Ο Κ. Καραμανλής για το Ξυστό

Στη μάχη του Ξυστού μπαίνει από σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής. Αναλαμβάνει ο ίδιος το θέμα και σχεδιάζει νέα μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. «Αρχίζει η εβδομάδα των παθών της κυβέρνησης», έλεγαν χθες το βράδυ οι επιτελείς της Ρηγίλλης.

Το σύνθημα για την έναρξη της «επιχείρησης νούμερο 2 κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς», όπως την αποκαλούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., θα δώσει ο κ. Κ. Καραμανλής σήμερα στις 11 το πρωί στη σύσκεψη των τομεαρχών. «Δώσαμε την πρώτη μάχη και καταφέραμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης σε μια ασύλληπτα αμαρτωλή ιστορία. Την υπόθεση του Βιντεολόττο. Ήθελαν να γεμίσουν την Ελλάδα κουλοχέρηδες και αυτό το εμποδίσαμε», θα πει χαρακτηριστικά. Και θα προσθέσει: «Υπάρχουν όμως και αλλά θέματα αντίστοιχης σημασίας. Δύο συνάδελφοί μας βουλευτές πριν από λίγες ημέρες έφεραν στην επιφάνεια ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Το ζήτημα του Ξυστού. Για το θέμα αυτό υπάρχουν φοβερές καταγγελίες, ότι δεν έχουν γίνει σεβαστοί οι όροι της σύμβασης και ότι αυτή η σύμβαση ανανεώθηκε παρανόμως. Εμείς θα βρούμε την άκρη και θα αποκαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό».

Ο κ. Κ. Καραμανλής θα καλέσει όλα τα κορυφαία στελέχη να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, να συγκρουστούν με την κυβέρνηση όπου χρειάζεται και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς. «Η εισήγησή του στους τομεάρχες θα είναι μόνον η αρχή», λένε οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή και αφήνουν να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι τις προσεχείς ημέρες να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση από το βήμα της Βουλής. Πάντως, οι βουλευτές κ.κ. Δ. Κωστόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης που χειρίζονται την υπόθεση εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να μη διαστάσει να ζητήσει ακόμη και τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα με το Ξυστό ο κ. Κ. Καραμανλής θα θέσει και το ζήτημα για ένα άλλο τυχερό παιχνίδι το λεγόμενο Προκαθορισμένο Στοίχημα για να καταγγείλει και πάλι την κυβέρνηση ότι το μόνο μέλημά της είναι η ενίσχυση του τζόγου.

Από τη Χίο

Το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα έδωσε ο κ. Καραμανλής από τη Χίο, όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο. «Εδώ και 15 μήνες έχουμε φέρει στη Βουλή το θέμα του Ξυστού και ακόμη εκκρεμεί. Και με συγχωρείτε που θα το πω έτσι, η κυβέρνηση κάνει το παγώνι και δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά. Ζούμε σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Από τη μια υπάρχουν τεράστιες σκιές και υποψίες. Από την άλλη συμφέροντα ιδιωτικά μπορούν να έχουν το πάνω χέρι σε δοσοληψίες με το Δημόσιο. Και επιπλέον μπορούν να έχουν ή να διεκδικούν αυξημένη πολιτική επιρροή. Και κυρίως μέσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρθηκε και πάλι χθες ο κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας στα Καρδάμηλα της Χίου. Αναφερόμενος στις σχέσεις οικονομικών παραγόντων με την πολιτική εξουσία, είπε επί λέξει: «Είναι διαβλητό, στημένο παιχνίδι εξυπηρέτησης κρατικοδίαιτων ευνοουμένων από την κυβέρνηση ή αν θέλετε από την εκάστοτε κυβέρνηση, μεγάλων συμφερόντων που τελικά νοθεύουν την ίδια τη δημοκρατία και τη νοθεύουν επηρεάζοντας την πληροφόρηση του πολίτ,η επηρεάζοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επηρεάζοντας ακόμη το πολιτικό παιχνίδι μέσα από τη διάχυση γκρίζου ή μαύρου πολιτικού χρήματος».

Πάντως, ο «ανένδοτος» της Ν.Δ. άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, ορισμένοι βουλευτές, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι το θέμα προσφέρεται για προσωπική τους διαφήμιση, αυτοδιορίστηκαν «πράκτορες» για την ανακάλυψη σκανδάλων και άρχισαν να συγκεντρώνουν δήθεν στοιχεία για τη «διαφθορά».

«Χαρτομάνι»

Έτσι κομίζουν στη Ρηγίλλης πληροφορίες και υλικό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στα κομματικά γραφεία «άχρηστο χαρτομανι» το οποίο δύσκολα αξιολογείται. Οι πηγές των «πρακτόρων» είναι συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές, οι οποίοι δίνουν με τη σειρά τους εξετάσεις στο κόμμα προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη όταν έρθει η ώρα. Οι βουλευτές-«Τζέιμς Μποντ» δεν σταματούν όμως εκεί. Σύμφωνα μετά τα ίδια κορυφαία στελέχη, πληροφορούν εφημερίδες που πρόσκεινται στην παράταξη για τη δράση της, ώστε να εξασφαλίσουν δημοσιεύματα τα οποία επιδεικνύουν στη συνέχεια στην εκλογική τους περιφέρεια. «Αυτά τα φαινόμενα σύντομα θα σταματήσουν ­ λένε στη Ρηγίλλης ­ γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν συμπτώματα φαιδροποίησης μιας σημαντικής μάχης που δίνει αυτή την ώρα το κόμμα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “