Θέλει βουλευτές της ηλικίας του

Το ιδανικό προφίλ του βουλευτή της Ν.Δ., που θα επιθυμούσε ο κ. Κ. Καραμανλής να εκλεγεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι το εξής: να είναι νέος, δηλαδή κάτω των 45. Επιτυχημένος επαγγελματικά, είτε επιστήμονας είτε επιχειρηματίας. Να διαθέτει κοινωνική επιφάνεια στην περιφέρεια όπου ζει. Να μην έχει εμπλακεί ενεργά μέχρι σήμερα στις εσωκομματικές διαμάχες. Και αν δεν είναι μέλος του κόμματος, ακόμα καλύτερα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να ανανεώσει ριζικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα . Εκτιμά ότι σε ένα μεγάλο μέρος της διακατέχεται από σύνδρομα και αντιπαλότητες του παρελθόντος και ρίχνει περισσότερο βάρος στις εσωκομματικές διαμάχες παρά στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου. Είναι γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. από την περίοδο Μητσοτάκη είναι χωρισμένη σε ομάδες. Την περίοδο Έβερτ η ομαδοποίηση αποτελούσε επίσημη λειτουργία του οργάνου. Το «εμείς» και οι «άλλοι» λεγόταν φανερά. Επί Καραμανλή οι ομάδες έγιναν περισσότερες ­ τουλάχιστον τέσσερις ­ μόνο που οι βουλευτές τηρούν τα προσχήματα και δεν μιλούν δημοσίως εναντίον του προέδρου. Ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι η συνέχιση των ομαδοποιήσεων θα του δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα αν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Το να γίνει όμως η μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζει, είναι μια κουβέντα. Οι βουλευτές δεν διορίζονται, αλλά εκλέγονται, και επομένως δύσκολα η ηγεσία πλαισιώνεται την επομένη των εκλογών από τους βουλευτές που θα επιθυμούσε. Υπάρχουν όμως τρόποι ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ να προσεγγίσει κανείς τον στόχο του στο μέτρο του δυνατού, και μάλιστα μέσα από διαδικασίες που προβλέπει η λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος.

Η πρώτη διαδικασία που αποφασίστηκε είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος και έμπιστος συνεργάτης του προέδρου, κ. Γιώργος Βλάχος, έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις οργανώσεις με την οποία ζητεί από τις 15 έως τις 25 Σεπτεμβρίου να συγκληθούν τα Νομαρχιακά Συμβούλια και να προτείνουν υποψήφιους βουλευτές.
Στη Ν.Δ. όταν λέμε προκριματικές εκλογές δεν σημαίνει ότι ψηφίζουν όλα τα κομματικά μέλη, αλλά μόνο τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν κομματικά στελέχη που κατέχουν ή κατείχαν ή διεκδίκησαν αξιώματα. Δηλαδή νομάρχες, δήμαρχοι, πρώην βουλευτές πρώην πολιτευτές κ.λπ. Η δεύτερη διαδικασία που αποφασίστηκε για την επιλογή υποψηφίων φωτογραφίζει ακόμη καλύτερα τις προθέσεις της ηγεσίας. Ποια είναι αυτή; Μετά τις προκριματικές εκλογές θα συγκληθούν τα λεγόμενα Κοινωνικά Συμβούλια. Είναι όργανα που τα αποτελούν «στελέχη της κοινωνίας» κατά την έκφραση της Ρηγίλλης. Δηλαδή εκπρόσωποι φορέων Επιμελητηρίων, σωματείων κ.λπ. Εκεί θα μπορεί το κάθε μέλος του Συμβουλίου να προτείνει για υποψήφιο βουλευτή όποιο πρόσωπο θεωρεί ικανό, χωρίς να είναι αναγκαστικά κομματικό μέλος της Ν.Δ. Σε αυτά τα πρόσωπα η Ρηγίλλης θα ρίξει όλο το βάρος. Αν είναι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο πρόεδρος για τους νέους βουλευτές, θα τους ασκηθούν πιέσεις να αποδεχθούν την τιμή να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Είναι αυτονόητο ότι πλέον με την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών οι περισσότεροι πρώην βουλευτές και οι πρώην πολιτευτές κινδυνεύουν σοβαρά να βρεθούν εκτός λίστας. Όσο για τους βουλευτές εν ενεργεία, ο πρόεδρος πολύ θα επιθυμούσε αρκετοί να είναι εκτός, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αφού οι βουλευτές είναι πάντα ξανά υποψήφιοι. Για τους ανεπιθύμητους θα εφαρμοστεί το παλιό μέτρο του αποκλεισμού από τον κομματικό μηχανισμό, ώστε να δυσκολευτεί η εκλογή τους. Αυτό οι βουλευτές το γνωρίζουν καλά και ήδη οργανώνουν την άμυνά τους . Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο κομματικός μηχανισμός θα στηρίξει δύο κατηγορίες υποψηφίων. Τους ανθρώπους του προέδρου και τα νέα πρόσωπα που θα προκύψουν από τις προτάσεις των Κοινωνικών Συμβουλίων και τις προκριματικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη, ο κ. Κ. Καραμανλής επιδιώκει να πετύχει ένα ακόμα στόχο: να θέσει ουσιαστικά «πλαφόν ηλικίας στους βουλευτές». Να κλείσει τον δρόμο δηλαδή σε στελέχη που έχουν περάσει ένα όριο ηλικίας και να δημιουργήσει μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που ο μέσος όρος ηλικίας της να είναι 45 ετών.
Τρία πρόσωπα-κλειδιά θα τους περνούν από κόσκινο
Πέραν όμως των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, υπάρχουν στη Ρηγίλλης τρία πρόσωπα-κλειδιά που θα κόψουν την πίτα. Πρόκειται για τους συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή κ. Γ. Τουσίκαρη, ο οποίος θα περάσει από κόσκινο τους υποψήφιους της Βόρειας Ελλάδας, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτη που έχει αναλάβει τη Νότια Ελλάδα και τον κ. Γ. Αγγέλου ο οποίος θα ελέγξει τα πρόσωπα που θα προτείνουν τα Κοινωνικά Συμβούλια. Όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης, θεωρούν περισσότερο από βέβαιο ότι ο κομματικός μηχανισμός με όλες του τις δυνάμεις θα στηρίξει στη Β’ Αθηνών τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά και τον κ. Λ. Ζαγορίτη. Στην Α’ Αθηνών τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη. Στην Α’ Πειραιώς τους κ.κ. Σ. Μανούσο και Π. Μαντούβαλο και στη Β’ Πειραιώς τον κ. Γ. Κουράκο. Αυτοί είναι οι πλέον γνωστοί, υπάρχουν όμως δεκάδες άλλοι νέοι υποψήφιοι σε όλη τη χώρα που είναι φίλοι του προέδρου και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “