Ο Σαρακατσάνος βλέπει, ακούει και δεν μιλάει

Σχέδια προσέγγισης του Γιώργου Σουφλιά καταστρώνουν στη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επεξεργάζονται «πακέτα προσφορών» προκειμένου να τον δελεάσουν να ενταχθεί στις τάξεις τους, τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Θεσσαλός πολιτικός αποφεύγει να δεσμευτεί. Βλέπει, ακούει και δεν μιλάει. Και βεβαίως απολαμβάνει με μεγάλη ικανοποίηση τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομά του. Δυόμισι χρόνια μετά την ήττα του στο συνέδριο και σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διαγραφή του βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο και αυτό, όπως λένε οι φίλοι του, «είναι κατάκτησή του και αποτέλεσμα δύο πραγμάτων: της συνεπούς παρουσίας του στην πολιτική ζωή περισσότερο από δύο δεκαετίες αλλά και της στάσης που τήρησε μετά την απομάκρυνσή του από τη Ρηγίλλης».

Προσεκτικά

Πράγματι, ο κ. Γ. Σουφλιάς όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε πολύ προσεκτικά. Κράτησε την ψυχραιμία του και δεν επετέθη προσωπικά στον κ. Κ. Καραμανλή ούτε έκανε δηλώσεις με τις οποίες θα έκλεινε οριστικά τον δρόμο της επιστροφής. Ταυτόχρονα όμως ούτε μια φορά δεν πήρε πίσω τις θέσεις του, οι οποίες ήταν η αιτία για τη διαγραφή του.

Ωρίμασε

Η πρώτη προσπάθεια για την προσέγγιση του Γ. Σουφλιά από τη Ρηγίλλης έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Την πρωτοβουλία πήρε ο κ. Μ. Λιάπης ο οποίος διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης με τον Θεσσαλό πολιτικό. Οι συζητήσεις τότε προχώρησαν μέχρι ενός σημείου αλλά δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. «Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ο Σουφλιάς πρέπει να επιστρέψει στους κόλπους της παράταξης», λένε στη Ρηγίλλης. Στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που άρχισε πριν από το καλοκαίρι, πάλι ο κ. Λιάπης πρωταγωνίστησε αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και ορισμένοι κοινοί φίλοι τους από την Αιτωλοακαρνανία. Οι ενδιάμεσοι όμως κάποια στιγμή ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Βασική αρχή του κ. Γ. Σουφλιά είναι ότι δεν κλείνει συμφωνίες με μεσολαβητές όσο και αν τους εμπιστεύεται. Ακούει μόνο τις απόψεις που του μεταφέρουν.

Καλό κλίμα

Ο κ. Μ. Λιάπης όταν κατάλαβε ότι η δική του αποστολή έχει ολοκληρωθεί πήγε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και του είπε: «Τώρα, Κώστα, ο χειρισμός είναι δικός σου. Το κλίμα είναι καλό, μπορείς να προχωρήσεις». Τα πράγματα παραμένουν ακόμη σ΄ αυτό το σημείο. Ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε καταστήσει σαφές ότι για να συζητήσει την επιστροφή του περιμένει πρωτοβουλία του κ. Κ. Καραμανλή. Δηλαδή να του τηλεφωνήσει να κλείσουν ραντεβού και να συζητήσουν τις προϋποθέσεις της επανένταξής του. «Ο Σουφλιάς είναι Σαρακατσάνος και αρκετά εγωιστής ώστε να γυρίσει χωρίς όρους και δεσμεύσεις για τον ρόλο που θα έχει στο κόμμα», λένε οι φίλοι του και αυτό είναι που προβληματίζει την ηγεσία της Ν.Δ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε την επιστροφή Σουφλιά, δεν θέλει όμως αυτό να γίνει με τρόπο που ουσιαστικά θα παραδέχεται ότι ήταν λάθος του που τον διέγραψε και τώρα επανορθώνει. Έτσι οι επιτελείς της Ρηγίλλης επεξεργάζονται σχέδιο που να ικανοποιεί και τον κ. Κ. Καραμανλή και τον κ. Γ. Σουφλιά και να μην εκθέτει κανέναν από τους δύο. Μια από τις προτάσεις της Ρηγίλλης θα είναι ή δεύτερη ή τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατειας ­ την πρώτη θέση κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβει ο κ. Μ. Έβερτ. Προς το παρόν όμως αυτό δεν φαίνεται να δελεάζει τον κ. Γ. Σουφλιά αφού προτιμά να παραμείνει στη μάχιμη πολιτική και να επανεκλεγεί στην περιφέρειά του με σταυρό.

Από του Μαξίμου

Παράλληλες κινήσεις όμως γίνονται και από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γνωστό ότι οι κ. Κ. Σημίτης έχει καλή γνώμη για τον Θεσσαλό πολιτικό αλλά και ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν κρύβει την εκτίμησή του για τον Πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να του προσφέρει υψηλή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αν αποφάσιζε να ανηφορίσει προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι τέτοιο όμως είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Γιώργο Σουφλιά λένε με τρόπο κατηγορηματικό: «Τα πάντα μπορούν να συμβούν εκτός από ένα ­ ο Σουφλιάς δεν θα πάει ποτέ στο ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμήσει να πάει στο σπίτι του».

Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο του κ. Κ. Καραμανλή στη διαπραγμάτευση. Γνωρίζει καλά ότι στην κρίσιμη στιγμή το συναίσθημα για την παράταξη θα βαρύνει στην απόφαση του άλλοτε αντιπάλου του στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Αλλά και όλοι οι πολιτικοί φίλοι που στάθηκαν δίπλα του και μετά την ήττα του στο συνέδριο τον συμβουλεύουν να επιστρέψει στο κόμμα και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος

Αντίθετα ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος φαίνεται ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Έχει κλείσει οριστικά πίσω του την πόρτα της Ρηγίλλης και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα ενταχθεί και επισήμως στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Η διαφορά της στάσης που τηρεί σε σχέση με τον κ. Γ. Σουφλιά φάνηκε και την Τετάρτη στη Βουλή. Εκείνος ψήφισε το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ ενώ ο Θεσσαλός πολιτικός συμφώνησε επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά προσήλθε στη Βουλή μετά την ονομαστική ψηφοφορία.

Πάντως ο κρίσιμος μήνας είναι ο Νοέμβριος. Τότε θα γίνει η τελική κρούση προς τον κ. Γ. Σουφλιά, διότι η επιθυμία του κ. Κ. Καραμανλή είναι να ενταχθεί στο κόμμα αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές, εάν αυτές βεβαίως γίνουν τον Μάρτιο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “