Ντόρα: Προκαλούμε σύγχυση

Φωτιές ανάβουν στη Ν.Δ. οι συνδικαλιστές της και η… ΕΥΔΑΠ. Το φλερτ του γραμματέα της ΔΑΚΕ κ. Γ. Μανώλη με στελέχη της Αριστεράς, αλλά και η τακτική του κόμματος στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση τής κ. Ντ. Μπακογιάννη στη σύσκεψη των τομεαρχών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι βρήκε απρόσμενο σύμμαχο τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ένωσαν τις φωνές τους με της πρώην υπουργού.

Άστραψε

Μόλις χθες το μεσημέρι τα κορυφαία στελέχη κάθησαν γύρω από το τραπέζι, ο κ. Δ. Σιούφας ζήτησε να ληφθεί απόφαση για το περίφημο ασφαλιστικό ζήτημα των υπαλλήλων του ΟΤΕ. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε, πήρε τον λόγο και άστραψε και βρόντηξε. «Έχουμε κρίση πολιτικής ταυτότητας. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και με τη στάση που τηρούν αρκετοί προκαλούν σύγχυση στους ψηφοφόρους του κόμματος. Δεν μπορούμε να διαγράφουμε κορυφαία στελέχη που υπερασπίζονται τις θέσεις του κόμματος και να μην αντιδρούμε όταν άλλα στελέχη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμά μας», είπε με έμφαση και για υποστηρίξει την άποψή της ανέφερε τρία περιστατικά.

Το πρώτο είναι ότι πριν από 20 ημέρες ο υπεύθυνος της ΔΑΚΕ, αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικαλιστικού και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, έστειλε επιστολή στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος με την οποία ζητούσε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κατάργηση των ασφαλιστικών νομοσχεδίων του ’90 και του ’92. Νομοσχέδια που έφεραν στη Βουλή οι τότε υπουργοί κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας.

Την επιστολή συνυπέγραφε ένα συνδικαλιστικό στέλεχος του Συνασπισμού.

«Έχεις δίκιο»

Η πρώην υπουργός αντί να συναντήσει αντίδραση, καθώς ο κ. Γ. Μανώλης ανήκει στους πολιτικούς φίλους του κ. Κ. Καραμανλή, παραβίασε ανοιχτές πόρτες. «Έχεις δίκιο και ήδη έχω ζητήσει εξηγήσεις», της είπε ο πρόεδρος του κόμματος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και είπε ότι εκείνος του τηλεφώνησε με εντολή του προέδρου, τον ρώτησε γιατί έστειλε αυτή την επιστολή και η απάντηση που πήρε ήταν η εξής: «Επρόκειτο για κίνηση τακτικής, γιατί θέλαμε να απομονώσουμε τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ». Η εξήγηση αυτή δεν ικανοποίησε την ηγεσία και ο κ. Γ. Μανώλης έχει κληθεί σήμερα από τον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος πρόκειται να του κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις.

«Λάθη»

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η κ. Ντ. Μπακογιάννη ήταν η γραμμή που ακολούθησε το κόμμα στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. «Δώσαμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της θέσης μας και μιας ψηφοθηρικής διάθεσης. Έτσι στην κοινή γνώμη πέρασε ότι διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις». Ο κ. Κ. Καραμανλής συμφώνησε και σ΄ αυτό, ότι δηλαδή στη Βουλή έγιναν λάθη τακτικής. Συμφώνησε όμως και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του κόμματος σε εκείνη τη συνεδρίαση και θεωρητικά εκείνος χάρασσε τη γραμμή. Άλλα έλεγε όμως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και άλλα ο κ. Απ. Ανδρεουλάκος που ήταν εισηγητής και είχε υιοθετήσει θέσεις αντίθετες με την ιδιωτικοποίηση.

Τα μη άρτια

Το τρίτο ζήτημα ήταν η στάση που τήρησε η Ν.Δ. στην τροπολογία του κ. Κ. Λαλιώτη περί οικοδόμησης μη άρτιων οικοπέδων. «Μασήσαμε τα λόγια μας. Για να αρδεύσουμε δήθεν ψήφους στα θολά νερά και δεν υπερασπιστήκαμε πάγιες θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1974», είπε η πρώην υπουργός αιφνιδιάζοντας τους συνομιλητές της. Αποτέλεσμα; Βγήκαν από τη συνεδρίαση μονιασμένοι η ηγετική ομάδα και η Ντόρα Μπακογιάννη και παραδόθηκαν στην πυρά χαμηλόβαθμα στελέχη που δεν έχουν προσαρμοσθεί στις σύγχρονες φιλελεύθερες θέσεις του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “