Κριτικάρει τον Χριστόδουλο ­ προκαλεί τον Μητσοτάκη ο Στ. Μάνος

Ιδιαίτερα ριζοσπαστικές θέσεις ­ κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αιρετικές ­ ψήφισε στο ιδρυτικό του συνέδριο το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ενώ, όπως αναμενόταν, εξελέγη πρόεδρος ο κ. Στ. Μάνος με συντριπτική πλειοψηφία. Έλαβε 25Ο θετικές ψήφους, 11Ο αρνητικές, ενώ βρέθηκαν 8 λευκά και άκυρα.

Οι «ταύροι» πήραν ξεκάθαρη θέση σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα αλλά και στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ζητούν αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας και να συμφωνήσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ακόμη τον διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους, την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού με σταδιακή κατάργηση των κληρωτών. Κατάργηση της δωρεάν παιδείας για τους «έχοντες» και αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στους 35Ο συνέδρους από όλη τη χώρα επετέθη με δριμύτητα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για μονοκομματική λειτουργία ­ όπως είπε ­ του κράτους, αλλά και τη Ν.Δ. για διολίσθηση και λαϊκισμό. «Αντίπαλός μας είναι ο λαϊκισμός της Ν.Δ. Οι ασύστολες υποσχέσεις παροχών χωρίς αντίκρυσμα. Απέναντί μας έχουμε επίσης την κομματική οικονομία της αγοράς του κ. Σημίτη και τη διαφθορά που αυτή εκτρέφει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σ. Μάνος.

Ταυτοχρόνως έριξε το γάντι στον κ. Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε ουσιαστικά να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση διολισθαίνει επικίνδυνα προς τον λαϊκισμό δίδοντας ασύστολες υποσχέσεις παροχών την ίδια ώρα που μιλά για τεράστια κρυφά χρέη και αφανή ελλείμματα. Και απορώ πώς οι πολιτικοί του κύρους τού κ. Κ. Μητσοτάκη, που χρόνια τώρα δίδει αγώνα κατά της δημαγωγίας, επιβραβεύουν με τη σιωπή τους αυτόν τον κατήφορο».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σ. Μάνος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας: «Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τους Έλληνες. Αν η Ν.Δ. έχει να προτείνει καλύτερη λύση, εμείς είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε».

Αίσθηση προκάλεσε η αυστηρή κριτική που άσκησε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. «Δυστυχώς, το φαινόμενο της διολίσθησης προς τον εθνικισμό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση. Παρακολουθούμε όλοι τον τελευταίο καιρό την προσπάθεια του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει απόψεις για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει εμείς οι Έλληνες να αντιμετωπίζουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι δικαίωμά του, ασφαλώς, να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του. Δεν συμφωνούμε όμως. Οι δικές μας απόψεις είναι πιο κοντά με εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας».

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο κ. Θ. Πάγκαλος, τη Ν.Δ. ο κ. Τ. Νεράτζης, ενώ ήταν παρόντες οι κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, Μ. Παπακωσταντίνου και Α. Ανδριανόπουλος. Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος τόνισε ότι «χρειάζεται η δημιουργία ενός μετώπου εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου». Ο κ. Μ. Παπακωσταντίνου δήλωσε ότι προς το παρόν παραμένει ανεξάρτητος, ενώ ο κ. Α. Ανδριανόπουλος χειροκροτήθηκε όταν είπε ότι «φοβάμαι ότι δεν είμαι πολύ αριστερός ώστε να επιστρέψω στη Ν.Δ. και να κάνω την ουρά του ΚΚΕ». Είπε ακόμη ότι «εκτιμά τις προσπάθειες του κ. Σημίτη και κάποιων συνεργατών του, αλλά χρειάζεται ακόμη να μπει πολύ νερό στο αυλάκι».

Οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Γ. Ράλλης και Κ. Μητσοτάκης είχαν προσκληθεί αλλά δεν προσήλθαν στο ιδρυτικό συνέδριο των Φιλελευθέρων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “