ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνει η κυβέρνηση με το… μήνυμα των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός πάντως κάνει ό,τι μπορεί για να κόψει τα μπάνια των υπουργών του προαναγγέλλοντας ασκήσεις πυκνής τάξεως για Ιούλιο και Αύγουστο με το σύνθημα «λύσεις τώρα». Λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, για να κερδηθει το χαμένο έδαφος. Εδώ που τα λέμε όμως, και να θέλουν οι υπουργοί καλοκαιριάτικα να το λάβουν το μήνυμα ποιος «ταχυδρόμος» θα τους το δώσει; Από χθες με αεροπλάνα και βαπόρια εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι. Από τη Δευτέρα δηλαδή η χώρα σταδιακά παραλύει και αλίμονο σε όποιον έχει επείγουσα ανάγκη να έρθει σε επαφή με υπηρεσίες του Δημοσίου.

Προτιμήστε το ΚΤΕΛ

Και μια που μιλάμε για αεροπλάνα, στην Ολυμπιακή το μήνυμα το πήρε προς το παρόν μόνο ο Σκωτσέζος μάνατζερ, αλλά άμα καταφέρει να το διαβάσει τους προσεχείς μήνες γράψε μου, μολονότι άρχισε να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ για εργασιακή ειρήνη. Γι’ αυτό καλού κακού όσοι πρόκειται να ταξιδέψετε με την Ολυμπιακή βρείτε και… «καβάτζες». Για παράδειγμα, εάν πάτε σε νησί βγάλτε και εισιτήρια με κανένα βαπόρι. Αυτά, δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής κινούνται κανονικά. Αν πάλι πάτε στη στεριά, τα πρακτορεία του ΚΤΕΛ, ξέρετε, βρίσκονται στον Κηφισό.

Όλα… δικά μας

Πάντως στους λαθρομετανάστες το μήνυμα έφθασε σίγουρα. Μια βόλτα το βράδυ στην Ομόνοια θα σας πείσει. Δεν κυκλοφορεί αλλοδαπός ούτε για δείγμα. Οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας θα συνεχισθούν νυχθημερόν όλο το καλοκαίρι και πάλι δεν θα φθάσει ο χρόνος. Μιλάμε για την επαναπροώθηση 200.000 ανθρώπων. Σκεφθείτε πόσοι αστυνομικοί χρειάζονται να τους συλλάβουν, πόσες πολύωρες επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν και πόσα δρομολόγια θα χρειαστεί να κάνουν οι κλούβες μέχρι τα σύνορα. Άσε που είναι και δύσκολο να τους βρεις. Δεν κάθονται και όλοι στις πλατείες και τους καφενέδες της Παιανίας και του Κορωπίου για να απαθανατίσουν οι κάμερες τη σύλληψή τους. Όπως μου είπε ο ηλεκτρολόγος που ήρθε προχθές στο σπίτι, τον βοηθό του που είναι λαθρομετανάστης από την Αλβανία τον κρύβει στο εξοχικό του γιατί πού θα βρει ­ καθώς μου εξήγησε ­ εργατοτεχνίτη με 6.000 μεροκάματο; «Και γιατί δεν πήρε πράσινη κάρτα, αφού δουλεύει ο άνθρωπος;» τον ρώτησα. «Γιατί δεν του βάζω ένσημα», μου απάντησε αφοπλιστικά.

Δεν ξέρει το «μήνυμα»

Πάντως η αλβανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει να περάσει έτσι το θέμα των μαζικών απελάσεων. Έτσι έφθασε άρον άρον στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κ. Πασκάλ Μίλο και ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να σταματήσουν οι επιχειρήσεις «σκούπα» γιατί «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» και ό,τι άλλο θα έλεγε ο καθένας που θα βρισκόταν στη θέση του. Δίκιο έχει εν μέρει και ο κ. Μίλο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση για την εισαγόμενη εγκληματικότητα ήταν περισσότερο από σαφές στις 13 Ιουνίου.

Με το μυαλό στην Προεδρία

Όσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., εκείνος έδωσε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο με όλους και όλα εδώ και καιρό. Και γιατί όχι; Το μήνυμα των εκλογών για εκείνον μπορεί να μην ήταν το καλύτερο, αλλά δεν ήταν και άσχημο. Τα εσωκομματικά μέτωπα τα έχει κλείσει. Ουδείς διαφωνεί ανοιχτά με τις επιλογές του και ουδείς τον αμφισβητεί δημοσίως. Η μόνη εκκρεμότητά του αυτή την ώρα είναι να βρει πρόσωπο, με τις προδιαγραφές που θέλει, να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα αρχίσει να ψάχνει όμως από τον Σεπτέμβριο. Δεν επείγεται», λένε οι συνεργάτες του. Παραδέχονται ωστόσο ότι την εβδομάδα που πέρασε ήρθε σε δύσκολη θέση με την πίεση της κυβέρνησης να πάρει θέση στο θέμα της επανεκλογής του κ. Κ. Στεφανόπουλου. Παρ΄ όλα αυτά, πιστεύει ότι καλοκαίρι είναι και το θέμα σύντομα θα μπει στο περιθώριο. Όσο για τύχη, ο κ. Κ. Καραμανλής άλλο τίποτα. Μέχρι και η Αλεξία Γλύξμπουργκ τον βοήθησε, με την απόφαση του μπαμπά της να μη στείλει προσκλητήρια για τους γάμους στους βασιλόφρονες βουλευτές. Έτσι γλίτωσε τη φασαρία των διαγραφών. Διότι πλέον δεν αμφιβάλει κανείς ότι όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. απειλεί με διαγραφές το εννοεί κιόλας.

Στόχος η Κρήτη

Έτσι λοιπόν ετοιμάζεται για διακοπές με πλήρη απομόνωση στην πρώτη φάση. Φεύγει για το Μαγγανάρι της Ίου σε ένα απομακρυσμένο ξενοδοχείο, όπου δεν πιάνει ούτε το κινητό. Ύστερα θα συνδυάσει το τερπνό με το ωφέλιμο. Θα πάει στην Κρήτη, αφού το έχει βάλει στόχο να… «αλώσει» ­ όπως λένε οι επιτελείς του ­ το κάστρο του ΠΑΣΟΚ.

Ετοιμάζεται καλού-κακού

Και μια που μιλάμε για μηνύματα, το ηχηρότερο μήνυμα των τελευταίων ημερών το πήρε ο κ. Κ. Μητσοτάκης από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Μόλις είχε αρχίσει να σκέφτεται τι ωραία ιδέα που θα ήταν να τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία προτεινόμενος από το κόμμα του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τού ήρθε η κεραμίδα. «Δεν τον θέλει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Κ. Καραμανλής», διαμήνυσε η Ρηγίλλης και τα χαμόγελα στην Αραβαντινού πάγωσαν. Εδώ που τα λέμε, βαθιά μέσα του ο πρώην πρωθυπουργός δεν το είχε πιστέψει ποτέ πως ένας Καραμανλής θα τον πρότεινε για το ύπατο αξίωμα. Έλα όμως που πολλοί γύρω του όχι μόνο το περίμεναν, αλλά το είχαν δέσει κόμπο. Φίλοι του βουλευτές μάλιστα, ο ένας μετά τον άλλον, άρχισαν τις δηλώσεις για το πόσο καλός Πρόεδρος θα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. Καλά, ήταν τόσο δύσκολο να καταλάβουν πως οι άνθρωποι του Καραμανλή «μπλόφαραν» πριν από τις ευρωεκλογές με πληροφορίες ότι δήθεν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να προτείνει τον κ. Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία;. Τώρα κάποιοι προβλέπουν ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι και λένε ότι καλού κακού ο κ.Κ. Καραμανλής ας είναι έτοιμος για ένα θερμό… ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Δεν αφήνει την πλατεία

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δεν θα δώσουν όμως, όπως όλα δείχνουν, οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν τον ενθουσιάζει και πολύ η ιδέα να εγκαταλείψει τα μεγαλεία της Πλατείας Κοτζιά για το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. Ιδιαίτερα τώρα, που κάποιοι στη Ρηγίλλης λένε ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που σκέφτονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αβραμόπουλος με «βουλευτιλίκι» θα ασχοληθεί;

Η έξοδος Στρατήγη

Η Αλεξία μπορεί να πήρε θέση με καθυστέρηση 34 ετών και να διέσωσε τους βασιλόφρονες βουλευτές από την κομματική λαιμητόμο του κ. Κ. Καραμανλή, δεν υπήρξε όμως το ίδιο προνοητική με τον φίλο της οικογένειάς της τον κ. Στρατή Στρατήγη. Η επιμονή του προέδρου της Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004 να παραστεί στους γάμους της «πριγκίπισσας» τον οδήγησε στα… πουρνάρια της αναγκαστικής παραίτησης. Μα είναι δυνατόν να περίμενε ότι θα του έλεγε ο Πρωθυπουργός «να πάτε στο καλό, πάντα σε χαρές, και σας περιμένουμε από Δευτέρα». Εκτός και αν έχουν δίκιο όσοι λένε ότι ο κ. Στρατής Στρατήγης αναζητούσε ηρωική έξοδο, καθώς ύστερα από 30 μήνες που ήταν σ΄ αυτή τη θέση δεν είχε να επιδείξει και σπουδαίο έργο. Η εικόνα της πορείας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αρνητική, αφού παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα. Όπως και να έχει το πράγμα, όπου βάλει το χέρι του ο τέως ή στείλει το προσκλητήριό του δεν είναι καλό. Ή διαγραφή θα ακολουθήσει ή παραίτηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “