Ανοιχτή η πόρτα για Σουφλιά στη Ρηγίλλης

Η πόρτα της Ρηγίλλης είναι ανοιχτή για τον Γιώργο Σουφλιά. Από τον ίδιο εξαρτάται πότε θα αποφασίσει να περάσει το κατώφλι για να μπει και πάλι στο «μαντρί». Ο Κώστας Καραμανλής έχει δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του και ο Θεσσαλός πολιτικός, χωρίς να έχει πει ακόμη το «ναι», μελετά με προσοχή και σχολαστικότητα τα συν και τα πλην μιας τέτοιας κίνησης.

Σουφλιάς – Καραμανλής. Παραμονές των εκλογών θεωρούν τα στελέχη της Ν.Δ. ως καλύτερη στιγμή για την επιστροφή του
Ο κ. Γ. Σουφλιάς ωστόσο, όταν ερωτάται, απαντά «ουδέν νεώτερον», ενώ οι συνεργάτες του σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δηλαδή ­ όπως λένε ­ μπορεί να επιστρέψει στη Ν.Δ., μπορεί να ιδρύσει δικό του κόμμα, αλλά δεν έχει δυσκολία να παραμείνει και εκτός ενεργού πολιτικής για ένα διάστημα. Και προσθέτουν με έμφαση: «Ο κ. Σουφλιάς δεν ασχολείται αυτή την ώρα με την επιστροφή του στη Ν.Δ. και δεν πρόκειται να πάρει απόφαση σύντομα ούτε να ανοίξει τα χαρτιά του στους “προξενητές” που του μεταφέρουν μηνύματα από τη Ρηγίλλης». Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι ο πρώην υπουργός θα συζητούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Άλλαξε το κλίμα

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. όμως, τα οποία γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης και τη Βεντήρη, εκτιμούν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο κόμμα έχει αρχίσει. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος. «Ο Σουφλιάς ­ λένε ­ δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. Έχει ιστορία, κύρος, δημοτικότητα και πάνω από όλα περηφάνια. Δεν πρόκειται λοιπόν να γυρίσει με το κεφάλι κάτω μόλις του κάνει το πρώτο νεύμα ο Καραμανλής. Θα διαπραγματευθεί και τους όρους της επιστροφής του και το ρόλο του στο κόμμα».

Κανένα πρόβλημα

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης συμφωνούν εν μέρει με τις εκτιμήσεις αυτές και τονίζουν ότι ο πρόεδρος ποτέ δεν είχε προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Γ. Σουφλιά και είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τη στάση που τήρησε απέναντι στον ίδιο και το κόμμα από την ημέρα της διαγραφής του μέχρι σήμερα. Επισημαίνουν όμως ότι η καλύτερη στιγμή για την επιστροφή του Θεσσαλού πολιτικού στη Ν.Δ. είναι οι παραμονές των εθνικών εκλογών. «Η επανένταξη ενός κορυφαίου στελέχους στο κόμμα πρέπει να σηματοδοτήσει συσπείρωση και ενότητα πριν από τη μάχη. Εάν γίνει τώρα, σε έναν-δυο μήνες το θέμα θα έχει ξεχασθεί».

Και ο Σαμαράς

Κάποιοι στη Ρηγίλλης προβλέπουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ενδεχομένως θέλει να συνδέσει την επιστροφή Σουφλιά με εκείνη του κ. Α. Σαμαρά, ώστε η αντίδραση του κ. Κ. Μητσοτάκη για τον πρόεδρο της «Άνοιξης» να είναι ηπιότερη. Οι συνεργάτες του προέδρου υποστηρίζουν όμως ότι δεν συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο.

Μετά το καλοκαίρι

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και ο Γιώργος Σουφλιάς φαίνεται να το γνωρίζει καλά αυτό. Έτσι, από την επομένη των ευρωεκλογων σταμάτησε να πηγαίνει στο γραφείο του στην οδό Βεντήρη. Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μεγάλη του κόρη του, την Όλγα, η οποία έδινε εισαγωγικές εξετάσεις για τη Νομική Σχολή. Λίγο οι ενοχές που έχουν οι πολιτικοί επειδή δεν αφιερώνουν συνήθως πολύ χρόνο στα παιδιά τους, λίγο η αδυναμία για την κόρη του, το αποτέλεσμα είναι ότι κλείστηκε για ένα μήνα στο σπίτι, λένε γελώντας οι φίλοι του. Μετά τις εξετάσεις έφυγε για τη Σίφνο. Μερικές συνήθειες του Θεσσαλού πολιτικού, όπως άλλωστε και αρκετές πολιτικές του θέσεις, μοιάζουν με εκείνες του Κώστα Σημίτη. Έτσι, κάθε καλοκαίρι, περίπου την ίδια εποχή, πηγαίνει στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, όπου πηγαίνει και ο Πρωθυπουργός τα τελευταία 20 χρόνια.

Πολυήμερες διακοπές

Οι διακοπές του όμως θα τραβήξουν πολύ. Μετά τη Σίφνο θα πάει στη Λάρισα, όπου θα μείνει όλο τον Αύγουστο και μέχρι τότε δεν σκοπεύει να ανοίξει καμία γραμμή επικοινωνίας με τη Ρηγίλλης. Οι όποιες διαπραγματεύσεις λοιπόν για την επιστροφή του στο «μαντρί», θα αρχίσουν το φθινόπωρο. Ένα «μαντρί» όμως που δεν μοιάζει καθόλου με εκείνο που ήταν πριν από τη διαγραφή του. Τώρα, ο πόλος εξουσίας είναι μόνο ένας: ο πρόεδρος. Οι διαφωνούντες ψιθυρίζουν τις αντιρρήσεις τους μόνο στους πιο στενούς τους φίλους, ενώ στην πυραμίδα της εξουσίας δεν συμμετέχουν τα παλιά και γνώριμά του στελέχη. Τη στενή ηγετική ομάδα την αποτελούν νέα πρόσωπα που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου. Όλα αυτά ο κ. Γ. Σουφλιάς τα γνωρίζει καλά και, όπως λένε οι φίλοι του, τα ζυγίζει με ακρίβεια πριν πάρει την απόφαση της επιστροφής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “