Ξαφνική επίθεση από τη Ν.Δ.

Πυρά ομαδόν σε όλα μέτωπα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση από τη Ν.Δ. Ηγεσία και κορυφαία στελέχη κατηγόρησαν με δριμύτητα τον κ. Κ. Σημίτη και πολλούς υπουργούς, για την κατάσταση στην Παιδεία, την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, τις καταχωρήσεις της κυβέρνησης στον Τύπο και το μοιραίο Φάλκον. Μάλιστα για το τραγικό δυστύχημα ανακοινώθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε για μια ακόμη φορά τον κ. Τ. Μαντέλη να παραιτηθεί.

Όλο το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. χθες ήταν επί ποδός. Ο κ. Κ. Καραμανλής ανέβαλε τη σύσκεψη των τομεαρχών και έδωσε εντολή στους τομεάρχες και στους απλούς βουλευτές να επισκεφθούν τα σχολεία που έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό, αλλά και εκείνα που θα στεγάζουν σεισμόπληκτους μαθητές.

Ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής πήγε στο Τζάνειο, στον Πειραιά, και από εκεί εξαπέλυσε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης. «Από την πρώτη ώρα είχαμε πει ότι η κυβέρνηση είναι ανάγκη να προτάξει το θέμα της ασφάλειας των μαθητών. Και ακόμη έπρεπε να κάνει έναν κατάλογο καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια της ευρύτερης περιοχής που επλήγη από τον σεισμό. Απεδείχθη ανίκανη να το κάνει», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όχι μόνο υπάρχουν προβλήματα μεγάλα, αλλά η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή βρίσκονται στην ουσία σε κατάσταση νάρκωσης».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του κόμματος ανακοίνωνε ότι το κόμμα του αποφάσισε «να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής προκειμένου να γίνει πλήρης διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών, όπου υπάρχουν».

Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή χθες νωρίς το πρωί. Παράλληλα ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να παραμένει στη θέση του ο υπουργός που έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη μιας υπηρεσίας, την οποία ο ίδιος επέκρινε για παραλείψεις».

Και ενώ ο εκπρόσωπος ασχολούνταν με τον κ. Τ. Μαντέλη, επτά βουλευτές κατέθεταν στη Βουλή την τροπολογία για θέσπιση αυστηρότερων ποινών σε μηχανικούς και εργολάβους. Στην πρόταση της Ν.Δ., την οποία συνέταξε ο καθηγητής κ. Π. Παυλόπουλος, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επιβάλλεται να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 286 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να περιλάβει και τις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών τιμωρούμενες σε βαθμό κακουργήματος και να μεταθέσει τον χρόνο έναρξης της παραγραφής στην επέλευση του αποτελέσματος». Σήμερα τα αδικήματα αυτά είναι πλημμελήματα και παραγράφονται στην πενταετία.

Η χθεσινή αντιπολιτευτική υπερδραστηριότητα της Ν.Δ. ολοκληρώθηκε με την ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που κατέθεσαν το μεσημέρι στη Βουλή οι κ.κ. Σ. Δήμας, Δ. Σιούφας και Δ. Παυλόπουλος, για τις κυβερνητικές καταχωρήσεις στον Τύπο, οι οποίες ανέφεραν τις ενέργειες της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Τα τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ερωτούν τον κ. Κ. Σημίτη μεταξύ άλλων «ποιο είναι το συνολικό κόστος της καταχώρησης και γιατί η κυβέρνηση δεν σκέφθηκε πως τα χρήματα αυτά θα ήταν περισσότερο χρήσιμο να διατεθούν για την περίθαλψη των σεισμοπαθών».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “