Έξι οι διαγραφές - 5 οι δρόμοι

Αντάμα ξεκίνησαν και χώρια προχωρούν. Ο λόγος για τους έξι διαγραφέντες της Ν.Δ., των οποίων οι δρόμοι χώρισαν οριστικά.

 

Στέφανος Μάνος. Όρμησε μπρος, «ως ταύρος εν υαλοπωλείω», και ίδρυσε κόμμα – Γιώργος Σουφλιάς. Δεν αρκεί μόνο ένα τηλεφώνημα Καραμανλή για την επιστροφή του – Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του με ΠΑΣΟΚ

Η προσπάθεια του κ. Γιώργου Σουφλιά, λίγες ημέρες μετά την έξοδό τους από το «μαντρί», να λειτουργήσουν ως συγκροτημένη ομάδα, έπεσε στο κενό. Ο καθένας είχε τα δικά του σχέδια και η «παρέα» διαλύθηκε νωρίς.

Πρώτος τράβηξε τον δικό του δρόμο ο κ. Στέφανος Μάνος. Χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και μπρος πίσω, όρμησε «ως ταύρος εν υαλοπωλείω» ­ μια έκφραση που του αρέσει να λέει πάντα ­ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Είναι το κόμμα των «Φιλελευθέρων» με έμβλημα τον ταύρο και χρώμα το κόκκινο, το οποίο ήδη έδωσε την πρώτη μάχη του στις ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Σουφλιάς τηρεί σιγήν ιχθύος. Επί δύο χρόνια μπέρδεψε με τη στάση του Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη, αφού τα επιτελεία και των δύο κομμάτων πίστευαν ότι ο Θεσσαλός πολιτικός βρίσκεται κοντά τους. Τελικά, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. είπαν με ανακούφιση: «Αυτό ήταν, όπου να ‘ναι επιστρέφει σ’ εμάς». Όπως απεδείχθη, όμως, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. «Μια κουβέντα είναι η επιστροφή του Σουφλιά στη Ν.Δ.

Αυτοί που το θεωρούν δεδομένο, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», λένε οι φίλοι του Θεσσαλού πολιτικού και τονίζουν: «Δεν αρκεί ένα τηλεφώνημα του κ. Κ. Καραμανλή, όπως πολλοί λένε, για να λήξει το θέμα. Χρειάζεται να γίνει πολιτική και ουσιαστική συζήτηση για να ανοίξει ο δρόμος».

Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή Σουφλιά έχει αρχίσει και στη Ν.Δ. αισιοδοξούν ότι θα βρεθεί γλώσσα συνεννόησης μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Γ. Σουφλιά.

Ο τρίτος της παρέας τών οριστικά διαγραφέντων, ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, το Σάββατο άνοιξε την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη. Από το καλοκαίρι σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής Ηλείας είχε αποκαλύψει ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Κ. Σημίτη. Τώρα οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν και όλοι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του προς τους ψηφοφόρους του στον Πύργο ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα στον τόπο μας έχει διαμορφωθεί μία νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα, ένα ρεύμα εξουσίας που περιλαμβάνει πολίτες όπως εσείς και εγώ με διαφορετική κομματική ιστορία, που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τον εκσυγχρονισμό».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν στην εκδήλωση, ήταν ψηφοφόροι της Ν.Δ. Αρκετοί απ΄ αυτούς τον συνεχάρησαν και τον χειροκρότησαν, ενώ άλλοι του έλεγαν «πες μας τι χρειάζεται να κάνουμε, για να επιστρέψεις στη Ν.Δ.».

Όσο για τους τρεις βουλευτές που τιμωρήθηκαν με διαγραφή ενός έτους, η πορεία τους είναι η εξής: Οι κ.κ. Π. Τατούλης και Αν. Παπαληγούρας μόλις τελείωσε η ποινή τους επέστρεψαν αθόρυβα στο κόμμα.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τον κ. Νίκο Κάκκαλο. Ο βουλευτής Πιερίας έχει ανοίξει βεντέτα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αφού δεν έμεινε σιωπηλός όπως οι άλλοι δύο μετά τη διαγραφή του. Μάλιστα, σε μια ομιλία του είχε πει αστειευόμενος στους ψηφοφόρους του να μην «αποκαλούν τα παιδιά τους με υποκοριστικά ονόματα, όπως Κωστάκη, γιατί κινδυνεύουν να γίνουν κομπλεξικά». Πάντως, και ο ίδιος ο βουλευτής δεν δείχνει πρόθυμος να γυρίσει στη Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “