Ποντάρει όλα στο βιντεολόττο η Ν.Δ.

Με σημαία το Ολυμπιακό Λαχείο οδεύει προς τις εκλογές η Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αποκάλυψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του τους προσεχείς μήνες. Έριξε μάλιστα και το πρώτο σύνθημα: «Τα συμφέροντα με τον Σημίτη, εμείς με τον πολίτη». Παράλληλα ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μαχητικό «παρών» κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή του άρθρου για «τυχερά παίγνια», ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη συνεδρίαση. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στο θέμα αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ομολογία ενοχής, ενώ ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τον «ανένδοτο αγώνα» που κήρυξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. είχε πανηγυρικό και προεκλογικό χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διέθεσε σχεδόν τον μισό χρόνο της ομιλίας του στο θέμα του Ολυμπιακού Λαχείου. Ένα θέμα που συσπειρώνει τα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές όλων των τάσεων του κόμματος. Αυτό έγινε εμφανές για μία ακόμη φορά χθες. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διέκοπταν τον κ. Κ. Καραμανλή με παρατεταμένο χειροκρότημα όταν έριχνε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας: «Ήρθε η ώρα της ρήξης με την παρακμή. Ήρθε η ώρα της σύγκρουσης με την αδιαφάνεια. Ήρθε η ώρα του ασυμβίβαστου αγώνα για το αύριο. Ήρθε η ώρα για νέο ξεκίνημα». Ο ενθουσιασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κορυφώθηκε όταν ο κ. Κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι θα κινητοποιήσει τους πολίτες, προκειμένου να βάλει φρένο στη δημιουργία του Ολυμπιακού Λαχείου: «Αύριο (σ.σ.: σήμερα) δεν είναι μια συνηθισμένη ψηφοφορία σε ένα συνηθισμένο νομοσχέδιο. Κρίνεται αν η κυβέρνηση Σημίτη έχει ελάχιστο ­ τουλάχιστον ελάχιστο ­ εθνικό φιλότιμο. Ή αν έχει πλήρως παραδοθεί στα συμφέροντα που πράγματι τη στηρίζουν», είπε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Κρινόμαστε όμως και εμείς. Και πρέπει να δώσουμε ένα βροντερό απαρασάλευτο και υπερήφανο “παρών”. Εμείς δηλώνουμε πως αυτό το αίσχος δεν θα περάσει. Δεν θα το επιτρέψουμε. Και αν η κοινωνία επιμείνει θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες, θα ενεργοποιήσουμε την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, την πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου. Θα αναζητήσουμε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Μπορεί να διαφωνούμε με πολλούς, αλλά στα ζητήματα ήθους θα βρούμε τρόπο συνεννόησης. Ακόμη και με τις έντιμες και καθαρές φωνές στον ίδιο τον κυβερνητικό χώρο».

Οι κεντρώοι

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν την άποψη ότι αρκετοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το Ολυμπιακό Λαχείο και θα διατυπώσουν τις αντιρρήσεις την κατάλληλη στιγμή, με τον τρόπο που νομίζουν εκείνοι. Χθες το βράδυ, πάντως, έγινε γνωστό ότι κεντρογενείς βουλευτές συζητούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν σήμερα να γίνει πιο αυστηρό το επίμαχο άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου για τα «τυχερά παίγνια». Οι βουλευτές αυτοί διευκρινίζουν, όμως, ότι «το άρθρο αυτό δεν αφορά το Ολυμπιακό Λαχείο, όπως θέλει να λέει η Ν.Δ. Η δημιουργία του Ολυμπιακού Λαχείου ψηφίστηκε εδώ και καιρό». Ο κ. Αναστάσιος Πεπονής μάλιστα, μιλώντας χθες στον 9,84, επισήμανε ότι η διαμάχη για το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με το Ολυμπιακό Λαχείο. Τόνισε όμως ότι είναι αντίθετος με τη διάταξη και αν δεν αλλάξει δεν θα τη ψηφίσει. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και προτείνει τη βελτίωση του άρθρου 15. Επίσης ο κ. Α. Πεπονής δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το Ολυμπιακό Λαχείο για την άντληση εσόδων αντί το βιντεολόττο, γιατί ­ όπως υπογράμμισε ­ είναι κατά της επέκτασης του τζόγου.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκεται στο «γράμμα» του άρθρου 15, αλλά προσδίδει ευρύτερη πολιτική σημασία στη σημερινή ψηφοφορία για «να πει όχι στον τζόγο», όπως λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι επιχειρείται η νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε¨αναφερόμενος στην τηλεόραση: «Δεν μπορεί να κάνουμε ευρωεκλογές με την κρατική επιχορήγηση και η κυβέρνηση να δαπανά τα πολλαπλάσια και να μη δίνει λογαριασμό. Δεν μπορεί να έχουμε τα όποια κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν γίνεται μία ολόκληρη εβδομάδα να βοά το πανελλήνιον με την υπόθεση αυτή και από την άλλη πλευρά, από κάποιους να μην έχει μεταδοθεί για μία ολόκληρη εβδομάδα ούτε ως δευτερεύουσα είδηση». Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. διευκρίνιζαν αργότερα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόταν στο Mega, το οποίο, όπως έλεγαν, δεν μετέδωσε καθόλου την είδηση.

Το λαχείο

Ο κ. Κ. Καραμανλής επικέντρωσε μεν την ομιλία του στο Ολυμπιακό Λαχείο, διεύρυνε δε την κριτική του. Μίλησε για φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και αδιαφάνειας στον δημόσιο βίο και ανέφερε δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του. Είπε χαρακτηριστικά: «Ανακαλώ στη μνήμη σας δήλωση αρμόδιου πρώην υφυπουργού ότι κάθε χρόνο χάνονται 500 δισ. από ανεξέλεγκτες συμβάσεις του Δημοσίου. Την καταγγελία αποπεμφθέντος υπουργού ότι παίζονται παίγνια συμφερόντων. Την επισήμανση αναδομηθέντος υπουργού ότι απατεώνες υπαγορεύουν αποφάσεις στον Πρωθυπουργό. Τις καταγγελίες μελών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος για εταιρείες-«μαϊμούδες» για ομερτά, για μίζες και για όρνεα. Την έκκληση υπουργού προς τους συνέδρους να ψηφίσουν Σημίτη, για να μην πέσει η κυβέρνηση και πάνε στη φυλακή».

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είναι αποφασισμένη να αντιδράσει στην αιφνιδιαστική επίθεση που δέχεται από τη Ν.Δ. Ο κ. Κ. Σημίτης δεν θα εμπλακεί σε αυτήν την αντιπαράθεση, αλλά υπουργοί και στελέχη θα προκαλούν καθημερινά τον κ. Κ. Καραμανλή αν έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Ευάγγ. Γιαννόπουλου: «Όποιος είναι άνδρας να μου κάνει μια αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία για διαφθορά και ως υπουργός Δικαιοσύνης θα ασκήσω αμέσως ποινική δίωξη». Επίσης ο υπουργός χαρακτήρισε «μασκαράδες» όσους παρουσιάζουν ως «κουλοχέρηδες» τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που θα εγκατασταθούν για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Βιντεολόττο.

Σκληρή ήταν και η απάντηση του κ. Δ. Ρέππα στον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Η Ν.Δ. και ο κ. Κ. Καραμανλής δεν στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Στρέφονται εναντίον της χώρας, γιατί η σκανδαλολογία και η ακραία πόλωση την οποία προωθούν ­ και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο ­ υπονομεύει την πορεία της χώρας και τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις». Είπε ακόμη ότι «δεν πρόκειται για ανένδοτο και δεν πρόκειται για αγώνα. Ανένδοτος χωρίς προηγούμενο και χωρίς συνέχεια γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση, είναι ανέκδοτος πλέον».

Η Ε. Παπαζώη

Έντονη υπήρξε η αντίδραση εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. της υπουργού Πολιτισμού κ. Ε. Παπαζώη, καθώς και του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Α. Φούρα. Είπαν ότι δεν πρόκειται για «κουλοχέρηδες», μίλησαν για πλαφόν στα διανεμόμενα κέρδη ύψους 500.000 δρχ. και επισήμαναν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα ωφεληθούν από το νέο παιχνίδι. «Ο νόμος υπήρχε από το ’96, το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε τον Ιούνιο του ’99 και τώρα θυμήθηκε το θέμα η Ν.Δ. για εσωκομματικούς της λόγους», τόνισε η κ. Ε. Παπαζώη, ενώ ο κ. Α. Φούρας πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. και ο αρχηγός της αναπαράγουν το ’89 και θέλουν να αποκτήσουν κοινωνικό ακροατήριο».

Ο ΣΥΝ

Εξάλλου, ο υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «μεγάλη ευθύνη έχει και η Ν.Δ. και ο ανένδοτος του κ. Καραμανλή είναι μια κούφια φάρσα, γιατί το κόμμα του ως κυβέρνηση ευλόγησε το φούντωμα αυτών των συμφερόντων».

Η εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέκρινε ακόμα με δριμύτητα την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική και επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου. «Δεν θα φθάσω», είπε, «στο σημείο να πω ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα υπαγορεύεται έξωθεν, όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικων. Και αυτό είναι ήδη ένα τεράστιο θέμα. Ένα τεράστιο θέμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του τόπου μας και φαντάζομαι κανενός συντεταγμένου τόπου. Ο πρώην υπουργός, ο μόλις πριν από λίγους μήνες αποπεμφθείς, ισχυρίζεται ότι ο νυν ακολουθεί πολιτική υπαγορευμένη έξωθεν. Εμείς δεν φθάνουμε τουλάχιστον ακόμη σε αυτό το σημείο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “