Τον ξάδελφο δεν τον διαλέγεις

Όσο και αν γυρίσουν πίσω στον χρόνο, ο Κώστας Καραμανλής και ο Μιχάλης Λιάπης δεν θυμούνται ούτε στα παιδικά τους χρόνια ούτε στην εφηβεία να ήταν φίλοι. Δεν έπαιζαν ποτέ μαζί, δεν πήγαιναν σινεμά και σε πάρτι, δεν είχαν κοινές παρέες και πολύ περισσότερο δεν έκαναν ποτέ μαζί διακοπές. Συναντιόνταν μόνο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις κάποιες Κυριακές και αντήλλασσαν μερικές τυπικές κουβέντες. Ποτέ δεν είχαν να πουν τίποτε περισσότερο από τα τυπικά αφού δεν ταίριαζαν καθόλου ως άνθρωποι. Ο Κώστας είχε υιοθετήσει από μικρός το «λαϊκό» στυλ. Ντυνόταν πάντα πολύ πρόχειρα, «συνήθως χωρίς πολύ γούστο», λένε οι φίλοι όταν θέλουν να τον πειράξουν, του άρεσαν τα ξενύχτια, τα ρεμπέτικα τραγούδια και οι παρέες με πολύ κέφι. Παράλληλα όμως ήταν ένας συγκροτημένος φοιτητής που ποτέ δεν άλλαξε προσανατολισμό, γι΄ αυτό και οι σπουδές του είναι πολύ καλές. Σπούδασε Νομική και στη συνέχεια πήγε για μεταπτυχιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Πανεπιστήμιο Ταφτ της Βοστώνης.

Παιδί του κολεγίου

Ο Μιχάλης ήταν και είναι στον αντίποδα του Κώστα. Πολλοί τον αποκαλούν «παιδί του κολεγίου». Ο ίδιος δεν ενοχλείται με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αντίθετα, δηλώνει ευθαρσώς ότι «είμαι απόφοιτος του Κολλεγίου, εκεί φοιτούν και τα παιδιά μου γιατί αυτό αποτελεί παράδοση της οικογενείας μας». Δεν είναι όμως μόνο αυτό ο Μιχάλης Λιάπης. Πρόκειται για έναν έξυπνο άνθρωπο, με πολιτική εμπειρία, μόρφωση και συγκρότηση. Γιος της αγαπημένης αδελφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αντιγόνης, βρέθηκε από πολύ μικρός στο περιβάλλον του πατριάρχη της παράταξης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μεγάλη αδυναμία στον Μιχάλη. Σε αυτό συμφωνούν όλοι στην οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας πήγε για μεταπτυχιακά στο Παρίσι, εκεί όπου ο θείος του ήταν αυτοεξόριστος. Αργότερα εργάστηκε δίπλα στον μεγάλο πολιτικό, σχεδόν 13 χρόνια, και κατάφερε να διδαχθεί πολλά από αυτή την εμπειρία. Μια εμπειρία, όπως λέει ο ίδιος, την οποία δεν ανταλλάσσει ποτέ και με τίποτα.

Κοσμικός

Σε αντίθεση με τον εξάδελφό του, ο Μιχάλης Λιάπης ήταν και είναι πάντα ντυμένος άψογα. Είναι μάλλον κοσμικός, αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Του αρέσουν όμως πολύ τα καλά εστιατόρια, τα ωραία ρούχα και οι άψογες γραβάτες. Είναι αθλητικός, του αρέσουν τα σπορ, αγαπάει πολύ το κολύμπι και έχει μάθει και τα δυο του παιδιά να το αγαπούν το ίδιο. Είναι ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος. Ακόμη περισσότερο ευγενής είναι η σύζυγός του Αμαλία. Απλή, καλλιεργημένη και άνθρωπος που αποφεύγει τη δημοσιότητα. «Εκείνη με παρέσυρε στη Μύκονο για διακοπές τα καλοκαίρια. Όταν ήμουν νέος μού άρεσαν πάντα τα ερημικά νησιά», λέει γελώντας ο Μιχάλης όταν θέλει να πειράξει τη σύζυγό του, η οποία πράγματι αγαπάει πολύ τη Μύκονο.

Μυκονιάτης από τη μητέρα του είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Χρόνια και χρόνια περνάει μέρος των διακοπών του στο νησί, αλλά ούτε και εκεί ανταμώνουν οι δρόμοι των εξαδέλφων. Άλλα στέκια προτιμά ο ένας και άλλα ο άλλος.

Ουδέτερη σχέση

Ο Κώστας επέλεξε από μικρός το «λαϊκό» στυλ. Ο Μιχάλης το αριστοκρατικό. Ποτέ δεν έγιναν φίλοι, αλλά και ποτέ δεν μάλωσαν. Οι δρόμοι τους δεν συναντώνται, αλλά και για τους δύο υπεράνω όλων είναι η οικογένεια. Μια οικογένεια στην οποία οφείλουν την πολιτική τους σταδιοδρομία
Στο ερώτημα αν τελικά, παρ΄ όλα αυτά, τα δύο ξαδέλφια έχουν καλή σχέση, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η σχέση τους δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Είναι ουδέτερη, με πολλές διακυμάνσεις. Και όπως είναι φυσικό, είναι ανταγωνιστική εξ απαλών ονύχων. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν μαλώσει ποτέ. Τηρούν τα προσχήματα αφού πάνω από όλα και για τους δύο είναι η οικογένεια. Η οικογένεια του πατριάρχη, στην οποία οφείλουν και οι δύο την πολιτική τους σταδιοδρομία.

Το ρήγμα

Το πρώτο μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των εξαδέλφων εμφανίστηκε την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ. Ο τότε πρόεδρος του κόμματος από την πρώτη στιγμή πήρε στο πλευρό του τον Κώστα Καραμανλή. Του έδωσε ρόλο σημαντικό, αφού ήθελε να είναι ο διάδοχός του. Όχι βέβαια τόσο νωρίς όσο συνέβη. Ο Μιχάλης Λιάπης αυτή την υπερβολική διάκριση δεν την είδε ποτέ με καλό μάτι. Μετά το συνέδριο της Χαλκιδικής, εκεί όπου ο Κώστας Καραμανλής ουσιαστικά χρίστηκε ο επόμενος πρόεδρος, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο Μιχάλης Λιάπης πέρασε στο στρατόπεδο των διαφωνούντων. Σύσφιγξε τις σχέσεις του με τη Μητσοτακική πτέρυγα και πολλές φορές «χτύπησε» τον Μιλτιάδη Έβερτ από το ίδιο μετερίζι με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η φυσική κατάληξη αυτής της πορείας ήταν να βρεθεί στο στενό επιτελείο του Γιώργου Σουφλιά. Πολλοί μάλιστα τότε τον αποκαλούσαν «υπαρχηγό» αφού ήταν ένας από τους ανθρώπους που καθόριζαν τη στρατηγική της λεγόμενης «κίνησης των τριών» την οποία αποτελούσαν ο Σουφλιάς, ο Μάνος και η Μπακογιάννη.

Στο πλευρό του

Σε μια νύχτα όμως τα σχέδιά του έγιναν άνω κάτω. Ο εξάδελφός του αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία και εκείνος έπρεπε να σταθεί δίπλα του. Μετά πόνου ψυχής εγκατέλειψε το επιτελείο του Γιώργου Σουφλιά και δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Καραμανλή. Κινήθηκε όμως όλη εκείνη την περίοδο με απόλυτη διακριτικότητα, ώστε κανείς δεν τον επέκρινε για τη στάση που τήρησε.

Σύννεφα

Τώρα η δύσκολη σχέση των εξαδέλφων περνάει ίσως τη σημαντικότερη κρίση της. Ο Κώστας Καραμανλής όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τοποθέτησε τον εξάδελφό του στο κρίσιμο πόστο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Την ίδια θέση δηλαδή που κατείχε ο σημερινός πρόεδρος επί ηγεσίας Έβερτ. Οι πρώτοι μήνες της συνεργασίας τους κύλησαν εν ειρήνη. Μάλιστα ο Μιχάλης Λιάπης προσπάθησε συστηματικά να γεφυρώσει το χάσμα της Καραμανλικής με τη Μητσοτακική πτέρυγα γιατί πιστεύει ότι μόνο ενωμένη η παράταξη μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Σύντομα όμως εμφανίστηκαν τα σύννεφα, που όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης τα περίμεναν. Ο Κώστας Καραμανλής σταδιακά και μεθοδικά απομάκρυνε τον εξάδελφο από κοντά του. Υποβάθμισε τον θεσμικό του ρόλο στο κόμμα, με αποτέλεσμα ο Μιχάλης Λιάπης να μην έχει λόγο στη λήψη καμίας σημαντικής απόφασης. Αποκορύφωμα της περιθωριοποίησης του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού ήταν η προετοιμασία των ευρωεκλογών. Δεν του ζητήθηκε η γνώμη ούτε για τη στρατηγική ούτε για τα τηλεοπτικά σποτ ούτε για τα συνθήματα. Για όλα ενημερώθηκε εκ των υστέρων. Στον Πολιτικό Σχεδιασμό ουσιαστικά τον έχουν υποκαταστήσει δύο έμπιστοι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, οι κ.κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Λούλης. Οι μόνοι άνθρωποι που συνεργάζονται στενά με τον πρόεδρο και γνωρίζουν πρώτοι όλες του τις αποφάσεις.

Ανοιχτή διαφωνία

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των εξαδέλφων βγήκε προς τα έξω την περασμένη Δευτέρα. Ο Μιχάλης Λιάπης διαφώνησε ανοιχτά με την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζήτησε να ξεκαθαρίσει ο κ. Κ. Καραμανλής τη θέση του εδώ και τώρα και να δηλώσει αν θα προκαλέσει ή όχι εκλογές τον Μάρτιο. Από σύμπτωση ίσως ­ αν και λίγοι το πιστεύουν ­ την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και η Ντ. Μπακογιάννη.

Το σίγουρο είναι ότι η σχέση των εξαδέλφων έχει περάσει από 40 κύματα και θα περάσει από άλλα τόσα. Είναι το ίδιο σίγουρο όμως ότι εάν ο Κώστας Καραμανλής γίνει πρωθυπουργός, ο Μιχάλης Λιάπης θα είναι μέλος της κυβέρνησής του και μάλιστα σε νευραλγικό υπουργείο. Είπαμε ότι και για τους δύο υπεράνω όλων είναι η οικογένεια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “