Κώστα, πάρε θέση

Διχάζει τη Ν.Δ. η εκλογή Προέδρου. Το βαρύ κλίμα και οι διαφωνίες που υπήρχαν τους τελευταίους τρεις μήνες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία, βγήκαν χθες στην επιφάνεια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιχάλης Λιάπης και η Άννα Ψαρούδα-Μπενακη κάλεσαν τον Κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τώρα ποια στάση θα κρατήσει τον Μάρτιο ώστε να σταματήσει ­ όπως είπαν ­ η σύγχυση που υπάρχει στη βάση του κόμματος.
Ήταν η πρώτη φορά που η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση των τομεραχών διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από την επίσημη κομματική γραμμή.

Και ήταν η πρώτη φορά που ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και εξάδελφος του προέδρου της Ν.Δ. Μ. Λιάπης κατέθεσε τη διαφωνία του παρουσία άλλων στελεχών. Μέχρι σήμερα έλεγε τη θέση του απευθείας στον πρόεδρο. Και σίγουρα ήταν η πρώτη φορά που η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή.

Δεν απάντησε

Ο πρόεδρος του κόμματος, κατά την πάγια τακτική του, απέφυγε να απαντήσει στα κορυφαία στελέχη. Άκουσε τις απόψεις τους και ύστερα περιορίστηκε να ρωτήσει: «Έχουμε τίποτε άλλο;». Την επίσημη κομματική θέση την εξέφρασαν οι Π. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας. Η Ντ. Μπακογιάννη είπε στον Κ. Καραμανλή ότι την Κυριακή στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη πρέπει να τοποθετηθεί ανοιχτά εάν θα προκαλέσει ή όχι εκλογές τον Μάρτιο. «Εγώ πιστεύω ­ τόνισε ­ ότι πρέπει να προκαλέσουμε εκλογές σε κάθε περίπτωση. Αλλά και αν υποστηρίζουμε το αντίθετο, πρέπει να κάνουμε γνωστή τη θέση μας. Διαφορετικά τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν και θα εμφανιζόμαστε χωρίς θέση την ώρα που ο Σημίτης έχει ανοίξει τα χαρτιά του».

Η Ντ. Μπακογιάννη διαφώνησε και με τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος για την οικονομία. Είπε ότι οι καταχωρήσεις που μπήκαν στις εφημερίδες την Κυριακή είχαν σημαντικές ελλείψεις και αδίκησαν τη δουλειά που έχει γίνει στη Ν.Δ.

Κλίμα ηττοπάθειας

Νωρίτερα, ο Μ. Λιάπης είχε επαναλάβει στην άτυπη συνεδρίαση των στενών συνεργατών του προέδρου, τον λεγόμενο «πρωινό καφέ», την πάγια θέση του ότι «πρέπει να πει καθαρά την άποψή του τώρα ο Κ. Καραμανλής ώστε να μην καλλιεργείται μεταξύ των άλλων κλίμα ηττοπάθειας στη βάση του κόμματος. Σε μερικά πράγματα στην πολιτική ­ κατέληξε ­ δεν υπάρχει γκρίζο. Η θέση πρέπει να είναι καθαρή. Ή άσπρο ή μαύρο».

Ο Π. Παυλόπουλος απάντησε στην Ντ. Μπακογιάννη ότι θα ήταν λάθος αυτή την ώρα να αποκαλύψει τη στρατηγική του ο Κ. Καραμανλής.

«Τώρα, έτσι όπως κινούμαστε, έχουμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αφήνουμε τον Πρωθυπουργό να εκτίθεται, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο να μην έχει τίποτα καινούργιο να πει». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Σιούφας. Και αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Ρηγίλλης.

Εγκλωβισμένος

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης τώρα είναι εγκλωβισμένος στην επιλογή Στεφανόπουλου και δεν έχει καμία δυνατότητα ελιγμού ώστε να συνάψει συμμαχίες με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Επομένως ­ κατά την άποψή τους ­ η Ν.Δ. θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Λένε ακόμη τα ίδια στελέχη ότι μ’ αυτή την τακτική της Ν.Δ., ο Κ. Σημίτης μέχρι τις αρχές του έτους θα έχει αδειάσει τη φαρέτρα του από τις παροχές και τις υποσχέσεις οι οποίες θα έχουν ξεχασθεί τον Μάρτιο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Καραμανλής κρατά κλειστά τα χαρτιά του όχι μόνο για λόγους τακτικής, αλλά γιατί βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση με την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου.

Από την μια πλευρά πρέπει να δικαιολογήσει στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του γιατί δεν στηρίζει Στεφανόπουλο και τον εκχωρεί στο ΠΑΣΟΚ και από την άλλη, αν τον στηρίξει, πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Πρώτα λοιπόν πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή και ύστερα να ανοίξει τα χαρτιά του.

ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ

Δεν είναι όμως μόνο ο Κ. Καραμανλής που δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Την ίδια τακτική τηρούν και το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Μόνο ο Συνασπισμός έχει προτείνει τον Λ. Κύρκο για την Προεδρία. Μια πρόταση όμως που συναντά δυσκολίες καθώς ορισμένα στελέχη του κόμματος έχουν επιφυλάξεις για τον αν θα έπρεπε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του το κόμμα.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι εκτός του Συνασπισμού, που έχει πάρει ήδη απόφαση να μη στηρίξει τον Κ. Στεφανόπουλο, τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΔΗΚΙ θα ακολουθήσουν ανάλογη πορεία. Πάντως, τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν θα προτείνουν κάποιο πρόσωπο για Πρόεδρο ή θα ακολουθήσουν άλλη τακτική μέσα στη Βουλή.

Δηλαδή, για παράδειγμα, αν θα ψηφίσουν λευκό. Χθες, ο Δ. Τσοβόλας κατηγόρησε με δριμύτητα τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τη δημοτικότητα του Κ. Στεφανόπουλου στο «χρηματιστήριο» των προσεχών εκλογών.

Κύκλοι του ΚΚΕ τόνιζαν από την πλευρά τους ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί με την προεδρολογία να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα εθνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ο Λ. Κύρκος

Στο μεταξύ ο Λεωνίδας Κύρκος σχολίασε χθες με έντονο τρόπο τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την πρόταση του ΣΥΝ.

«Λυπούμαι πολύ για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε στη Θεσσαλονίκη την πρόταση του ΣΥΝ. Ο Σημίτης έχασε όχι μόνο την ψυχραιμία του, αλλά και το ήθος του».

Ο Λ. Κύρκος τόνισε ακόμη ότι «η πρόταση του ΣΥΝ είναι πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης, ανατρεπτικού χαρακτήρα και ρήξης με το κατεστημένο και τις πάγιες νοοτροπίες του». Και κατέληξε, επικρίνοντας τον κ. Σημίτη, ο οποίος είχε πει ότι η πρόταση του ΣΥΝ διευκολύνει τη Δεξιά.

«Αλήθεια όμως, ποιος με όλη την πολιτική του και τη μακρόχρονη διαχείριση της εξουσίας ανταποκρίνεται όχι σε “μικροκομματικές σκοπιμότητες της Δεξιάς” αλλά στη μέγιστη επιδίωξή της να διατηρήσει το Κεφάλαιο, τον έλεγχο της ελληνικής κοινωνίας, διευκολύνοντας να ξανάρθει τελικά και η ίδια η Δεξιά στην εξουσία;».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “