ΗΡΘΑΝ ΦΙΣΕΡ - ΚΟΕΝ * ΦΕΥΓΕΙ Ο ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Να έρθεις καλοκαίρι στην Ελλάδα και να μην πας σε νησί, δεν λέει. Αυτό προφανώς σκέφθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ να περάσουν ένα 24ωρο μαζί στις Σπέτσες και να συνδυάσουν το τερπνό με το ωφέλιμο.

Πρώτα το τερπνό: Δείπνο με ψάρι στο φεγγαρόφως και 45λεπτο τζόκινγκ το πρωί δίπλα στη θάλασσα. Ύστερα το ωφέλιμο: Σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτέλεσμα; Το καλύτερο. Και τι δεν είπε ο κ. Φίσερ για τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία. «Δεν μου αρέσει να λιβανίζω ­ τόνισε ­, αλλά η Αθήνα υπέστη τεράστια πίεση όπως και εγώ. Η θέση της Ελλάδας όμως ήταν η σωστή θέση».

* Δεν θα είναι όμως το ίδιο τυχερός με τον Γιόσκα Φίσερ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ο κ. Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα αλλά δεν προβλέπεται να απολαύσει τον ήλιο του Σαρωνικού. Όλα τα ραντεβού του θα τα κάνει στην πρωτεύουσα. Άτυχος θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Θα διακόψει τις διακοπές στην Ίο όπου βρίσκεται από χθες και θα έρθει αύριο στην Αθήνα για να τον συναντήσει. (Σελ. 7).

* Η είδηση πάντως σήμερα θα βγει από το Φανάρι. Το Πατριαρχείο θα αποφασίσει εκτός απροόπτου ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο τυχερός θα είναι ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη. Κοντός ψαλμός αλληλούια (Σελ. 9).

* Στο μέτωπο της Ολυμπιακής τώρα, ο Σκωτσέζος μάνατζερ τρέχει και δεν φτάνει. Οι εργαζόμενοι ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν αυξήσεις για να κάνουν τη δουλειά τους και να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη. Καλές είναι οι αυξήσεις όπου υπάρχουν κέρδη και οι επιχειρήσεις λειτουργούν όπως πρέπει. Όχι να ζητάς από μία εταιρεία της οποίας το ταμείον είναι μείον περίπου 100 δισ. (Σελ. 18-19).

* Δεν είναι όμως μόνο η Ολυμπιακή που δεν πήρε ακόμη το μήνυμα. Στα νοσοκομεία ο «ταχυδρόμος» μπλέχτηκε και πάλι στη γραφειοκρατία και αργεί να φθάσει. Έχει αρχίσει πάντως σε κάποιες περιπτώσεις, λένε οι αρμόδιοι, να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Για να δούμε. (Σελ. 16-17).

* Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η Σοφοκλέους πήρε και πάλι χθες την ανηφόρα. Άρα το μήνυμα στο «κόμμα» του Χρηματιστηρίου έχει φθάσει σίγουρα. Το άλλο καλό νέο είναι ότι αρχίζει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο πειραματικά το 35ωρο σε ορισμένες τράπεζες, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Ενώ ήδη ισχύει κανονικά για τους 85 εργαζομένους του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας χωρίς μείωση των αποδοχών. (Σελ. 46).