Οι εκλογές επί... σκηνής μετά τον σεισμό

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Όλοι οι σχεδιασμοί τους για τους προσεχείς μήνες γίνονται με το δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου. «Μόνο ένα απρόοπτο γεγονός που αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει θα μπορούσε να ματαιώσει αυτή την εξέλιξη» εκτιμούν τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Ρηγίλλης.

Πάντως, η συμφορά του σεισμού όχι μόνο δεν ματαίωσε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αντίθετα το ενίσχυσε. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. εμφανίζεται τώρα περισσότερο αποφασισμένη να προκαλέσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αφού θεωρεί ότι η συγκυρία την ευνοεί. Λίγες ημέρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Ρηγίλλης η ηγετική ομάδα ήταν μουδιασμένη. Φοβόταν ότι μια αναμέτρηση δύο μήνες πριν από την οριστική ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ ίσως να απέβαινε μοιραία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα στελέχη που εύχονταν να έβρισκε η κυβέρνηση μια φόρμουλα για την αποφυγή των εκλογών, χωρίς η Ν.Δ. να κατηγορηθεί από τη βάση της ότι παρέτεινε την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Μιχαάη Λιάπη προκάλεσαν ανοιχτά τον κ. Κ. Καραμανλή να πάρει θέση από τώρα αν θα επιδιώξει η όχι εκλογές τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τότε σιώπησε και δεν σήκωσε το γάντι που έριξαν η κυριότερη εσωκομματική του αντίπαλος αλλά και ο εξάδελφός του. Τώρα φαίνεται τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης προεξοφλούν ότι στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Κυριακή ο κ. Κ. Καραμανλής θα πει ότι «η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα και πρέπει τη λύση να την δώσει ο λαός όσο πιο σύντομα γίνεται».

Τι συνέβη και η ηγεσία της Ν.Δ. βαδίζει τώρα με πιο σταθερά βήματα προς την αναμέτρηση του Μαρτίου;

Η απάντηση που δίνουν κορυφαία στελέχη είναι απλή. «Ο μεγάλος πονοκέφαλός μας ήταν το Λεκανοπέδιο. Στην περιφέρεια, όπως φάνηκε από τις ευρωεκλογές, πάμε πολύ καλά. Στα αστικά κέντρα έχουμε πρόβλημα. Είναι προφανές όμως ότι τώρα με τόσες χιλιάδες αστέγους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι άστεγοι τον Μάρτιο, το κλίμα θα είναι διαφορετικό».

Η Ν.Δ. λοιπόν ποντάρει τώρα στις σκηνές προκειμένου να αυξήσει τη δύναμή της στην Αθήνα. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Ρηγίλλης είναι πως όσο καλά και αν λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός στην αποκατάσταση των πληγέντων πάντα θα υπάρχουν διαμαρτυρίες και δυσαρέσκειες. Για τον λόγο αυτό η Ν.Δ. ήδη ρίχνει το βάρος της στο θέμα αυτό. Έχει συγκροτήσει επιτελεία νομικών και πολιτικών μηχανικών τα οποία παρέχουν δωρεάν συμβουλές και αρωγή προς τους πληγέντες, ενώ ταυτόχρονα έχουν δοθεί οδηγίες στους βουλευτές να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των σεισμοπαθών. Παράλληλα η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της Ν.Δ., η οποία συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνει καταγγελίες και παράπονα πολιτών, τα οποία το κόμμα θα τα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η χώρα τον Μάρτιο θα οδηγηθεί σε εκλογές. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι θετική μια τέτοια εξέλιξη, αφού κατά την άποψη τους στο ερώτημα προς τους ψηφοφόρους « Σημίτης ή Καραμανλής» νικητής θα αναδειχθεί ο κ. Σημίτης. Επιπλέον στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι εκείνος που θα προκαλέσει αυτές τις εκλογές θα τις χάσει διότι οι ψηφοφόροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αυτή την ώρα επιζητούν ασφάλεια και σταθερότητα.

«Η ένταξη στην ΟΝΕ, η θετική πορεία της οικονομίας και η σύντομη επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος δεν επιτρέπουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «Όποιος κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα το πληρώσει».
«Κλειδί» το θέμα της προεδρίας
Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την αναμέτρηση του Μαρτίου, υπάρχει όμως και μεγάλη ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να αντιπαραθέσει στις εκλογές το δίδυμο Σημίτη – Στεφανόπουλου απέναντι στο δίδυμο Καραμανλή και του οποίου υποψήφιου θα πρότεινε για την προεδρία. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που φαίνεται να σκοντάφτει στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος έχει αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν θα ήθελε να προταθεί για υποψήφιος μόνο από ένα κόμμα. Επομένως θεωρείται πιθανό να αρνηθεί ευγενικά την υποψηφιότητα, αν δεν βρεθεί τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα να την στηρίξει. Αυτή την ώρα πάντως κανένα από το μικρά κόμματα δεν φαίνεται διατεθειμένο να πει «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Δύο σενάρια

Τι πρόκειται να γίνει αν ο κ. Κ. Στεφανόπουλος αρνηθεί την υποψηφιότητα; Αυτό κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το απαντήσει αυτή την ώρα. «Απορία ψάλτου βηξ» έλεγε χαρακτηριστικά ένα κορυφαίο στέλεχος στο οποίο απευθύναμε το ερώτημα. Τα σενάρια σ’ αυτή την περίπτωση είναι δυο. Είτε το ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει τη Ν.Δ. ότι με την άρνησή της να στηρίξει τον κ. Κ. Στεφανόπουλο στερεί από τη χώρα ένα πολύ άξιο πρόεδρο και παράλληλα προκαλεί την περιπέτεια των εκλογών δυο μήνες πριν από την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Το δεύτερο σενάριο είναι να προτείνει ένα άλλο πρόσωπο με το οποίο θα συμφωνούν τουλάχιστον δύο από τα τρία μικρά κόμματα της Βουλής. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρόσωπο που θα προταθεί θα εκλεγεί κιόλας.

Και τα δυο αυτά σενάρια όμως δεν μπορεί κανείς αυτή την ώρα να τα υιοθετήσει αφού δεν φέρουν τη σφραγίδα του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η άποψη του Πρωθυπουργού ­ όπως λένε οι συνομιλητές του ­ εξακολουθεί να είναι η ίδια. «Εμείς», λέει με κάθε ευκαιρία, «θα επιμένουμε στην πρότασή μας για την επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου». Είναι προφανές ότι το παιχνίδι έχει ανοίξει και μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε οι πάντες θα αποκαλυφθούν, οι μπλόφες θα διαδέχονται η μία την άλλη. Γι’ αυτό απαιτούνται ψυχραιμία και γερά νεύρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “