Το νέο δίλημμα Καραμανλή

«Σ’ αυτή τη χώρα οι πάντες ομονοούν ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντά του». Αυτή η δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ., με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό η Ν.Δ. να ψηφίσει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο μετά τις εκλογές, ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμός στην Αραβαντινού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης οργίστηκε. Η οργή του ήταν τόσο μεγάλη που δεν κρατήθηκε και αποκάλυψε την στρατηγική του. «Θα είναι μεγάλο λάθος αν το κόμμα πάει σε εκλογές χωρίς να έχει πρόταση για Πρόεδρο», διαμήνυσε στη Ρηγίλλης. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη θύμωσε. Και θύμωσε τόσο που χαρακτήρισε προσωπικές απόψεις τις δηλώσεις του πιο έμπιστου συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. Θύμωσαν ακόμη περισσότερο ορισμένοι βουλευτές, φίλοι του επιτίμου. Όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς αλλά γιατί επενδύουν και εκείνοι στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού για την Προεδρία, ώστε να αυξήσουν στην επιρροή τους στους ψηφοφόρους.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πια στη Ρηγίλλης ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να προταθεί από τον κ. Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν από δύο χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε ότι το ύπατο αξίωμα θα τον ενδιέφερε «μόνο εάν Πρόεδρος εκλεγόταν απ’ ευθείας από το λαό». Αργότερα είπε ότι «εάν η πρόταση γίνει πριν από τις εκλογές τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμμέσως εκλέγεται και εκείνος από το λαό». Μετά το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό ότι η Ρηγίλλης απέκλειε το ενδεχόμενο να τον προτείνει, έλεγε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του «δεν με αφορά το θέμα».

Παρελθόν

Όλα αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν. «Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να κλείσει την πολυετή πολιτική του σταδιοδρομία τιμώμενος από το κόμμα του ως υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα». Αυτό πιστεύουν τώρα όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Έτσι όταν είδε τη δήλωση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Κ. Καραμανλής να δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Ν.Δ. θα επανεκλέξει τον σημερινό Πρόεδρο μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι αυτό δεν ειπώθηκε τυχαία. Και πράγματι αυτή την περίοδο είναι η κυρίαρχη άποψη που συζητείται στη Ρηγίλλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει καταλήξει. Διερευνά όμως τις αντιδράσεις των στελεχών και τις διαθέσεις της κομματικής του βάσης, με διαρροές και δηλώσεις επιτελών του.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν την άποψη ότι η Ν.Δ. θα έχει τεράστιο πρόβλημα εάν προσπεράσει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο και εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή το εξής σχέδιο: «Να μην προτείνει κανέναν πριν από τις εκλογές αλλά να φωτογραφίσει έναν Πρόεδρο η “εικόνα” του οποίου δεν θα αποκλείει τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα ο ίδιος με κάποια ευκαιρία θα μιλήσει με θερμά λόγια για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Με τον τρόπο αυτό, λένε τα ίδια στελέχη, μπορεί ίσως να καταφέρει να έχει και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο». Και εξηγούν: «Ουσιαστικά θα αναφέρεται στον Κωστή Στεφανόπουλο, δεν θα έχει αποκλείσει όμως τον κ. Κ. Μητσοτάκη ώστε να αντιδράσει»

Άλλα στελέχη της Ν.Δ. πάντως εκτιμούν ότι με αυτόν τον χειρισμό δεν θα καταφέρει να αποφύγει την οργή του επιτίμου. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να προταθεί για υποψήφιος από το κόμμα του πριν από τις εκλογές και όλες του οι κινήσεις δείχνουν πως οτιδήποτε άλλο δεν θα τον ικανοποιήσει. Επομένως ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να σταθμίσει αν θα πορευθεί πλάι πλάι με τον κ. Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές ή όχι. Και οι δύο επιλογές έχουν κέρδη και ζημίες. Με τον κ. Κ. Μητσοτάκη υποψήφιο, στη Ρηγίλλης έχουν καταλήξει από το καλοκαίρι ότι θα προσφέρουν ουσιαστικά υπηρεσίες στο ΠΑΣΟΚ αφού ο πρώην πρωθυπουργός δημιουργεί «αντιδεξιά αντανακλαστικά και θα ενισχύσει τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος». Αν πάλι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν τον προτείνει είναι σίγουρο, όπως λένε άσπονδοι φίλοι του επιτίμου, ότι θα τον βρει την κρίσιμη ώρα απέναντί του. Ακόμη και αν δεν τον υπονομεύσει ανοιχτά θα αδιαφορήσει για την αναμέτρηση. «Μόνο αν η Ν.Δ. πάει στις εκλογές με τον αέρα του νικητή και έχει σαφές προβάδισμα δεν θα έχει επιτακτική ανάγκη για την χείρα βοηθείας του επιτίμου.

Αν όμως οι εκλογές είναι ντέρμπι τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Η βοήθεια ή η αδιαφορία του κ. Κ. Μητσοτάκη μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οριακό αποτέλεσμα», υποστηρίζουν παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη.

Μηνύματα

Προς το παρόν ο κ. Κ. Μητσοτάκης περιορίζεται να στέλνει μήνυμα μέσω διαρροών ή με δηλώσεις φίλων του βουλευτών ότι «ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να πάει σε εκλογές χωρίς πρόταση για Πρόεδρο. Αυτό είναι επιλογή ήττας». Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Αυτή την τακτική σκοπεύει ο επίτιμος να την ακολουθήσει για καιρό. Παράλληλα θα συνεχίσει, όπως κάνει το τελευταίο διάστημα, να στηρίζει στη Βουλή τις απόψεις του κ. Κ. Καραμανλή και θα επικρίνει την κυβέρνηση στα κρίσιμα θέματα ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία του με την ηγεσία της Ν.Δ.

Τι θα γίνει στο τέλος; «Μέχρι τον Ιανουάριο θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι λένε στη Ρηγίλλης. Εξακολουθούν ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να προταθεί κ. Κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία. Στην πολιτική όμως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ισχύει το… ποτέ μην πεις ποτέ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “