Πανηγύρι στη Ν.Δ. για την υποχώρηση

Οι πανηγυρισμοί στη Ρηγίλλης άρχισαν νωρίς το απόγευμα. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πληροφορήθηκε πρώτος την υπαναχώρηση της κυβέρνησης και αμέσως ενημέρωσε τον κ. Κ. Καραμανλή. «Να περιμένουμε πρώτα την κυβερνητική ανακοίνωση και ύστερα να μιλήσουμε», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έτσι ακριβώς έγινε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε τους δημοσιογράφους στη Βουλή αργά το απόγευμα και απέδωσε την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης στην πίεση των πολιτών και την αντίδραση της κοινωνίας. «Αυτό σημαίνει μήνυμα ελπίδας προς όλους. Όταν συγκρούονται οι δυνάμεις της διαφθοράς και οι δυνάμεις των λίγων με τους πολίτες αυτής της χώρας, οι νικητές είναι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι», είπε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Φυσικά, η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή όλων υπαναχώρησε. Είναι η μεγαλύτερη και η πιο κυνική απόδειξη της ενοχής της».

ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, δεν μίλησε για νίκη της Ν.Δ. Ο λόγος ήταν απλός. Δεν ήθελαν στη Ρηγίλλης με δημόσιους πανηγυρισμούς να προκαλέσουν τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, όλα τα στελέχη θα μιλούν στο εξής για ήττα των συμφερόντων, ήττα της κυβέρνησης και της διαπλοκής και νίκη των πολιτών.

Πάντως, η Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να είναι απόλυτα ικανοποιημένη με την τακτική της στο θέμα του Ολυμπιακού Λαχείου. Με ένα σμπάρο πέτυχε τρία τρυγόνια. Πρώτα πέτυχε την κοινή δράση των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Μ. Έβερτ με την ηγεσία. Ύστερα συσπείρωσε όλους τους βουλευτές και κάλυψε τα εσωκομματικά της προβλήματα. Και το σημαντικότερο, βρήκε ακροατήριο στην κοινωνία, ένα μέρος της οποίας άκουσε με προσοχή τις καταγγελίες της για την εγκατάσταση 51.000 «κουλοχέρηδων» στις γειτονιές όλης της χώρας.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. απαντούν: «Τώρα πετύχαμε φλέβα χρυσού. Θα ρίξουμε μέχρι τις εκλογές το βάρος μας σε θέματα διαφάνειας». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στις δηλώσεις του ήταν αποκαλυπτικός των προθέσεων του κόμματος. «Αυτό ήταν μόνον η αρχή. Από εδώ και έπειτα θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στη διαφθορά. Και αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα και θα φθάσει μέχρι τέλους». Παραδέχονται ωστόσο στη Ρηγίλλης ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως πρέπει να προκύψει αντίστοιχο σημαντικό θέμα για να προκαλέσουν τέτοιου μεγέθους αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Λένε ακόμη πως και σε κάθε περίπτωση οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με θέματα τέτοιου τύπου, αλλά με διείσδυση στις κοινωνικές ομάδες, όπου σήμερα έχει υπεροχή το κυβερνών κόμμα.

Πάντως η υπόθεση του Ολυμπιακού Λαχείου αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να ζητήσει σήμερα την παραίτηση υπουργών. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, όταν ρωτήθηκε, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο: «Αυτά όλα θα τα δούμε στην πορεία», είπε. «Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση ομολόγησε με αυτήν την πράξη και τη μεθόδευση και την ενοχή της. Μένει να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες και αναλόγως να αποφασίσουμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “