Το μετέωρο βήμα της σκανδαλολογίας

Επί δύο εβδομάδες παραμένει μετέωρο το δεύτερο βήμα του προέδρου της Ν.Δ. στον «ανένδοτο αγώνα» ­ όπως τον αποκαλεί ο ίδιος ­ που έχει κηρύξει εναντίον της κυβέρνησης για «την αδιαφάνεια και τη διαφθορά». Ο ενθουσιασμός των βουλευτών γα τη δυναμική εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή στο προσκήνιο μετά την πολύμηνη υποτονική αντιπολίτευση, έδωσε τη θέση του στην αμηχανία, ενώ την αμηχανία διαδέχθηκε ο προβλητισμός.

Στον αέρα

Στελέχη και ψηφοφόροι είχαν επενδύσει πολλά στον «ανένδοτο» του κ. Κ. Καραμανλή μετά την επιτυχία του στο βιντεολόττο. Οι υποσχέσεις της Ρηγίλλης, μέσω των πληροφοριών που διέρρεαν στα ΜΜΕ για επόμενο δυναμικό χτύπημα, αναπτέρωσαν το κουρασμένο ηθικό της βάσης του κόμματος. Όλοι περίμεναν μέρα τη μέρα να δοθεί από τον κ. Κ. Καραμανλή το νέο χτύπημα εναντίον της κυβέρνησης, το οποίο υπόσχονταν οι επιτελείς του. Αντί γι΄ αυτό, μία εβδομάδα μετά το βιντεολόττο δύο βουλευτές, οι κ.κ. Δ. Κωστόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, ανέλαβαν να ανοίξουν την υπόθεση του Ξυστού. Δεν κατέθεσαν όμως στοιχεία, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο 24ωρα το θέμα να βρίσκεται στον αέρα. Τη Δευτέρα πήρε τη σκυτάλη στο Ξυστό ο ίδιος ο πρόεδρος στη συνεδρίαση των τομεαρχών, αλλά και εκείνος δεν είπε τίποτε καινούργιο, μόνο ανέβασε τις φραστικές επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης.

Προς νέα σύγκρουση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα των τελευταίων ημερών και να ανεβάσει ξανά το ηθικό των στελεχών του, σχεδιάζει την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να προχωρήσει σε νέα σύγκρουση με την κυβέρνηση. «Θα μιλήσει για το θέμα του Ξυστού, αλλά αυτή τη φορά θα δώσει στοιχεία», λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης. Κορυφαία στελέχη στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν, δανειζόμενα την κυβερνητική ορολογία, ότι «ο ανένδοτος κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο, αν σύντομα δεν υπάρξουν αποκαλύψεις για διαφθορά και αδιαφάνεια στη δημόσια ζωή». Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι «η επιτυχία στο βιντεολόττο σύντομα θα εξανεμισθεί και το κόμμα δεν θα καταφέρει να την κεφαλοποιήσει πολιτικά στην εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου».

Φρένο

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Ν.Δ. βάζει φρένο στους βουλευτές οι οποίοι εμφανίστηκαν τον περασμένο 15θήμερο στα μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες» που αναζητούν σκάνδαλα και ως επικεφαλής του «αγώνα εναντίον της διαφθοράς». Τους διαμηνύθηκε αρμοδίως να σταματήσουν τις δηλώσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις, διότι κινδυνεύει να φαιδροποιηθεί με τις κινήσεις τους η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος στο μείζον θέμα της διαφάνειας.

Χαρτομάνι

Τι ακριβώς έκαναν οι βουλευτές που εγκαλούνται από την ηγεσία; Άρχισαν να μεταφέρουν στη Ρηγίλλης ένα απίστευτο χαρτομάνι με δήθεν σκάνδαλα, για τα οποία τους ενημέρωναν συνδικαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι που είναι κομματικά στελέχη. Το υλικό αυτό απεδείχθη άχρηστο, όμως οι βουλευτές διοχέτευαν πληροφορίες στον Τύπο για τα θέματα τα οποία δήθεν χειρίζονται. Ο στόχος τους ήταν απλός: η προβολή τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, μια που ουσιαστικά έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “