Οι διακοπές κάποτε τελειώνουν...

Η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, χθες το βράδυ στο Ηρώδειο, ήταν η αφορμή να ολοκληρώσει τις παρατεταμένες διακοπές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και να επιστρέψει από το Μαγγανάρι της Ίου στην Αθήνα.

Η επιστροφή του προέδρου ίσως τερματίσει τη δίμηνη καλοκαιρινή ραστώνη της Ρηγίλλης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν ότι με την παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή στην πρωτεύουσα θα σταλεί μήνυμα σε βουλευτές και κομματικά στελέχη ότι κάποτε οι διακοπές τελειώνουν. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ­ το οποίο μάλιστα βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας, όπως λένε τα στελέχη του ­ απέχει από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Μία αποχή που έχει προκαλέσει τη δυσφορία κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, αλλά και έντονα επικριτικά σχόλια εφημερίδων της παράταξης.

«Για περισσότερο από δύο μήνες η Ν.Δ. δεν έχει αναλάβει ούτε μία πρωτοβουλία, με την οποία να δίνει την εντύπωση στην κοινή γνώμη πως είναι η κυρίαρχη δύναμη» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: «Επειδή πήγαμε καλά στις ευρωεκλογές αυτό δεν σημαίνει ότι όλο το καλοκαίρι θα έπρεπε να κατεβάσουμε ρολά».

Ευθύνες

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στην ηγεσία, τονίζοντας ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με τη μακρά απουσία του από την Αθήνα ενίσχυσε τα διαλυτικά φαινόμενα του κομματικού μηχανισμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Βουλευτές που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά και απαιτείται να επικοινωνούν με τον πρόεδρο λένε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «έχουν να μιλήσουν στο τηλέφωνο μαζί του από την επομένη των ευρωεκλογών». Όσο για την πλειονότητα των βουλευτών, η οποία ούτως ή άλλως δεν βρίσκεται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αυτή διαμαρτύρεται, διότι, όπως τονίζουν αρκετοί βουλευτές, κινούνται στις εκλογικές περιφέρειες χωρίς να γνωρίζουν την επίσημη γραμμή ιδιαίτερα στο θέμα της εκλογής Προέδρου. «Κανείς μας δεν έχει κατανοήσει αν ο Καραμανλής θέλει ή δεν θέλει εκλογές τον Μάρτιο και αν θα ψηφίσει τελικά ή όχι για Πρόεδρο τον Στεφανόπουλο. Έτσι ο καθένας λέει την προσωπική του γνώμη και προκαλούμε σύγχυση στην εκλογική μας βάση».

Από την πλευρά τους βουλευτές φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή, μολονότι και εκείνοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί του, δικαιολογούν τη στάση του και επισημαίνουν ότι «ο πρόεδρος, μετά δύο νίκες στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, απέδειξε ότι ξέρει πότε πρέπει να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και κανείς δεν θα του υπαγορεύσει με ποιο τρόπο θα ασκεί τα ηγετικά του καθήκοντα». Προσθέτουν επίσης ότι «με την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δώσει τις απαντήσεις που αναμένουν στελέχη και ψηφοφόροι σε όλα τα θέματα. Και τότε εκείνοι που τον επικρίνουν, σε όποια τάση και αν ανήκουν, θα δηλώνουν και πάλι ικανοποιημένοι με την ομιλία του και τη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα παραχωρήσει».

«Καλό χειμώνα»

Πάντως, ανεξαρτήτως των υπερβολικών εκτιμήσεων που διατυπώνονται και από τις δύο πλευρές, η πραγματικότητα είναι ότι το κόμμα της Ν.Δ. δεν βρίσκεται στην καλύτερή του στιγμή και πρέπει σύντομα ηγεσία και στελέχη να πουν «καλό χειμώνα» και να ξεκινήσουν δουλειά πριν τους προλάβουν οι εξελίξεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “