Το δίδυμο της επιτυχίας

΄Ηταν η πολλοστή φορά που η Βάσω Παπανδρέου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάθησαν στο ίδιο τραπέζι να συσκεφθούν. Τα τελευταία τρία χρόνια συσκέφθηκαν εκατοντάδες φορές, για θέματα σημαντικά, αλλά καθόλου εντυπωσιακά, όπως οι τιμές της ντομάτας, της πατάτας και των διδάκτρων των φροντιστηρίων. Βλέπετε τότε η Βάσω Παπανδρέου ήταν υπουργός Ανάπτυξης και ο Μιχάλης Χρυχοΐδης υφυπουργός Εμπορίου. Αυτή τη σύσκεψη όμως θα την θυμούνται για πάντα. Επί 3Ο ώρες κλεισμένοι στο γραφείο της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κλήθηκαν να διαχειριστούν μια κρίση, το αποτέλεσμα της οποίας θα έκρινε ίσως τη σταθερότητα της κυβέρνησης τους προσεχείς μήνες, αλλά και τη δική τους πολιτική παρουσία για μεγάλο διάστημα. Γνώριζαν, όταν κάθισαν στο τραπέζι, ότι τα μάτια της κοινής γνώμης θα ήταν στραμμένα πάνω τους όσο θα διαρκούσε αυτή η περιπέτεια. Μιας κοινής γνώμης που πλέον δεν είχε περιθώρια να ανεχθεί ένα νέο «φιάσκο« της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μαραθώνιος

Βάσω Παπανδρέου – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι κλήσεις που έγιναν από τα κινητά τους ξεπέρασαν τις 400. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη
Μόνο δύο ώρες κατάφεραν να φύγουν από το υπουργείο. Από τις δύο έως τις τέσσερις τα ξημερώματα της Πέμπτης και αφού είχαν αποφασίσει ότι σ΄ αυτό το διάστημα δεν επρόκειτο να γίνει τίποτα. Μια επιχείρηση της Αστυνομίας μέσα στη νύχτα θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Η υπουργός πήγε στο σπίτι της και ο υπουργός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά δεν κατάφεραν να κοιμηθούν. Και ποιος άλλωστε θα μπορούσε να κοιμηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι, επέστρεψαν στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Ο καφετζής του υπουργείου δεν προλάβαινε να φέρνει καφέδες και να αδειάζει τα σταχτοδοχεία, ενώ οι κλήσεις που έγιναν από τα κινητά τους ξεπέρασαν τις 4ΟΟ. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Δέκα λεπτά πριν από την επέμβαση της Αστυνομίας, η κ. Β. Παπανδρέου έκανε την τελευταία ερώτηση: «Ο ελεύθερος σκοπευτής να μας πει πόσες πιθανότητες έχει να αστοχήσει». Η απάντηση του άνδρα των ΕΚΑΜ ήταν καθησυχαστική: «Ούτε μία στο εκατομμύριο». «Τότε να αρχίσει η επέμβαση», είπε η υπουργός.

Και ο Άκης

Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στη σύσκεψη. Περισσότερες από 15 ώρες ήταν εκεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αναγκάστηκε να φύγει δύο – τρεις φορές, λόγω άλλων υποχρεώσεων και αφού είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που περιελάμβανε και το υπουργείο του. Για παράδειγμα, ήταν στην περιοχή ελικόπτερο παντός καιρού του Στρατού, εφοδιασμένο με σύστημα «υπέρυθρων ακτινών» για να βλέπει ο κυβερνήτης στο σκοτάδι της νύχτας. Το ελικόπτερο θα παρακολουθούσε βήμα προς βήμα τον κακοποιό, αν αποφάσιζε να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους, να πάρει τα χρήματα και να φύγει.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα πρόσωπα των τριών υπουργών πάγωσαν τις 3Ο αυτές ώρες. Η στιγμή της επέμβασης όμως που κράτησε τρία λεπτά τούς φάνηκε αιώνας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ανοιχτή γραμμή εκείνη τη στιγμή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Όταν άκουσε τη φράση «όλα πήγαν καλά κύριε υπουργέ», «κύλησε ξανά το αίμα στις φλέβες του», όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι ήταν δίπλα του.

Το Ναϊρόμπι

Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχία της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Η πρώτη ήταν για την επιστροφή των τριών συνεργάτιδων του Οτζαλάν από την Κένυα στην ΑΘήνα λίγο μετά την τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Και τότε οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Κρανιδιώτης σχεδίασαν με κάθε λεπτομέρεια την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να πάνε όλα καλά. Είχε προηγηθεί βεβαίως το φιάσκο Οτζαλάν, όπως και της προχθεσινής υπόθεσης είχε προηγηθεί η τραγωδία με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι σαφές. Το μοντέλο της διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων από έναν υπουργό όσο ικανός και αν είναι δεν αποδίδει πλέον. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και λεπτομερής σχεδιασμός όλων των κινήσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμη και αν γίνει λάθος, η κοινή γνώμη θα ξέρει ότι εκείνοι που κυβερνούν εξήντλησαν όλα τα περιθώρια και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.

Η Βάσω Παπανδρέου πάντως ως επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων εμφανίζεται αποφασισμένη να ενισχύσει τον ρόλο αυτού του οργάνου, το οποίο θα λαμβάνει στο εξής τις αποφάσεις σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Το μέλλον θα δείξει…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “