Τα δίνει όλα για... σκάνδαλα

Ρόλους Τζέιμς Μποντ έχει αναθέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κορυφαία στελέχη, βουλευτές και τεχνοκράτες, οι οποίοι συνεργάζονται με το κόμμα. Η εντολή είναι ρητή: «Ανακαλύψτε σκάνδαλα εφόσον υπάρχουν».

Οι μυστικές αποστολές στοχεύουν στα μεγάλα δημόσια έργα, την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα, καθώς και στη διαχείριση οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου. Ήδη οι κομματικοί απεσταλμένοι έχουν έρθει σε επαφή με στελέχη του Δημοσίου, τα οποία έχουν εκφράσει κατά καιρούς υπόνοιες για κακοδιαχείριση, και αναζητούν στοιχεία που να στοιχειοθετούν σκάνδαλα.
Στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι στο γραφείο του προέδρου έχουν ανοίξει αρκετοί φάκελοι, αλλά απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος αυτών των υποθέσεων πριν δοθούν στη δημοσιότητα. Η ηγεσία της Ν.Δ., τέσσερις ημέρες μετά την επιτυχία της, διακατέχεται από μεγάλο άγχος. Φοβάται μήπως ο «ανένδοτος», που έχει κηρύξει εναντίον της «διαφθοράς και της διαπλοκής», σύντομα ξεχασθεί αν δεν τροφοδοτηθεί με νέες καταγγελίες.

Με «πολλή προσοχή»

Από την άλλη, όμως, ο κ. Κ. Καραμανλής ανησυχεί μήπως μια λάθος κίνηση ακυρώσει και την επιτυχία του με το βιντεολόττο. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διαθέτουμε ακλόνητα στοιχεία για όποιες υποθέσεις αποφασίσουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του προέδρου, οι οποίοι σπεύδουν να υποστηρίξουν πως δεν αποτελεί αυτοσκοπό για τον πρόεδρο της Ν.Δ. η ανακάλυψη σκανδάλων και εύχεται να μην υπάρχουν. Τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εμπλέξουν στις ενδεχόμενες καταγγελίες που θα κάνουν επιχειρηματίες. Η άποψή τους είναι ότι σε όποιες περιπτώσεις οι ιδιώτες παρανομούν μαζί με το Δημόσιο «την ευθύνη την φέρουν οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι είναι επίορκοι».

Παράλληλα, η Ρηγίλλης ερευνά τις δραστηριότητες φίλων του Πρωθυπουργού με την προσδοκία να βρει κάποιον αναμεμειγμένο σε σκάνδαλα. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι όσα λάθη και αν κάνει η κυβέρνηση δεν θα χάσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αν δεν κλονισθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στον κ. Κ. Σημίτη.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Ν.Δ. αναζητεί σκάνδαλα τόνιζαν χθες το βράδυ πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε ν’ ακολουθήσει ολισθηρό δρόμο. Η απάντηση που θα πέρνει κάθε φορά όταν θα επιχειρεί να κάνει τέτοιοες καταγγελίες θα είναι αποστομωτική.

Πάντως, αυτή την εβδομάδα οι τόνοι από τη Ρηγίλλης θα πέσουν, αφού ο κ. Κ. Καραμανλής αναχωρεί αύριο για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει μέχρι και την 28η Οκτωβρίου για να παραστεί στην παρέλαση. Στη Ρηγίλλης λένε ότι η εβδομάδα αυτή είναι εορταστική και δεν θα ήθελαν οι πολίτες έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Νέα σενάρια

Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι το βιντεολόττο ίσως τους βοηθήσει και στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τη θέση που θα πάρει το κόμμα απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος. Τώρα εκτιμούν ότι έχουν περισσότερα περιθώρια ελιγμών. «Αν διατηρηθεί», λένε, «το ίδιο πολιτικό κλίμα μέχρι τον Ιανουάριο θα μπορούμε να πούμε ότι τιμούμε τον Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές για να απαλλαγεί από αυτή την κυβέρνηση». Χθες για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το κόμμα του θα μπορούσε μετά τις εκλογές να εκλέξει τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό, καθώς και πολλά άλλα. Και για να τελειώνουμε με τη συζήτηση για το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου, όλοι ομονοούν ότι ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντα του».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “