Μετά το βιντεολόττο η Ν.Δ. ποντάρει στο Ξυστό

Πριν κοπάσει ο θόρυβος για το βιντεολόττο, η Ν.Δ. προχώρησε στο δεύτερο βήμα του «ανένδοτου αγώνα», όπως τον αποκαλεί ο κ. Κ. Καραμανλής, που έχει κηρύξει εναντίον «της αδιαφάνειας και της διαφθοράς». Επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση του στιγμιαίου κρατικού λαχείου, γνωστού ως Ξυστό.

Η νέα κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν αιφνιδιαστική. Με εντολή του επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Βουλής δύο βουλευτές, οι κ.κ. Δ. Κωστόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, και ζήτησαν να ενεργοποιηθεί έρευνα για το Ξυστό από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η αιφνίδια επίσκεψη των δύο βουλευτών στο γραφείο του προέδρου της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. «Θεωρώ απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κομματικής σκοπιμότητας». Η συνάντηση διήρκεσε μόνο μερικά λεπτά της ώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέδωσε σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ. και, αποφεύγοντας να αναφερθεί στον κ. Κ. Καραμανλή, τόνισε ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις και τακτικές δημιουργούν εντυπώσεις άσχετες με την πραγματικότητα».

«Να εξεταστούν οι όροι»

Οι δύο βουλευτές ζήτησαν την επαναλειτουργία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της προηγούμενης αλλά και της νέας σύμβασης ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και στην ανάδοχο εταιρεία «Ίντραλοτ» η οποία διαχειρίζεται το Ξυστό. Κατά την άποψη της Ν.Δ., «η νέα σύμβαση περιλαμβάνει όρους πολύ ευνοϊκούς για την ανάδοχο εταιρεία και υπάρχουν κενά τα οποία πρέπει να ερευνηθούν».

Η τακτική Καραμανλή

Η τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον «ανένδοτο» αγώνα του είναι η εξής:

Έχει αναθέσει σε βουλευτές να ερευνήσουν με απόλυτη μυστικότητα υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπεριέχουν σκάνδαλα. Σύμφωνα με το σχέδιο, κανένας βουλευτής δεν πρέπει να γνωρίζει τι ερευνά ο συνάδελφός του για να μην υπάρχουν διαρροές.

Προς το παρόν αυτό φαίνεται να έχει διασφαλιστεί. Τις πέντε τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι το επόμενο χτύπημα της Ρηγίλλης θα είναι στα δημόσια έργα, στις δαπάνες των κομμάτων στις ευρωεκλογές και στη δραστηριότητα ορισμένων φίλων του Πρωθυπουργού.

Κανείς όμως δεν μίλησε για το Ξυστό. Οι βουλευτές λοιπόν θα ερευνούν τις υποθέσεις σε συνεργασία με τον πρόεδρο και όταν κρίνουν ότι υπάρχει αντικείμενο θα τις δίνουν στη δημοσιότητα ή θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή.

Ο κ. Κ. Καραμανλής θα παρεμβαίνει μόνον όταν το θέμα κατά τη γνώμη του είναι σημαντικό. Για την υπόθεση του Ξυστού, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν και πότε θα μιλήσει ο ίδιος.

«Θερμός χειμώνας»

Χθες πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε «θερμό αντιπολιτευτικό χειμώνα σε πολλά επίπεδα».

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την επιτυχία του στο θέμα του βιντεολόττο, είπε όμως ότι «ακόμη έχουμε πολλή δουλειά πριν αρχίσουμε τις θριαμβολογίες». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας χθες τη νέα κίνηση της Ν.Δ. τόνιζαν ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής ματαιοπονεί αλλά και παράλληλα κινδυνεύει να εκτεθεί και να ακυρώσει την όποια επιτυχία είχε στη μάχη των εντυπώσεων με το βιντεολόττο. Ξεχνά ή θέλει να ξεχνά ότι αν υπήρξαν παρατυπίες στη σύμβαση έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Λησμονεί τα δυσάρεστα»

Η επίσημη απάντηση στη Ν.Δ. για το θέμα του Ξυστού δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι προφανές ότι στην απέλπιδα προσπάθεια της Ν.Δ. να συντηρήσει το κλίμα της “σκανδαλολογίας”, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητεί, έστω και ατυχώς, τρόπους που θα μπορούσαν να συντηρήσουν τη σχετική ειδησεογραφία», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Λησμονεί όμως τα δυσάρεστα γι΄ αυτήν.

Η σύμβαση για την παραγωγή και λειτουργία του Ξυστού λαχείου υπεγράφη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1993.

Στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την υποχρέωση του αναδόχου να εγκαταστήσει πανελλαδικό δίκτυο τερματικών για σύνδεση των πρακτορειών πώλησης του Ξυστού με τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ώστε να μπορεί να γίνεται άμεσος έλεγχος των ποσών που διανεμήθηκαν στους παίκτες».
Ζητούν επανεξέταση της σύμβασης ΟΠΑΠ – Ιντραλότ
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. στο προεδρείο της Βουλής επισημαίνουν ότι «σημαντικοί όροι της παλαιάς σύμβασης για την απόδοση του 45% από τα κέρδη στους παίκτες δεν τηρήθηκαν», με συνέπεια ­ όπως τονίζουν ­ «να τίθεται σε αμφιβολία η αξιοπιστία του συγκεκριμένου λαχείου».

Οι κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννης και Δ. Κωστόπουλος ανέφεραν χθες ότι ανάλογο αίτημα για τη σύσταση της Επιτροπής της Βουλής είχαν υποβάλει άλλες δύο φορές μέσα σε αυτή τη χρονιά και συγκεκριμένα την 1η του περασμένου Μαΐου και την 1η Σεπτεμβρίου. «Παρά τις αιτήσεις μας η Επιτροπή δεν έχει ακόμα συνεδριάσει, ενώ έχει διακόψει τις εργασίες της από τις 18 Ιουνίου 1998. Νομίζω ότι η κυβέρνηση υπεκφεύγει», δήλωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Από τον Μάιο του ’98

Το θέμα της σύμβασης της Ιντραλότ με τον ΟΠΑΠ τέθηκε για πρώτη φορά από τη Ν.Δ. στη Βουλή τον Μάιο του 1998. Τότε, λίγους μήνες πριν από την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν υποστηρίξει ότι «δεν τηρούνται ρητώς και με διαφάνεια οι συμβατικές υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις».

Στις επισημάνσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν επικαλεστεί υπηρεσιακές εκθέσεις των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές ­ κατά τους βουλευτές της Ν.Δ. ­ γινόταν λόγος για «έλλειψη διαφάνειας στο έργο παραγωγής, διαχείρισης, λειτουργίας και προβολής του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου» και πως οι ίδιοι υπάλληλοι «από τον Μάρτιο του 1996 είχαν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Λαχείου».

Στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε στο θέμα προσκομίζοντας γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (21-6-1998) σύμφωνα με την οποία η άρνηση της αναδόχου εταιρείας να δεχθεί την ηλεκτρονική επικύρωση όλων των γραμματίων που κερδίζουν συνιστά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1998 ασχολήθηκε με το θέμα η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να είναι αντίθετοι στην ανανέωση της σύμβασης από την Ιντραλότ και να ζητούν την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Δρυς και Κόκκαλης

Τότε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς είχε αποδώσει ατέλειες στην αρχική σύμβαση, που είχε υπογραφεί το 1993, ενώ σημείωνε ότι η νέα σύμβαση θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Στην επιτροπή την επόμενη ημέρα, στις 17 Ιουνίου, εκλήθη και κατέθεσε ο πρόεδρος της Ιντραλότ κ. Σ. Κόκκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ξυστό εξασφαλίζει έσοδα για το Δημόσιο 37 δισεκατομμύρια τον χρόνο αντί των 5 δισεκατομμυρίων που είχαν προβλεφθεί από την αρχική σύμβαση.

Ο κ. Κόκκαλης τότε είχε δηλώσει ότι το κράτος μπορεί να ελέγξει τα 450 εκατομμύρια που διανεμήθηκαν την τελευταία πενταετία, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι με την υπογραφή της νέας σύμβασης, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εγκυροποίησης των λαχνών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής διεκόπη και δεν συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα διότι, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ., δεν υπήρχε απαρτία. Από τότε δεν συνεδρίασε η Επιτροπή, ενώ λίγο αργότερα διέκοψε και η Ολομέλεια χωρίς να συνταχθεί ­ κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ­ σχετική έκθεση για το Ξυστό, όπως είχε ζητήσει ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Λ. Κουρής. Η νέα σύμβαση ανάμεσα σε ΟΠΑΠ και Ιντραλότ, που υπεγράφη για πέντε χρόνια από τον υφυπουργό κ. Γ. Δρυ τον Αύγουστο του 1998, καταγγέλθηκε από τη Ν.Δ. που υποστηρίζει ότι περιλαμβάνει όρους «επαχθείς για το Δημόσιο, τους παίκτες του Λαχείου και τους φορολογουμένους».

Πολιτική σκοπιμότητα

Πάντως χθες ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική σκοπιμότητα και μικροκομματική εκμετάλλευση.

Ο κ. Απ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετέθησαν σε περιόδους όπου το Κοινοβούλιο είτε διέκοπτε τις εργασίες (λόγω Πάσχα και ευρωεκλογών) είτε κατά τη διάρκεια θερινών τμημάτων όπου δεν λειτουργούν Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Και πρόσθεσε: «Επανήλθαν σε μένα ενώ έχουν ενημερωθεί από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ότι, μόλις καταρτισθούν σε σώμα οι επιτροπές ­ και καταρτίσθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και διακόψαμε τη λειτουργία της Βουλής για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ­, θα συγκληθεί και η συγκεκριμένη επιτροπή».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ακατανόητες».

Εξάλλου χθες έξι βουλευτές της Ν.Δ., οι κ.κ. Γ. Ορφανός, Θ. Λεονταρίδης, Θ. Δημοσχάκης, Α. Καραμάριος, Θ. Δαμιανός και Κ. Καραμηνάς κατέθεσαν ερώτηση προς τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Α. Φούρα και ζητούν να γίνουν γνωστά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγησαν από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ 550 πράκτορες για την ον-λάιν σύνδεση, ενώ κατηγορούν τη διοίκηση του Οργανισμού για «υποταγή στα διαπλεκόμενα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “