Ο Κλίντον έβαλε τον «ανένδοτο» της Ν.Δ. στο ράφι

Στο ράφι μπήκε ο «ανένδοτος αγώνας» του προέδρου της Ν.Δ. Η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ηγεσία της Ν.Δ. να σταματήσει προσωρινά ­, όπως λένε στη Ρηγίλλης, τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και διαφθορά στον δημόσιο τομέα αλλά και διαπλοκή της κυβέρνησης με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής βρήκε νέο πεδίο αντιπαράθεσης και δεν θέλει να αφήσει αυτή την ευκαιρία να χαθεί για το προσεχές δεκαήμερο. «Προέχουν τα εθνικά θέματα εν όψει της επίσκεψης, γι’ αυτό δεν πρέπει να στρέψουμε αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης. Η χώρα χρειάζεται συνοχή», έλεγαν πριν από μία εβδομάδα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να δικαιολογήσουν το φρένο που έβαλε η Ρηγίλλης σε βουλευτές και κομματικά στελέχη που μιλούσαν διαρκώς για το ζήτημα αυτό.

Χωρίς στοιχεία

Όπως απεδείχθη όμως από τους χειρισμούς του κ. Κ. Καραμανλή την εβδομάδα που πέρασε, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος που σταμάτησαν οι καταγγελίες. Επρόκειτο για αλλαγή αντιπολιτευτικής τακτικής που υπαγορεύτηκε από τις περιστάσεις. Ο κ. Κ. Καραμανλής εγκαίρως διαπίστωσε ότι υπήρχε κίνδυνος ο «ανένδοτος» να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς το επιτελείο του δεν ήταν έτοιμο να τον τροφοδοτήσει με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία μιας νέας καταγγελίας.

Το βαρύ κλίμα

Ο Μπιλ Κλίντον, λοιπόν, έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία της Ν.Δ. να εγκαταλείψει το θέμα αυτό. Ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμούσε από την αρχή ­ όπως λένε κομματικά στελέχη ­ ότι αυτή η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου θα άφηνε περιθώρια για αντιπολίτευση, δεν γνώριζε όμως προς ποια κατεύθυνση θα ήταν η κριτική του. Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναβολή του ταξιδιού, έστρεψαν προς άλλη κατεύθυνση τον πρόεδρο της Ν.Δ. Τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το βαρύ κλίμα που υπάρχει σε μέρος της κοινωνίας και κυρίως στους λεγόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους και τους επιχειρηματίες. Πολλοί από αυτούς ­ όπως επισημαίνουν επιτελείς της Ρηγίλλης ­ αντιμετώπιζαν ακόμη και αν δεν τον ψήφιζαν πολύ θετικά τον κ. Σημίτη. «Η ατολμία όμως με την οποία χειρίστηκε το θέμα της επίσκεψης δίνει τη δυνατότητα σε μας να τον απομυθοποιήσουμε».

Έτσι εκ των υστέρων η Ν.Δ. καταγγέλλει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας και ανακαλύπτει ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις σε αντίθεση με την ΟΝΝΕΔ. Ξέχασε ωστόσο τις αντιαμερικανικές δηλώσεις ορισμένων βουλευτών του, τους οποίους αναγκάστηκε να «φρενάρει» μόλις την περασμένη εβδομάδα και λίγο πριν συναντηθεί με τον κ. Νίκολας Μπερνς. Μια συνάντηση την οποία κράτησε μυστική.

Είχε περιορισθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να πει μόνο ότι «η Ν.Δ. δεν συμπορεύεται με ακρότητες, δεν δημαγωγεί και δεν αντιφάσκει. Δεν συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που μπορεί να εκθέτουν τη χώρα». Χθες όμως μιλώντας στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Δεν γίνεται ­ είπε ­ όταν υποδέχεσαι τον αρχηγό ενός ξένου κράτους, και μάλιστα συμμαχικού, πέραν του ότι το συγκεκριμένο κράτος παίζει και έναν πολύ καταλυτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, να μην μπορείς να διαφυλάξεις στοιχειώδεις κανόνες της φιλοξενίας και της ευπρεπείας». Όσο για τον «ανένδοτο», δεν είπε κουβέντα, γιατί – όπως προαναφέραμε ­ αυτός προς το παρόν είναι στο ράφι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “