μετά το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο υποστήριζε ότι το κυβερνών κόμμα καλύπτει την «17 Νοέμβρη». Το βράδυ και μετά τον θόρυβο που ξέσπασε επί 8 ώρες, ο κ. Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Ανακοίνωσε μέσω του γραφείου του ότι οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τον είχαν ακούσει όμως να μιλάει, εκτός από τον κ. Κ. Καραμανλή, άλλα ένδεκα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Δεύτερη φορά

Ήταν η δεύτερη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής, που ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης. Η πρώτη ήταν πέρυσι για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και χθες εκλήθη να πει τις απόψεις του για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον μαζί με τους κ.κ. Τζ. Τζαννετάκη και Μ. Έβερτ. Κάποια στιγμή ο κ. Κ. Καραμανλής τον ρώτησε, «κ. πρόεδρε, ποια είναι γνώμη σας για την τρομοκρατία». Αυτό ήταν αρκετό για να πει ο πρώην πρωθυπουργός τις απόψεις που πάντα έλεγε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά ποτέ δεν τις είχε πει έτσι ανοικτά σε συνεδρίαση οργάνου.

Χωρίς δισταγμό ο κ. Κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το κυβερνών κόμμα με την τρομοκρατία. «Το θέμα είναι ανεπίκαιρο, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό», είπε και πρόσθεσε ­ σύμφωνα με όσα μετέφεραν εκτός αιθούσης αρκετοί από τους παρόντες ­ ότι όπως έχει πει και στο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέση με τρομοκρατία και κατέληξε υποστηρίζοντας πως τρομοκρατία ίσον ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

11 παρόντες

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτά σε μία συνεδρίαση στην οποία τίποτα δεν θα μπορούσε να μείνει κρυφό, αφού οι σχέσεις των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ως γνωστόν, είναι οι χειρότερες δυνατές. Ήταν παρόντες, εκτός των κ.κ. Τζ. Τζαννετάκη και Μ. Έβερτ, οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Αχ. Καραμανλής, Στ. Δήμας, Π. Μολυβιάτης, Δ. Σιούφας, Β. Μιχαλολιάκος, Ευάγγ. Μεϊμαράκης, Γ. Ορφανός και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Αμέσως μόλις τελείωσε η συνεδρίαση, η είδηση άρχισε να μεταδίδεται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Την πρώτη σκληρή απάντηση πήρε ο πρώην πρωθυπουργός από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδη. «Ο κ. Μητσοτάκης ­ είπε ­ θα πρέπει να κατονομάσει αυτά τα στελέχη για να μη γίνεται φορέας που ενσπείρει ψευδείς και συκοφαντικές φήμες. Γιατί δεν του αρμόζει ο ρόλος του ανταποκριτή της “Ουάσιγκτον Ποστ” στην Ελλάδα». Περισσότερο σκληρός ήταν ο κ. Χρ. Παπουτσής.

Ο πρώην επίτροπος, μιλώντας στον Alpha, είπε ότι πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας, να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη και να ζητήσει να δώσει στοιχεία εφόσον διαθέτει. «Διαφορετικά ­ είπε ­ θα κλείσει την καριέρα του με το στίγμα του κοινού πολιτικού συκοφάντη».

Ήταν λάθος

Μέχρι το απόγευμα, το περιβάλλον του κ. Κ. Μητσοτάκη ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε τις πληροφορίες αυτές. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., ακόμη και βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Κ. Μητσοτάκη εξέφραζαν την άποψη ότι ήταν λάθος η παρέμβαση αυτή και ιδιαίτερα λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. Έτσι, το βράδυ το γραφείο Τύπου του επίτιμου εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: «Επειδή διοχετεύθηκαν πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διευκρινίζεται: Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η συζήτηση περί τρομοκρατίας αυτή την ώρα ούτε επίκαιρη είναι ούτε ωφέλιμη. Οτιδήποτε πέραν αυτού λέγεται, δεν αποτελεί δική του δήλωση».

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επικριτικός με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τους χειρισμούς της στα εξωτερικά θέματα. Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως δεν ξέρει τι του γίνεται, για τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι φοβάται και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν.

Για τον Μπ. Κλίντον

Τα κορυφαία στελέχη και η ηγεσία της Ν.Δ. κατά τα άλλα συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί το κόμμα κατά την επίσκεψη Κλίντον και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση κατέληξε σε φιάσκο. Ένα φιάσκο με τεράστιες και μη αναστρέψιμες εθνικές ζημίες. Διεταράχθησαν οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποδυναμώσαμε την ισχύ μας. Υποβαθμίστηκε το πολιτικό περιεχόμενο της επίσκεψης, καθώς η κυβέρνηση είχε ως πρώτο και κύριο μέλημα τη διαδικασία, που σε οποιοδήποτε άλλη περίπτωση ­ και αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση ­ θα ήταν το θέμα των αντίστοιχων και αρμόδιων υπηρεσιών».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, προεξοφλώντας ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, είπε ακόμη προς τα κορυφαία στελέχη να «είμαστε έτοιμοι ότι θα παραλάβουμε μια δυσάρεστη κατάσταση».

Το μεσημέρι ο κ. Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για τις «ελληνοαμερικανικές σχέσεις» είπε, μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα είναι η επίσκεψη του Προέδρου ενός κράτους με το οποίο μας συνδέουν πολυεπίπεδες και παραδοσιακές σχέσεις».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “