Σκληρότατη σύγκρουση

Σε μετωπική σύγκρουση με κατηγορίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς οδηγήθηκαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της επίσκεψης Κλίντον. Και αυτό έγινε μετά τη συνάντησή τους που κράτησε μόλις 25 λεπτά και επρόκειτο για έναν «διάλογο κωφών». Αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης.

 

Μετωπική σύγκρουση. Αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς

Ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Κ. Σημίτη ότι «δεν έχει το ανάστημα να χειρισθεί μεγάλης σημασίας θέματα», για να εισπράξει από τον Πρωθυπουργό την απάντηση ότι η «Ν.Δ. είναι ένα κόμμα, ένα κίνημα αντιαμερικανικό, αντικαπιταλιστικό και αντι-ιμπεριαλιστικό». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με όσα λένε οι συνεργάτες του, ρώτησε τον κ. Κ. Σημίτη τι τον κάνει να πιστεύει πως η αναβολή του ταξιδιού του Κλίντον θα εκτονώσει την ένταση που υπάρχει και ο κ. Κ. Σημίτης περιορίστηκε να πει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αφού θα υπάρχει προγραμματισμός και προετοιμασία.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβασε τους τόνους. Οι δηλώσεις του μάλιστα ήταν πιο κοντά σε εκείνες του κ. Κ. Μητσοτάκη: «Η αναβολή και η υποβάθμιση την τελευταία στιγμή της επίσκεψης Κλίντον είναι σοβαρή εθνική ζημία. Είναι αδιανόητο μικροκομματικές σκοπιμότητες να προτάσσονται των εθνικών συμφερόντων. Ο Πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι παλινωδεί, ότι δεν μπορεί να χειρισθεί μεγάλης σημασίας θέματα, ότι δεν υψώνει θαρραλέα τη φωνή του». Ο κ. Κ. Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι «η επίσκεψη Κλίντον θα μπορούσε να αποβεί επωφελής εάν την αξιοποιούσαμε για να ακουσθούν οι ελληνικές θέσεις, οι ελληνικές απόψεις. Προϋπόθεση ήταν η κυβέρνηση να προετοιμασθεί σωστά και να μιλήσει καθαρά και ξάστερα. Στο πρώτο ήδη απέτυχε. Και στο δεύτερο δεν δείχνει να έχει το ανάστημα». Και πρόσθεσε: «Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προστατεύονται ούτε με κυβερνητικούς ψιθύρους ούτε με ακραίες αντιδράσεις». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη συγκρότηη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σκληρή απάντηση

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Κ. Καραμανλή με τον ίδιο έντονο τρόπο: «Η Ν.Δ., όπως και σε όλα τα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πάντα προσωποποιεί τα πολιτικά προβλήματα, πάντα βρίσκει διέξοδο σε προσωπικές επιθέσεις. Λυπάμαι. Επίσης λυπάμαι διότι σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς και σήμερα η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα, ένα κίνημα, αντιαμερικανικό, αντικαπιταλιστικό και αντι-ιμπεριαλιστικό». Ο κ. Κ. Σημίτης ρωτήθηκε αν ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης για διαδηλώσεις χωρίς περιορισμούς και απάντησε ως εξής: «Όπως είχα αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα, η έκφραση γνώμης των πολιτών στην Ελλάδα είναι ελεύθερη. Πρέπει όμως να είναι ειρηνική και να εξασφαλίζει με τον τρόπο που πραγματοποιείται τον σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. κ. Σημίτη όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από την επίσκεψη Κλίντον. «Είμαι αντίθετος, δεν συμφωνώ με την άποψη που είναι διαδεδομένη ότι ο Πρόεδρος πρέπει να έρθει εδώ με κάποιες παροχές. Μάλιστα κάπου γράφτηκε με “κάποια δώρα”. Αυτή είναι μια αντίληψη, η οποία αρμόζει σε πελατειακές σχέσεις. Αρμόζει σε κάποιους, οι οποίοι έχουν πάτρωνες και βλέπουν κάποιους άλλους ως “νονούς”. Εμείς ούτε πάτρωνες έχουμε ούτε πελατειακές σχέσεις ούτε βλέπουμε κανέναν ως νονό. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο εξασφαλίζουμε είναι να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και τα επιχειρήματά μας με λογική. Και η λογική πείθει».

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός και το εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συμβάλουν στη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αυτό αποτελεί και το κύριο μέλημα της κυβέρνησης. Ένα εποικοδομητικό κλίμα. Πιστεύω ότι αυτό εκφράζει και τη βούληση όλων των Ελλήνων».

Τα άλλα κόμματα

Επικριτικά προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ήταν χθες και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ τόνισε «ο λαός μας πρέπει να να αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα της αναβολής της επίσκεψης Κλίντον για να παρεμποδίσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τα δώσει όλα στις ΗΠΑ». Ο Συνασπισμός τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό. Αντί για αυτό, επέλεξε την τακτική της μετάθεσης ευθυνών στα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα ο κ. κ. Σημίτης στις δηλώσεις του είχε πει πως «η Ν.Δ. αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και το μόνο που τη νοιάζει είναι η κομματική εκμετάλλευση της επίσκεψης, ενώ τα κόμματα της λοιπής αντιπολίτευσης με τη στάση τους από ένα σημείο και μετά δεν στρέφονται κατά του Προέδρου Κλίντον, κυρίως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “