Ν.Δ.: Πιέσεις - ΚΚΕ: Όφελος - ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ: Άλλα τα αίτια

Με διαφορετικό τρόπο αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη αναβολή της επίσκεψης του Προέδρου Κλιντον. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παλινωδεί και συνθλίβεται από πιέσεις που ασκούνται είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό». Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα όσα συνέβησαν θα είναι σε όφελος του ελληνικού λαού και των εθνικών του συμφερόντων και προαναγγέλλει ουσιαστικά νέες κινητοποιήσεις για τις ημέρες της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου. Επίσης, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ συγκλίνουν στην άποψη ότι άλλα είναι τα πραγματικά αίτια της αναβολής και όχι οι ειρηνικές κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις. Πάντως όλα τα κόμματα χρησιμοποίησαν χαμηλούς τόνους, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από τη Ν.Δ. δεν μίλησε για το θέμα ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως πολλοί ανέμεναν, αλλά ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε «μνημείο ανευθυνότητας την ανακοίνωση για την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον» και τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την αναβολή και την υποβάθμιση, την τελευταία στιγμή, της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ με κριτήριο μικροκομματικές σκοπιμότητες, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Όπως επίσης δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση για τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό».

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις. Το περιεχόμενό τους θα εξαρτηθεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, από τις εξηγήσεις που θα του δώσει ο Πρωθυπουργός.

Περισσότερο επικριτικός με την κυβέρνηση όμως ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης. «Με την τροπή αυτή», είπε, «αδιαμφισβήτητα η Ελλάς υφίσταται μια βαριά εθνική ζημία. Σε μια ευαίσθητη στιγμή, που θα παρθούν ενδεχομένως σημαντικές αποφάσεις για την περιφέρεια και τα εθνικά μας θέματα, θα βρεθούμε εξασθενημένοι και περιθωριοποιημένοι. Και το χειρότερο, κινδυνεύει να τις ρίξουμε στις αγκάλες της Τουρκίας, που θα παίξουν ούτως η άλλως αποφασιστικό ρόλο. Είναι μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. κ. Σημίτη. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση σε κρίσιμες ώρες να χειρισθεί τα εθνικά μας θέματα».

Το ΚΚΕ είχε εντελώς διαφορετική εκτίμηση. Σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «οι εξελίξεις που σημειώθηκαν με την επίσκεψη Κλίντον είναι σε όφελος και όχι εις βάρος των πραγματικών εθνικών συμφερόντων. Δίνεται η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εντείνει τις κινητοποιήσεις του ώστε οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις διαθέσεις του και η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ελεύθερα τα χέρια της να συμμορφωθεί στις εντολές του Μπιλ Κλίντον».

Σε άλλο μήκος κύματος είναι ο Συνασπισμός, ο οποίος επισήμανε: «Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο λόγος της αναβολής είναι οι προγραμματισμένες ειρηνικές εκδηλώσεις, τις οποίες η κυβέρνηση, ως όφειλε, ορθώς δεν τις απαγόρευσε και οι οποίες ούτως ή άλλως θα γίνουν και στις νέες ημερομηνίες. Οι πραγματικοί λόγοι αφορούν σε θέματα ουσίας και επ΄ αυτών η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ενημερώσει τα κόμματα στη Βουλή».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κ. Δ. Τσοβόλας, ο οποίος όμως ήταν περισσότερο αιχμηρός με την κυβέρνηση. «Αυτά είναι τεχνάσματα των ΗΠΑ με σκοπό να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του ώστε να αποδεχθεί αυτά που θέλουν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών της Βαλκανικής».

Το κόμμα των «Φιλελευθέρων», τέλος, τόνισε ότι είναι «καθοριστική η ευθύνη της κυβέρνησης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “