ΤΟ ΦΑΛΚΟΝ ΕΙΧΕ «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Την ώρα που η χώρα θρηνεί πάνω στα ερείπια τους 137 νεκρούς της, μια νέα συμφορά μαύρισε τις καρδιές Ελλήνων και Κυπρίων. Μόνο που η δεύτερη τραγωδία ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφού το μοιραίο Φάλκον εγκαίρως είχε δώσει σημεία ότι αντιμετώπιζε προβλήματα.

Χθες αποκαλύφθηκε ότι ο Πρωθυπουργός έζησε με το ίδιο αεροσκάφος παρόμοια περιπέτεια όταν ταξίδευε τον περασμένο Δεκέμβριο προς τη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής. Το πρωθυπουργικό γραφείο εγγράφως ζήτησε από την Ολυμπιακή να κάνει εξονυχιστική έρευνα στο αεροσκάφος. Η απάντηση των τεχνικών όμως ήταν καθησυχαστική. Όλα είναι καλά, είπαν οι ειδικοί, και τα όσα συνέβησαν στην πτήση του Κ. Σημιτη αποδόθηκαν σε κενά αέρος.

Αποτέλεσμα; Η χώρα κηδεύει αύριο ακόμη 6 παιδιά της και ανάμεσά τους τον Γιάννο Κρανιδιώτη και τον γιο του Νίκο. Πατέρας και γιος θα ταφούν μαζί. Η Κύπρος, η γενέτειρα του Γιάννου, ντύθηκε στα μαύρα. Έχασε ένα σπουδαίο παιδί της, έναν ακούραστο μαχητή της υπεράσπισης των εθνικών της δικαίων. Έναν άνθρωπο που πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπό του τον αυριανό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα τους έξω από την πόρτα της μάνας του Γιάννου στην Κύπρο. «Πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας» τη χαρακτήρισε ο Βάσος Λυσσαρίδης ­ αφού είναι η γυναίκα που η μοίρα τής έταξε να κηδέψει μαζί γιο και εγγονό.

Πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. «Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» ζήτησε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος θα παρακολουθήσει προσωπικά τη διαδικασία αναζήτησης ευθυνών. Ήδη καθαιρέθηκε ουσιαστικά ο υπεύθυνος της υπηρεσίας που διαχειριζόταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, πιλότος Μιλτιάδης Τσαγκαράκης. Η τυπική διαδικασία θα γίνει από τη διοίκηση της Ολυμπιακής τις προσεχείς ημέρες. (Σελ. 7)

Στο άλλο μέτωπο της συμφοράς, του Εγκέλαδου, τώρα: Χθες ολοκληρώθηκαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα ερείπια. Ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών έφθασε τους 137. Ανάμεσά τους, 21 νέοι και παιδιά κάτω των 18 ετών. Το ρεκόρ, χωρίς αμφιβολία, το είχε το εργοστάσιο της Ρικομέξ, αφού μέσα στα συντρίμμια του βρήκαν το θάνατο 42 άνθρωποι. Για τους υπόλοιπους ­ όσους επιβίωσαν του σεισμού ­ χθες ήταν η ημέρα του πανικού στον οποίο συνέβαλε αποφασιστικά και ο… αρμόδιος υπουργός! (Σελ. 15-19).

Το μόνο προπύργιο χαράς και ευδαιμονίας σ΄ αυτή τη χώρα φαίνεται ότι είναι ο «ναός» της Σοφοκλέους, ο οποίος απέδειξε και πάλι ότι δεν χαμπαρίζει από συμφορές. Παντακόσια δεκαέξι δισ. δρχ. τζίρο είχε χθες το Χρηματιστήριο, κάνοντας νέο ρεκόρ. Ο Δείκτης έφθασε τις 6.181 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 2,10 %. Μάλιστα, 137 μετοχές έκαναν λίμιτ απ, παρακαλώ! (Σελ. 51).

Κατά τα άλλα η Ευρώπη παρακολουθεί αυτές τις ημέρες όσα αποκαλύπτονται σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο για τη δράση των Σοβιετικών πρακτόρων στη Δύση την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Τα νεώτερα είναι ότι άνθρωποι της KGB δεν δρούσαν μόνο στην Αγγλία, αλλά και στη Γαλλία. Στο Παρίσι υπήρχαν ­ λένε ­ καμιά πενηνταριά πράκτορες, ο οποίοι είχαν διεισδύσει και σε γνωστά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η εφημερίδα «Μοντ». Κάπως περίεργα αρχίζουν να ακούγονται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “