Βιάζεται για πρόωρες ο Καραμανλής

Ο κύβος ερρίφθη για τον Κ. Καραμανλή και η απόφασή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Αυτό τουλάχιστον λένε με έμφαση κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και στενοί συνεργάτες του προέδρου, οι οποίοι εκτιμούν ότι μόνο ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να ματαιώσει την προσφυγή στις κάλπες.
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αποκάλυψε τα σχέδιά του χθες, όταν στη σύσκεψη των τομεαρχών για πρώτη φορά κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε «εγρήγορση και ετοιμότητα το επόμενο κρίσιμο διάστημα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ν.Δ. αυτήν τη στιγμή είναι η πρώτη δύναμη» και επικαλέστηκε στοιχεία δημοσκόπησης η οποία δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Μπαίνει στη μάχη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού κάλεσε όλα τα κορυφαία στελέχη να μπουν στη μάχη και να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, γνωστοποίησε το δικό του αυστηρό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περιοδείες, συχνές παρουσίες στη Βουλή, συνεντεύξεις Τύπου και σύγκληση όλων των Οργάνων τις προσεχείς ημέρες.

Κορυφαία στελέχη τής Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος για τον Κ. Καραμανλή, γιατί οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα ερμηνευθεί ως «άτακτη υποχώρηση κάτω από τον φόβο της ήττας». Και προσθέτουν: «Αν τώρα πει ότι η Ν.Δ. ψηφίζει Στεφανόπουλο», ο Κ. Σημίτης θα βρει τρόπο αμέσως μετά να κάνει πρόωρες εκλογές ­ επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βγει διπλά χαμένο.

Το θέμα του Προέδρου

Το μόνο ερώτημα που μένει τώρα να απαντηθεί είναι αν ο Κ. Καραμανλής θα δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει μετά τις εκλογές για Πρόεδρο τον Κ. Στεφανόπουλο ή θα προτείνει άλλο πρόσωπο. Η απάντηση αυτή, όπως λένε στη Ρηγίλλης, θα δοθεί στα τέλη Ιανουρίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο πρόεδρος.

Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο, η επανεκλογή δηλαδή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή ωστόσο συνιστούν υπομονή λέγοντας: «Μη βιάζεστε, μπορεί και να υπάρξουν εκπλήξεις». Των εκπλήξεων πάντως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, εξαιρείται ο Κ. Μητσοτάκης. Το σκεπτικό των επιτελών της Ν.Δ. για τον πρώην πρωθυπουργό είναι το εξής: «Έχει όλες τις ικανότητες και την εμπειρία για το ανώτατο αξίωμα, όμως, αν προτεινόταν για την Προεδρία, αυτό θα ήταν επιλογή ήττας. Το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, θα έβρισκε την ευκαιρία να φέρει στην επιφάνεια σύνδρομα του παρελθόντος».

Ποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να προτείνει η Ν.Δ. που να είναι ικανό να σταθεί απέναντι στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου; Κανείς δεν το ξέρει αυτή την ώρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ούτε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει καταλήξει κάπου. Η λύση Αβραμόπουλου, που έπεσε κάποια στιγμή στο τραπέζι, δεν φαίνεται να περπατάει. Ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος θα επιθυμούσε να είναι μονοκομματικός υποψήφιος ούτε ο Κ. Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να πάρει αυτό το ρίσκο.

Δύσκολοι δρόμοι

Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν για την ηγεσία της Ν.Δ. όποιον δρόμο και αν διαλέξει. Και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα λόγω της συντριπτικής αποδοχής που έχει από την κοινή γνώμη ο Κ. Στεφανόπουλος. Έτσι, είτε πει ο Κ. Καραμανλής ότι θα εκλέξει τον σημερινό Πρόεδρο μετά τις εκλογές είτε προτείνει για ύπατο αξίωμα άλλο πρόσωπο, με μεγάλη δυσκολία θα πείσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα της απόφασής του. Στην πρώτη περίπτωση η απάντηση που θα εισπράξει από την κυβέρνηση θα είναι ότι «παίζει με τους θεσμούς και οδηγεί τη χώρα σε περιπέτεια για να εισπράξει κομματικά οφέλη». Αν πάλι προτείνει άλλο πρόσωπο, θα πρέπει να εξηγήσει στη βάση του κόμματός του γιατί προσπέρασε τον Κ. Στεφανόπουλο και τον «δώρισε» στο ΠΑΣΟΚ.

Ένταση με Γ. Λούλη

Την ίδια ώρα ένταση προεκλήθη με τη συνέντευξη του συμβούλου του Κ. Καραμανλή, Γ. Λούλη, στο «Έθνος». Ο Γ. Λούλης, μεταξύ άλλων, εκφράζει την άποψη ότι «η Ν.Δ. είναι ένα φθαρμένο προϊόν με ικανό αρχηγό. Αυτό το προϊόν είναι πολύ δύσκολο να το παρουσιάσεις στην ελληνική κοινωνία γιατί έχει φορτία μεγάλα». Η πιο έντονη δημόσια αντίδραση ήρθε από τον Μ. Λιάπη: «Φθαρμένο προϊόν δεν είναι η Ν.Δ. και θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογικό άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους από τη Ν.Δ. να μιλάνε υποτιμητικά γι’ αυτή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “