Καλώς ορίσατε, μίστερ Μπους...

Η ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «σε πέντε – δέκα χρόνια όλα θα έχουν ξεχασθεί» τελικά ήταν γενικής χρήσεως. Δεν επιβεβαιώθηκε μόνο στο Σκοπιανό. Επιβεβαιώνεται καθημερινά για αρκετά θέματα της πολιτικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, ποιος θυμάται τι είχε συμβεί στη χώρα με την επίσκεψη Μπους πριν από εννέα χρόνια;

Ποιος θυμάται τις αστυνομικές απαγορεύσεις, όχι μόνο για τις πορείες αλλά και για τις συναθροίσεις, τις έρευνες στα προσωπικά αντικείμενα των βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο από τους Αμερικανούς πράκτορες, και τους βρακοφόρους στα Χανιά που τους πήραν τα μαχαίρια από τα ζωνάρια ή τα ξεροτήγανα στα Χανιά που τα φρουρούσαν κλειδωμένα οι πράκτορες μέσα στο ψυγείο.

Ποιος θυμάται την υποτονική αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς και τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε κριτική στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για το θέμα. Και όχι μόνο αυτό.

Είχε αποκλεισθεί ο Α. Παπανδρέου

Είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει δηλώσεις μετά την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Άγκυρα. Κι αυτό παρά το ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Αμερικανού προέδρου. Αντίθετα, στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντήσει και τον Ντεμιρέλ και τον Ινονού που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Παρ΄ όλ’ αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στη Βουλή και στη δεξίωση και εκεί συνομίλησε δέκα λεπτά με τον Αμερικανό πρόεδρο. Είχε απορρίψει λίγες ημέρες νωρίτερα εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών να μην πάει στη Βουλή λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος, αφού πρόκειται για σημαντική στιγμή για τα εθνικά συμφέροντα». Στη Βουλή δεν πήγαν μόνο οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, Δ. Τσοβόλας και Δ. Βουνάτσος, αρνούμενοι τον εξευτελισμό της αστυνομικής έρευνας.

Το πρόγραμμα, οι συγκεντρώσεις

 

Κων. Μητσοτάκης – Τζόρτζ Μπους: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απαγόρευση ακόμη και των συναθροίσεων…

Πολύς λόγος γίνεται επίσης για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του προγράμματος του προέδρου Κλίντον. Λοιπόν, το πρόγραμμα του Τζορτζ Μπους είχε δοθεί στη δημοσιότητα μόλις τρεις ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Όσο για μεγάλες συγκεντρώσεις, εκείνη την περίοδο ούτε λόγος δεν έγινε. Οι αντιδράσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του Συνασπισμού δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Συγκέντρωση και πορεία μία και μοναδική οργάνωσε μόνο η ΕΦΕΕ. Συμμετείχαν και ομάδες ανένταχτων αριστερών και αναρχικών και έγιναν τα γνωστά επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Οι απαγορεύσεις συναθροίσεων

Βέβαια ακόμη και αν ήθελαν να αντιδράσουν έντονα τα κόμματα της Αριστεράς δεν θα μπορούσαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε απαγορεύσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης όχι μόνο τις συγκεντρώσεις, αλλά και τις συναθροίσεις. Και το χειρότερο, αυτό έγινε με αστυνομική απαγόρευση του αττικάρχη. Μια απαγόρευση που παρέπεμπε σε άλλες εποχές, όπως είχαν πει τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως… συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις.

Δεν ήταν όμως η μόνη απαγόρευση εκείνες τις ημέρες. Ο εισαγγελέας Δ. Τσεβάς είχε απαγορεύσει τη δημοσίευση των προκηρύξεων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Είχαν προηγηθεί δύο χτυπήματα της 17 Νοέμβρη για την επίσκεψη Μπους.

Έρευνες σε τσάντες βουλευτών

Ύστερα από αυτά μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν μόνο δρακόντεια, αλλά και «ταπεινωτικά» για τους εκπροσώπους του έθνους, καθώς οι αστυνομικοί τούς έκαναν έρευνα στους χαρτοφύλακες υπό το βλέμμα των ανδρών της ασφαλείας του Μπους πριν μπουν στη Βουλή. Μάλιστα η γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου Αγγέλα Κοκκόλα όταν της άνοιξαν την τσάντα άρχισε να φωνάζει «ε, αυτό πάει πολύ» αιφνιδιάζοντας τους Αμερικανούς αστυνομικούς. Παρ’ όλ’ αυτά οι βουλευτές όλων των κομμάτων χωρίς αντίδραση πήγαν στη Βουλή και άκουσαν τον πρόεδρο Μπους να μιλάει.

Δεξίωση και απουσίες

 

Ο Πρόεδρος Μπους στη Βουλή των Ελλήνων συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Καραμανλή. Χειραψία με τον Αν. Παπανδρέου (άνω) και με την Μ. Δαμανάκη (κάτω)

Τα ίδια συνέβησαν και στη δεξίωση. Μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου γλίτωσαν την έρευνα. Στην εν λόγω κοσμική εκδήλωση πάντως δεν προσήλθαν η Αλέκα Παπαρήγα και η τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, επειδή ο Τζορτζ Μπους στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε κάποιες αντικομμουνιστικες κορόνες.

Ξεροτήγανα υπό φρούρηση!

Και αν αυτά έπαθαν οι βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο, στην Κρήτη να δείτε «καζίκια» που έπαθαν οι βρακοφόροι φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη που έσπευσαν να επιδείξουν την ελληνική φιλοξενία με μαντινάδες και παραδοσιακές φορεσιές στον Αμερικανό πρόεδρο. Μέχρι και τα μαχαίρια που είχαν στα ζωνάρια τούς πήραν οι άνδρες του FBI (και ήταν και διακοσμητικά…).

Αφήστε το τι συνέβη με τα ξεροτήγανα της κ. Μαρίκας Μητσοτάκη που έγιναν παγκοσμίως γνωστά. Πριν καταναλωθούν από τον Τζορτζ και την Μπάρμπαρα Μπους πέρασαν… των παθών τους τον τάραχο. Όλη τη νύχτα έμειναν κλειδωμένα στο ψυγείο, το οποίο φρουρούσε Αμερικανός πράκτορας.

Θύελλα αντιδράσεων

Και μια που όλοι πιστεύουν ότι το ταξίδι του Μπιλ Κλίντον θα είναι τουριστικό, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να κομίζει τίποτε στην Αθήνα, τότε να δείτε τουρισμός που έγινε. Τσάμπα πήγαν τα ξεροτήγανα. Όχι μόνο δεν κέρδισε η χώρα τίποτα, αλλά μόλις πήγε στην Τουρκία ο Τζορτζ Μπους είπε ότι πρέπει να γίνει τετραμερής συνάντηση για την Κύπρο πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Αυτά για την ιστορία… η οποία μάλλον επαναλαμβάνεται, με τα ίδια πρόσωπα σε άλλους ρόλους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “